Terug naar diensten
Roetfilter reinigen of vervangen

Roetfilter reinigen of vervangen

Roetfilters zijn gebouwd om lang mee te gaan, maar op een gegeven moment hoopt het roet zich toch op en raakt het roetfilter verstopt. Wanneer dat gebeurt, zal het roetfilter moeten worden gereinigd of zelfs vervangen. Voor welk van de twee opties wordt gekozen, hangt af van de ernst van de roetvervuiling.

Zoek jij een garage die jouw roetfilter kan reinigen of volledig vervangen? Bel dan naar 085 106 1600 om te worden doorverbonden met een garage die die dienst aanbiedt, of vraag een of meerdere offertes op via de online MyGo Matchmaker.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Heeft jouw auto een roetfilter?

Niet alle auto’s hebben een roetfilter. Van oorsprong werden roetfilters alleen ingebouwd in auto’s die op diesel reden; dit werd in 2006 ingesteld. Deze roetfilters worden ook wel Diesel Particulate Filters (of DPF) genoemd. Sinds 2018 zijn sommige benzineauto’s echter ook uitgerust met een soort roetfilter: een Gasoline Particulate Filter (GPF).

Heb je dus een dieselauto van na het jaar 2006 of een nieuwe auto van een merk dat gebruikmaakt van Gasoline Particulate Filters, dan heb je vermoedelijk een roetfilter. Let wel op: in dit artikel hebben we het specifiek over de roetfilters die je in dieselauto’s aantreft.

Roetfilter reinigen of vervangen

Wat is het nut van het roetfilter?

Wanneer dieselbrandstof onvolledig wordt verbrand, ontstaan er roetdeeltjes. Die roetdeeltjes zijn vervuilend voor het milieu en zeer slecht voor je gezondheid als je ze inademt. Om die roetdeeltjes op te vangen, worden roetfilters aangebracht in dieselauto’s. Zo blijft de schade die de roetdeeltjes anders aan zouden brengen aan mens en natuur beperkt.

Om deze reden zijn roetfilters tegenwoordig verplicht. Wie nu nog in een dieselauto zonder roetfilter rijdt, betaalt daarom extra motorrijtuigenbelasting.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Wanneer roetfilter reinigen?

Normaal gesproken maakt het roetfilter zichzelf schoon. Dit gebeurt echter alleen bij zeer hoge temperaturen, die ontstaan wanneer je bijvoorbeeld lange tijd over de snelweg rijdt. Dan worden de roetdeeltjes weggebrand. Dit wordt het regeneratieproces genoemd.

Als het regeneratieproces onvoldoende wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat je voornamelijk korte stukken in de stad rijdt en steeds moet stoppen, begint het roet zich op te hopen. In dat geval moet het roetfilter op een gegeven moment worden gereinigd.

Je kunt ervan uitgaan dat je roetfilter na 100.000 à 200.000 kilometer op de weg aan reiniging toe is.

Tekenen dat het roetfilter moet worden gereinigd

Dat je het roetfilter moet reinigen, kun je merken aan een aantal signalen. Deze signalen kunnen ook op andere problemen duiden, dus negeer ze zeker niet!

 1. Het roetfilterlampje gaat branden. In tegenstelling tot bij veel andere problemen gaat niet het motorstoringslampje branden bij problemen met het roetfilter, maar gewoon het roetfilterlampje. Als dit gaat branden, dan is er duidelijk een probleem met je roetfilter en moet het gereinigd worden.
 2. De auto stinkt. Je auto kan om veel redenen gaan stinken. Bij een katalysator zou je dan de geur van rotte eieren gaan ruiken, bij het roetfilter gaat het eerder om een verbrande geur (hoewel die ook op problemen met de koppeling kan duiden). Hoe dan ook: stinkt je auto, dan is dat een probleem!
 3. De auto rookt of je ziet veel roetdeeltjes. Komt er veel (zwarte) rook uit je uitlaat, dan kan dat duiden op een probleem met je roetfilter. Het roet verlaat dan namelijk ongefilterd je auto. Dat maakt dit een helder signaal dat het tijd is om je roetfilter te reinigen.
 4. De auto maakt rare geluiden. Piepen, sissen, of juist diep brommen: dit zijn allemaal geluiden die kunnen duiden op een probleem met het roetfilter of een ander onderdeel van je auto.
 5. Het brandstof- en olieverbruik zijn hoog. Ook een hoog brandstof- of olieverbruik kan erop duiden dat het roetfilter moet worden gereinigd. In dat geval kan er namelijk sprake zijn van een fout in het controlesysteem van je auto, die het gevolg is van een storing. Een hoog brandstofverbruik staat dus niet direct niet verband met problemen met je roetfilter, maar wel met problemen in het algemeen.
 6. De auto wil niet harder dan 50 km/h. Als je auto opeens niet harder wil rijden dan 50 km/h, kan het zijn dat de motor in de noodloop is gegaan. Dit gebeurt wanneer er een probleem speelt dat bij hogere snelheden verergerd zou kunnen worden. Gaat je auto opeens in de noodloop, dan kan dat betekenen dat je roetfilter moet worden gereinigd of dat bijvoorbeeld je katalysator moet worden vervangen.

Roetfilter reinigen of vervangen

Wanneer roetfilter vervangen?

Een roetfilter moet eigenlijk pas worden vervangen als het kapot gaat. Als het verstopt zit, kun je het namelijk vaak nog reinigen. Pas als de verstopping echt te erg uit de hand is gelopen, zal je roetfilter reinigen niet meer volstaan en moet het worden vervangen.

