Terug naar diensten
Schoorsteen impregneren

Schoorsteen impregneren

Schoorsteen impregneren, wat is dat?

De schoorsteen impregneren doe je wanneer je lekkages, schimmel en schade aan de schoorsteen wilt voorkomen. In principe kan je dit dus altijd doen, en wordt het aangeraden om de schoorsteen zo snel mogelijk te impregneren. Dit heeft alleen geen nut wanneer de schoorsteen al aan vervanging toe is.

Het impregneren van de schoorsteen houdt in dat er een dunne beschermende laag wordt aangebracht aan de buitenkant van de schoorsteen. Deze laag is water- en vuilafstotend en zorgt er dus voor dat het voeg- en metselwerk van de schoorsteen in optimale staat blijft. Hiermee voorkom je dat er zich lekkages en blokkades vormen in de schoorsteen, en er rook en giftige dampen van de verwarming in de woning komen.

Bij MyGo vind je een uitgebreid aanbod van specialisten op het gebied van schoorstenen door heel Nederland. Gebruik de Matchmaker om direct een geschikte dakdekker te vinden bij jou in de regio. Wordt je liever telefonisch geholpen met zoeken? Bel dan ons service center op 085 106 1600.

Schoorsteen impregneren kosten

De schoorsteen impregneren kost gemiddeld zo’n 8 tot 10 euro per vierkante meter. De kosten zijn dus voornamelijk afhankelijk van de grootte van de schoorsteen. Het wordt over het algemeen aangeraden om ook de gevel direct te laten impregneren. Dit kan voor dezelfde prijs als de schoorsteen. Bovendien betaal je dan slechts een keer de voorrijkosten.

De schoorsteen en gevel laten impregneren kost in totaal gemiddeld zo’n 450 tot 550 euro. De beschermende laag gaat ongeveer 10 jaar mee, waardoor het een investering voor langere tijd is. Tussen het 8e en 10e jaar kan je de schoorsteen en gevel nog eens laten impregneren als deze nog steeds in goede conditie zijn.

Schoorsteen impregneren werkwijze

De schoorsteen impregneren wordt gedaan aan de hand van een aantal stappen. Allereerst moet er namelijk gecontroleerd worden of de schoorsteen nog in een goede staat is. Als de schoorsteen reeds is beschadigd kan deze niet worden geïmpregneerd, en zal de dakdekker waarschijnlijk aan raden deze te vervangen. Om kosten te besparen kan je er ook voor kiezen zelf het dak op te gaan om de staat van de schoorsteen te controleren. Dit gaat echter wel gepaard met de risico’s van werken op hoogte.

Na de inspectie wordt eventuele schade hersteld en wordt de schoorsteen gereinigd met behulp van een drukreiniger. Bij hardnekkig vuil kunnen ook zandstraling of chemische reinigingsmiddelen worden toegepast. Als de schoorsteen weer in goede conditie is wordt er een impregneermiddel aangebracht met behulp van een kwast of lagedrukspuit. Dit impregneermiddel zal 5 uur moeten drogen zonder slagregen, harde wind of felle zon.

In principe zou je de schoorsteen ook zelf kunnen impregneren wanneer je de nodige veiligheidsmaatregelen treft en goed let op je eigen veiligheid. Het wordt echter altijd aangeraden hier toch een dakdekker voor in te schakelen. Die vind je heel eenvoudig met de MyGo Matchmaker.

Dakpannen impregneren

Naast het impregneren van de schoorsteen en gevel kan je ook je dakpannen laten impregneren. Bij de dakpannen heeft dit impregneermiddel vrijwel hetzelfde effect als bij de schoorsteen. Het dak is namelijk weer beschermd tegen lekkages en vuil. Daarmee stijgt de levensduur van je dak ook aanzienlijk. Klik voor meer informatie over de dakpannen impregneren op de link.

Vind een dakdekker bij MyGo

Zoek je een dakdekker voor het laten impregneren van je schoorsteen, gevel en/of dakpannen? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een goede dakdekker om te helpen met jouw klus. Vraag eerst een offerte aan of neem direct contact op met een specialist(e) voor het maken van een afspraak of het vragen van advies. Wordt je liever telefonisch begeleid met het kiezen van de juiste vakspecialist(e)? Bel dan naar 085 106 1600 en ons service center helpt je graag.