Toilet renovatie

Een toilet renovatie een goede overweging wanneer je geen genoegen meer neemt met het toilet in je woning. Je kunt een heleboel aspecten van het toilet laten renoveren, waardoor het soms lastig is om keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe muurtegels laten zetten, een nieuwe vloer laten plaatsen, of het sanitair laten vernieuwen. Daarnaast kan de verlichting worden aangepast en kun je veel doen met leuke accessoires. Hoeveel jouw toilet renovatie gaat kosten, hangt natuurlijk geheel van je wensen en keuzes af. In dit artikel vind je alles over de kosten van een toilet renovatie en meer:

Wat kost een toilet renovatie?

Meestal liggen de kosten van een toilet renovatie tussen de 1.800 en de 2.600 euro. De gemiddelde kosten per renovatie zijn ongeveer 2.200 voor een toilet van middelmatig formaat. Je bent vaak wel 900 euro kwijt aan een toilet renovatie. Voor een groot toilet waaraan je veel wilt verbouwen kunnen de kosten al snel oplopen naar 3.600 euro per renovatie.

Prijsvoorbeelden toilet renovatie

Hieronder vind je drie verschillende prijsindicaties van een toilet renovatie:

Klein toilet, wanneer je een klein toilet hebt en niet al te dure keuzes wat betreft decoraties en materialen maakt, ben je gemiddeld ongeveer 1.000 euro kwijt voor de verbouwing van je toilet.

Standaard toilet, voor een standaard formaat met bijvoorbeeld een iets luxere vloer ben je gemiddeld zo’n 2.300 euro kwijt aan de verbouwing.

Groot en luxe toilet, een groot toilet met luxe afwerkingen kost gemiddeld zo’n 3.600 euro. Deze prijzen zijn geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt, waardoor je de totaalkosten van een toilet renovatie voor een groot deel zelf kunt beïnvloeden. Daarom is het altijd verstandig om eerst één of meerdere offertes aan te vragen.

Slopen en leidingen leggen

Wanneer je een toilet wilt laten verbouwen, krijg je te maken met vele verschillende soorten kosten, waaronder sloop- en leidingwerkzaamheden. Voor een gemiddeld toilet kost het bijvoorbeeld al tussen de 200 en de 320 euro om de vloertegels en de wandtegels uit het oude toilet te slopen. Het verwijderen van het toilet kost meestal tussen de 50 en de 90 euro, en het verwijderen van een wasbak of fontein kost ongeveer 25 euro. Mocht er een nieuwe waterleiding aangelegd moeten worden of een oude verlegd worden, dan kun je hiervoor een loodgieter inhuren. De kosten van zo’n klus hangen af van het aantal uren dat de loodgieter daarvoor nodig heeft. Het uurloon van een loodgieter ligt op 40 tot 70 euro per uur.

Soorten toiletpotten

In de ruimte van het toilet kun je verschillende soorten sanitair plaatsen. De toiletpot is een belangrijk onderdeel hiervan. Er zijn drie verschillende soorten toiletpotten:

  • Een duobloktoilet
  • Een wandcloset
  • Een staand toilet

Duobloktoilet

Bij duoblok toiletten en bij wandclosets zitten de reservoirs met water al aan de toiletpot vast, terwijl je bij een staand toilet nog een extra reservoir moet kopen. De toiletpot van een duobloktoilet is ongeveer 40cm hoog en meestal gemaakt van keramiek.

Wandcloset

Een wandcloset hangt aan de muur, waardoor je de hoogte geheel zelf kunt kiezen. Vaak is er al een aansluiting in de ruimte aanwezig: deze kan in de muur of in de vloer zitten. Hiermee moet je rekening houden wanneer je je toiletpot uitkiest, omdat de toiletpot hier goed op moet kunnen aansluiten.

Staand toilet

Bij een staand toilet moet je nog een apart reservoir aanschaffen. Het toilet is meestal wel voordeliger aan te schaffen dan een duoblok of wandcloset.

Soort spoelmodel

Naast het soort toiletpot kun je ook nog kiezen wat voor soort spoelmodel je nieuwe toilet gaat krijgen. Je kunt kiezen uit een vlakspoeltoilet en een diepspoeltoilet. Bij een diepspoeltoilet zit er geen ‘plateau’ in het toilet, wat als voordeel heeft dat de boodschap niet blijft liggen maar meteen wegspoelt. Zo voorkom je nare geuren en eventuele remsporen. Wel kan het vervelend zijn als er water omhoog spattert door een plons. Ook kun je je uitwerpselen niet zien, waardoor je niet kunt kijken of het er gezond uitziet. Daardoor kan het handiger zijn om voor een vlakspoeltoilet te kiezen, dat wel een plateau heeft. De uitwerpselen blijven daardoor liggen zodat er niets plonst en je eventueel kunt kijken of alles gezond is. Een nadeel is dat je met een vlakspoeltoilet last van remsporen en vervelende geuren kunt krijgen.