Zolang roet het probleem lijkt te zijn, kun je proberen je roetfilter te reinigen. Als het probleem echter te maken heeft met je fysieke roetfilter, zal vervanging noodzakelijk zijn.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Kosten roetfilter reinigen of vervangen

Je roetfilter reinigen is een stuk goedkoper dan het vervangen. Dit zie je ook in onderstaande tabel, waar we een schatting van de kosten van beide diensten geven.

Roetfilter reinigen of vervangen

Kosten

Roetfilter reinigen: met extra diesel

€ 150

Roetfilter reinigen: chemisch

€ 250

Roetfilter reinigen: roet uitbakken

€ 600

Roetfilter vervangen: tweedehands filter

€ 1000 - € 1500

Roetfilter vervangen: nieuw filter

€ 1500 - € 2000

Zoals je ziet, kan de prijs van je roetfilter vervangen hoog oplopen. Al helemaal als je een roetfilter wilt installeren in een zware machine die op diesel rijdt; dan kun je eerder rekenen op een prijs van rond de 4000 euro! In dit artikel gaan we echter uit van personenauto’s op diesel.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zelf roetfilter vervangen of reinigen?

Misschien heb je bovenstaande kosten bekeken en vraag je je nu af of het ook mogelijk is om zelf je roetfilter te reinigen of te vervangen. Het antwoord op die vraag vind je hieronder.

Zelf roetfilter reinigen

Zelf je roetfilter reinigen is zeker een optie. Hiervoor kun je een additief kopen, dat je toevoegt aan de brandstoftank. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de verbrandingstemperatuur van het roet daalt, zodat het regeneratieproces eerder op gang komt en het overtallige roet wordt weggebrand.

Wel kun je je roetfilter alleen op deze manier reinigen als de vervuiling niet te erg is geworden. Anders heb je een DPF-reiniger nodig die je direct op het roetfilter spuit via een van de sensoropeningen.

Werkt dit niet? Dan volstaat het reinigen van je roetfilter niet en heb je toch de hulp van een professional nodig, om je roetfilter nogmaals te reinigen (potentieel door het roet bij zeer hoge temperaturen weg te branden) of om het te vervangen.

Zelf roetfilter vervangen

Een roetfilter vervangen is een klus die zeer secuur moet worden uitgevoerd. Anders kun je op termijn schade aan je motor veroorzaken, waardoor je nog verder van huis bent. Ben je geen automonteur, dan raden wij je toch aan je roetfilter niet zelf te vervangen en dit over te laten aan een professional. Met wat geluk is de professional bovendien wél in staat je roetfilter te reinigen, waardoor je nog op die kosten zou kunnen besparen.

Roetfilter reinigen of vervangen

Roetfilter laten vervangen of reinigen? MyGo geeft tips

Je roetfilter reinigen of vervangen kan snel duur worden, dus wil je liever voorkomen dat het noodzakelijk is – en wil je de kosten anders zoveel mogelijk drukken. Om je hierbij te helpen, hebben we onderstaande tips voor je verzameld.

 • Geef je auto de kans om het regeneratieproces te doorlopen. Als je alleen met je auto in de stad rijdt, zullen de inwendige temperaturen niet lang genoeg hoog genoeg oplopen om het roet weg te branden. Het regeneratieproces kan dan dus niet volledig worden uitgevoerd, wat roetopbouw tot gevolg kan hebben. Om te voorkomen dat je veel geld moet uitgeven aan het reinigen of zelfs vervangen van je roetfilter, is het daarom aan te raden om toch regelmatig langere stukken te rijden, en om anders een middeltje aan te schaffen dat het regeneratieproces
 • Laat waar mogelijk je roetfilter reinigen in plaats van vervangen. Ook als zelf je roetfilter reinigen niet lukt, betekent dat niet dat een professional er niet in zal slagen. Tenslotte heeft die andere gereedschappen tot zijn beschikking, en je roetfilter reinigen blijft goedkoper dan het vervangen. Ga daarom pas over tot vervanging als het echt niet anders kan.
 • Waag je liever niet zelf aan het vervangen van je roetfilter. Als je besluit zelf je roetfilter te vervangen, bestaat de kans dat het voornamelijk beschadigd raakt – en dan ben je voor vervanging alsnog overgeleverd aan de professional. Ga dus altijd naar de garage om je roetfilter te laten vervangen, voordat de kosten alleen maar verder oplopen.
 • Kies voor een garage met een keurmerk. Wanneer je je roetfilter laat reinigen of vervangen door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze potentieel dure ingreep in goede handen is.
 • Vergelijk offertes van verschillende garages met elkaar. Zo voordelig mogelijk je roetfilter laten reinigen of vervangen is alleen mogelijk als je eerst een beeld hebt van de kosten die garages in jouw omgeving rekenen. Vraag dus altijd zeker een offerte op voordat je met een bepaald garagebedrijf in zee gaat, bijvoorbeeld met de MyGo Matchmaker – zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Roetfilter vervangen of reinigen? MyGo helpt!

Moet jouw roetfilter nu worden vervangen of wil je het professioneel laten reinigen? Om een garage in jouw regio te vinden waar je dat kunt laten doen, bel je naar 085 106 1600. Of ga naar de MyGo Matchmaker om direct op je toestel te bekijken hoeveel dit jou gaat kosten.