Terug naar diensten
Rioolvliegjes bestrijden

Rioolvliegjes bestrijden

Rioolvliegjes bestrijden lijkt soms een onbegonnen zaak. Voor elk klein zwart vliegje in huis dat wordt bestreden lijken er tien terug te komen.

Wat zijn rioolvliegjes?

Rioolvliegjes, ook wel motmuggen genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes die soms ineens uit het niets verschijnen. Deze rioolvliegjes worden over het algemeen ervaren als irritant en hardnekkig. Het grootste probleem met motmuggen is echter niet dat zij alleen maar irritant zijn. Meestal komen ze niet in enkele kleine groepjes tevoorschijn, maar in een gehele plaag.

Last van rioolvliegjes in huis? Laat ze snel bestrijden door de professionals van MyGo. Via de Matchmaker vind je eenvoudig een rioolspecialist en ongediertebestrijder bij jou in de regio. Heb je spoed of liever telefonisch contact? Bel 085 106 1600 en onze klantenservice zoekt direct een beschikbare specialist.

Rioolvliegjes bestrijden kosten

Rioolvliegjes hebben hun naam verkregen omdat ze in de meeste gevallen afkomstig zijn uit de riolering. Als deze vliegjes boven komen is dit dan ook vaak het gevolg van rioolproblemen. Deze moeten eerst worden opgelost, voor je kunt beginnen met de kleine zwarte vliegjes bestrijden.

 • Rioolproblemen oplossen kost gemiddeld tussen de 85 en 130 euro
 • Het uurloon van een rioleringsspecialist ligt gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per uur
 • Rioolvliegjes verdelgen kost gemiddeld tussen de 60 en 100 euro afhankelijk van hoe hevig de plaag is

Waarom rioolvliegjes bestrijden?

Je zult je wellicht afvragen waarom je rioolvliegjes zou bestrijden, gezien zij niet bijten of steken. Voor deze kleine zwarte vliegjes bestrijden zijn een aantal redenen.

 • Rioolvliegjes planten zich enorm snel voort, waardoor de plaag steeds heviger wordt
 • Rioolvliegjes brengen een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee vanuit het riool
 • Rioolvliegjes verdwijnen niet vanzelf

Rioolvliegjes planten zich snel voort

Rioolvliegjes leggen hun eieren in stilstaand water dat veel voedingsstoffen bevat. Het riool is met alle bacteriën en schimmels dan ook een waar paradijs. Elk rioolvliegje legt tot meer dan honderd eieren tegelijk. Elk eitje komt na ongeveer 3 weken uit. Als je dus eerst 10 vliegjes in huis hebt kunnen dat er na 3 weken 1000 zijn.

Rioolvliegjes en gezondheidsrisico’s

Als je last hebt gehad van rioolvliegjes dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen dat het vliegen hun niet heel goed af gaat. Motmuggen bewegen zich langzaam en nemen na korte afstanden een lange pauze. Bovendien dragen rioolvliegjes gemakkelijker bacteriën en andere ziektekiemen met zich mee dan veel andere insecten. Aangezien zij ook in de riolering regelmatig een pauze nemen van het vliegen worden veel ziektes vanuit het riool meegedragen naar jouw huis.

Rioolvliegjes verdwijnen niet vanzelf

Als een rioolvliegje eenmaal een geschikte leefomgeving heeft gevonden vertrekken zij hier niet snel weer vandaan. Wanneer je dus eenmaal last hebt van deze vliegjes zullen zij niet vertrekken zo lang er organische voedingsstoffen te vinden zijn. Ook als de rioolproblemen zijn verholpen zullen de rioolvliegjes dus blijven hangen voor bijvoorbeeld groenvuil en etensresten.

Als je last hebt van rioolvliegjes kan je dit het beste zo snel mogelijk verhelpen. Lukt het zelf niet of wil je graag professionele hulp? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig vakmannen bij jou in de regio. Ook telefonisch matcht MyGo jou aan de juiste vakspecialist. Bel 085 106 1600

Waar komen rioolvliegjes vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden komen rioolvliegjes voornamelijk voor in de riolering. Zij houden zich op rond voedingsrijk stilstaand water, zoals rioolwater met veel bacteriën. Hier kunnen zij namelijk hun eitjes in leggen. Andere plekken waar rioolvliegjes zich graag ophouden zijn:

 • Vuilnisbakken
 • Vochtige kieren en hoeken in de vloer of muur
 • Verstopte hemelwaterafvoeren
 • Putjes
 • Vochtige plekken in de schuur of garage

Wat kan ik zelf doen tegen rioolvliegjes?

Zelf rioolvliegjes bestrijden is zeker in een vroeg stadium niet onmogelijk. Je moet er dan echter wel grondig zijn, anders zullen de overgebleven vliegjes gewoon weer nieuwe eitjes leggen.

Rioolvliegjes opsporen

Voor je rioolvliegjes kunt bestrijden moet je eerst weten waar zij hun eitjes leggen. Meestal is dit in de buurt van een verstopping of lekkage in de riolering. Let daarom op of je relatief veel rioolvliegjes in de buurt van een afvoerputje of toilet tegen komt. Om zeker te zijn dat ze uit de betreffende afvoer komen kun je s nachts de afvoer afplakken met tape. Laat een beetje ruimte over zodat er licht in het afvoerputje blijft schijnen. Doordat de tape aan de onderkant plakt kun je de volgende ochtend kijken of er rioolvliegjes aan de tape vastzitten. Als de rioolvliegjes veel rondom een bepaalt hoek of kier zitten kan je ook hier de plakbandtest proberen.

Rioolvliegjes bestrijden

Als je eenmaal weet waar het nestje zich bevindt kan je proberen de vliegjes te verdelgen. Als zij zich ophouden in de riolering kan je ze proberen te bestrijden met kokend water, azijn en ontstoppingsmiddel. Hiermee zou je de verstopping moeten kunnen verhelpen en de gelegde eitjes kunnen doden. Hierna is het van belang dat je alle levende rioolvliegjes in huis ook bestrijdt, voor deze nieuwe eitjes leggen.

Zitten de motmuggen in een kier in de muur? Dan kan je hier met de stofzuiger bij langs om ze snel en effectief weg te halen. Gooi de zak van de stofzuiger hierna wel weg, anders vliegen zij er zo weer uit.

MyGo matcht. Ben je op zoek naar de juiste vakman? Gebruik de MyGo matchmaker of bel naar 085 106 1600 voor direct contact met een specialist bij jou in de regio. Vergelijk offertes, profielen en ervaringen van anderen op MyGo.nl en kies zo de juiste vakman voor jouw klus.