Afmetingen toiletpot

De afmetingen van een toiletpot kunnen verschillen. Als je een kleine ruimte hebt voor je toilet, dan kun je het beste een compact toilet kiezen. Dit toilet is niet diep, wat veel ruimte scheelt. Een standaard toilet is voor gemiddelde ruimtes geschikt en valt ook wat meer op in de badkamer. Bovendien kun je hiervoor gemakkelijker toiletzittingen kopen, omdat deze vaak in de standaard maat worden verkocht. Een verlengd toilet is erg handig in woningen voor mensen die niet zo valide (meer) zijn. Een verlengd toilet is toegankelijk en biedt mogelijkheden voor mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lopen, bukken, of opstaan. Ook is een verlengd toilet erg goed te onderhouden. Wel moet je vaak een speciale toiletzitting erbij kopen, omdat niet alle zittingen in dit formaat worden gemaakt. Als je graag een decoratieve toiletzitting wilt kopen, dan kun je het beste voor een standaard toilet kiezen.

Prijzen onderdelen toilet

De toiletpot

De gemiddelde prijzen van een toilet liggen tussen de 60 en de 240 euro. Een standaard closetpot kun je al kopen vanaf ongeveer 60 euro. Meestal zijn wandtoiletten iets duurder dan staande toiletten, omdat wandtoiletten stevig genoeg moeten zijn om aan de muur te blijven hangen. De prijzen van een toiletpot hangen af van de keuzes die je maakt. Vooral het merk en het formaat zijn belangrijke factoren die de prijzen van een toiletpot beïnvloeden. Hoe groter het toilet, hoe meer geld je meestal betaalt. Ook zijn simpele modellen meestal goedkoper dan wat luxere toiletten. Een verlengd toilet kan wat duurder zijn, omdat er rekening gehouden moet worden met speciale wensen. Als je een toiletpot koopt zonder reservoir, dan moet je nog een aparte stortbak kopen. Dit kost meestal tussen de 40 en de 150 euro, afhankelijk van het formaat en het model van de stortbak. Wil je een beter beeld krijgen van de totaalprijs van jouw toiletpot? Dan kun je het beste even een offerte aanvragen via de MyGo Matchmaker. Ook kun je voor meer informatie bellen naar 085 106 1600.

De wasbak

Naast een toiletpot met stortbak is een wasbak natuurlijk ook niet te missen in een toilet. De kosten van een standaard wastafel liggen meestal tussen de 400 en de 800 euro, incl. montage en btw. Het is ook mogelijk om een kleinere wastafel aan te schaffen, bijvoorbeeld een fonteintje. Deze geeft veel sfeer aan het toilet en is alles wat je nodig hebt om je handen mee te wassen. Een fonteintje kost meestal tussen de 120 en de 220 euro excl. montagekosten. Als je nog op zoek bent naar een mooie en handige kraan, dan moet je er vanuit gaan dat je tussen de 20 en de 100 euro kwijt gaat zijn. Het uurloon van een installateur ligt meestal tussen de 40 en de 70 euro. Als je al een aansluiting hebt, dan is het laten installeren van sanitair logischerwijs goedkoper dan wanneer deze nog moet worden gecreëerd.

Wandbetegeling

In het toilet moeten natuurlijk ook de muren er netjes uitzien. Dit kun je het beste doen met tegelwerk, omdat dit goed tegen water kan en handig schoon te maken is. Hoeveel de tegels zelf kosten, ligt vooral aan wat voor tegels je kiest. Hoe goedkoper en simpeler de tegels zijn, hoe minder je uiteraard betaalt. Meestal ben je tussen de 15 en de 60 euro kwijt voor de materialen per vierkante meter. Het arbeidsloon van een tegelzetter ligt meestal tussen de 30 en de 60 euro per uur of tussen de 25 en de 35 euro per vierkante meter tegels. Een tegelzetter kun je per uur betalen, maar vaak is het slim om van tevoren een maximumprijs vast te stellen voor de gehele klus. Naast het betegelen van de wanden, kun je ook kiezen voor spackwerk, wat bestaat uit een pleisterlaag. Dit kun je vervolgens gemakkelijk schilderen, zodat je een uniek kleurtje aan kunt brengen. Spackwerk laten zetten kost meestal tussen de 5 en de 15 euro per vierkante meter.

           

De vloer

Ook voor de vloer van je toilet zijn tegels de beste keuze, omdat ze gemakkelijk schoon te houden zijn en goed tegen water kunnen. Het leggen van vloertegels kost meestal tussen de 15 en de 60 euro per vierkante meter. Deze prijs kan oplopen wanneer je voor luxere tegels kiest. Keramische tegels zijn voordeliger dan natuursteen, dus als je geld wilt besparen kun je het beste keramiek kiezen. Naast de tegels heb je ook voegmiddel en lijm nodig. Dit kost gemiddeld zo’n 10 tot 15 euro per vierkante meter. In totaal kost het leggen van vloertegels tussen de 55 en de 125 euro per vierkante meter. Als je niet van tegels houdt, dan kun je ook kiezen voor een vinyl vloer in het toilet. Dat is een kunststof vloer die erg op hout lijkt en ook nog eens zeer voordelig is. De kunststof kan goed tegen water en is gemakkelijk schoon te maken. Een vinyl vloer laten aanleggen kost meestal zo’n 35 euro per vierkante meter. Het uurloon van een tegelzetter voor de vloer ligt tussen de 30 en de 50 euro per vierkante meter.

Verlichting

Ook bij het toilet is het belangrijk om een goede verlichting te hebben. Je kunt uiteraard geheel zelf bepalen wat voor verlichting je in het toilet wilt hebben na je toilet renovatie. Een echte aanrader zijn ingebouwde spotjes in het plafond. Deze nemen geen ruimte in beslag en geven evenredig licht aan de gehele ruimte. Spotjes kun je al kopen vanaf 15 euro per stuk en deze kan je zowel in het plafond laten zetten als aan het plafond hangen. Als je plafond dus al compleet is, dan kun je hier een spotje aanhangen zonder dat je het plafond eruit moet halen. Naast inbouwverlichting en spotjes kun je ook kiezen voor verlichting aan de muur. Je kunt hiervoor vele soorten lampen vinden en de prijzen variëren van 15 tot 100 euro of zelfs meer. Het ligt maar net aan jouw voorkeuren. Wanneer je nog geen elektriciteit hebt in het toilet of de elektriciteit wilt verleggen, dan kun je hiervoor een professionele elektricien inschakelen via de MyGo Matchmaker. 

Accessoires

Als je je toilet er leuk uit wilt laten zien, dan kun je een aantal accessoires aanschaffen die de sfeer kunnen verbeteren. Een handige manier om bijvoorbeeld wat opbergruimte te creëren op het toilet is met een toiletmeubel. Meestal is dit een soort kastje dat onder de wasbak geplaatst kan worden. Hier kun je bijvoorbeeld de handdoeken bewaren. Ook kun je handige kastjes of planken aan de muren hangen. Toiletmeubels zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor ook de prijzen erg kunnen verschillen. Gemiddeld kost een toiletmeubel ongeveer 40 tot 200 euro per stuk. Verder kun je je toilet nog opfleuren met een leuke wc-bril. Dit hoeft niet duur te zijn en kan een unieke sfeer aan jouw toilet geven. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om een lekker geurzakje in het toilet neer te leggen en de ruimte te versieren met een plantje of een schilderij. Ook mooie toilettegeltjes zijn een echte aanrader, waarop bijvoorbeeld leuke spreuken kunnen worden geplakt.

Belangrijkste keuzes bij toilet renovatie

Als je je toilet wilt laten verbouwen, sta je dus voor verschillende keuzes. Ten eerste is het belangrijk dat je een toiletpot kiest die bij jouw behoeftes past. Als jij of iemand die weleens bij je langskomt wat minder vitaal is, kan het fijn zijn om een luxere toiletpot aan te schaffen met wat steunen voor bij het opstaan. Als je weinig ruimte hebt, kan een kleinere toiletpot beter zijn, vooral in combinatie met een klein fonteintje als wasbak. Verder is het belangrijk om voor de vloer en muren een goede keuze te maken afhankelijk van jouw voorkeuren. Voor gebruiksgemak en simpliciteit kun je kiezen voor tegels, maar als je een andere, unieke uitstraling aan je toilet wilt geven, kun je ook voor vinyl en voor spackwerk kiezen. Daarnaast zijn de verlichting en de decoraties in het toilet belangrijk voor het uiterlijk van de ruimte. Voor meer sfeer kun je kiezen voor een lekkere geurkaars of een geurzakje, een fris ruikend plantje, of een mooi schilderij aan de muur.

Waarmee verder rekening houden?

Als je je toilet laat renoveren, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste is het belangrijk dat je goed kijkt waar de aansluitingen van water en elektriciteit zitten. Als je hierover twijfelt, dan kun je het beste even contact opnemen met een deskundige loodgieter of elektricien. Ten tweede moet je de keuzes over je toiletpot, wasbak, en verlichting aanpassen aan de mogelijkheden die je hebt wat betreft de aansluiting. Uiteraard is het ook mogelijk om je leidingen te verleggen, in welk geval je ze zo kunt verleggen dat het voor jou uitkomt. Ten derde is het essentieel dat je ervoor zorgt dat de stopcontacten voor de verlichting goed tegen water kunnen, zodat er geen kortsluiting kan ontstaan.

Professionele hulp bij toilet renovatie via MyGo

Je kunt je toilet het beste laten renoveren door vakmannen. Een vakman heeft alle kennis en expertise die nodig zijn om een toilet zorgvuldig en veilig te verbouwen. Meestal heb je voor de verbouwing van een toilet een elektricien, een loodgieter en een tegelzetter nodig. Via MyGo kun je in snel en eenvoudig in contact komen met de beste specialisten bij jou in de buurt. Je kunt via de MyGo Matchmaker bij verschillende specialisten offertes opvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden voor jouw toilet renovatie. Ook kun je zo een beter prijsoverzicht krijgen van de exacte prijzen voor jouw klus. Als je vragen hebt over een toilet renovatie, kun je altijd vrijblijvend bellen naar 085 106 1600.