Terug naar diensten
Verstuivers vervangen

Verstuivers vervangen

De motor start weer eens niet goed op, je brandstofverbruik neemt toe, je ziet het motorstoringslampje branden: dit zijn allemaal signalen die erop duiden dat er iets mis is met je auto, en potentieel dat je verstuivers (of injectoren) vervangen moeten worden. In dit artikel leggen we je uit wat dit auto-onderdeel doet en wat het kost om je verstuivers te vervangen, én geven we je enkele tips.

Direct je verstuivers laten vervangen door een garagebedrijf in jouw regio? Bel dan naar 085 106 1600 om gematcht te worden met een monteur of gebruik de MyGo Matchmaker om een beeld te krijgen van de kosten die garagebedrijven voor deze dienst vragen.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat zijn de verstuivers?

De verstuivers, ook wel de injectoren genoemd, zijn penvormige onderdelen die zijn ingebouwd in een dieselmotor of benzine-injectiemotor om de brandstof in de motor te spuiten. Daar wordt de brandstof vermengd met zuurstof, wat de energie opwekt die de motor doet draaien.

De verstuivers spuiten de brandstof elke 1/20ste of zelfs 1/100ste van een seconde in de motor. Als dit proces vertraagd wordt, ontvangt de motor niet langer voldoende brandstof om naar behoren te kunnen draaien.

Wanneer verstuivers vervangen

Verstuivers verslijten na een bepaalde tijd. Dit is een geleidelijk proces, wat ervoor zorgt dat de verstuivers na gemiddeld 150.000 kilometer aan vervanging toe zijn. Verstuivers hoeven niet na een vast aantal kilometers te worden vervanging, maar het feit dat dit niet verplicht is, betekent niet dat dit niet noodzakelijk is. Mochten er bovendien problemen met de verstuivers gevonden worden tijdens de APK-keuring, dan zullen ze wél vervangen moeten worden.

Verstuivers kunnen ook spontaan stukgaan, door een elektronisch of mechanisch probleem. In dat geval is het onmogelijk om nog verder te rijden met je auto en zul je direct een garage moeten opzoeken.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Tekenen dat de verstuivers vervangen moeten worden

Dat je verstuivers in de nabije toekomst vervangen moeten worden, kun je merken aan een aantal tekenen. Door hierop te letten, kun je voorkomen dat je opeens aan de kant van de weg vast komt te staan. De tekenen die erop duiden dat je verstuivers vervangen moeten worden, hebben we hieronder voor je opgesomd:

  1. Het motorstoringslampje brandt.
  2. De motor start niet goed op of slaat over.
  3. Het vermogen van je auto neemt af.
  4. Je bemerkt een schommelend stationair toerental.
  5. Het brandstofverbruik neemt toe.

Nu kunnen deze tekenen ook duiden op een ander probleem, zoals met de distributieriem. Mocht dat zo zijn, of is er sprake van een opeenstapeling aan problemen, dan kan een complete motor revisie aan de orde zijn.

Moet je alle verstuivers vervangen?

Of je alle verstuivers of slechts één verstuiver moet vervangen, hangt af van de reden waarom de verstuivers in de eerste plaats vervangen moeten worden. Stel nu dat de verstuivers bij productie al van slechte kwaliteit waren, dan zullen ze vroeg of laat allemaal (vroegtijdig) slijten en dan wil je ze liever allemaal in één keer vervangen.

Kosten verstuivers vervangen

Wanneer je je verstuivers laat vervangen, betaal je over het algemeen per verstuiver. Hoe dat kostenplaatje eruit kan komen te zien, zie je in de tabel hieronder.

Verstuivers vervangen

Kosten

Eén verstuiver vervangen

€ 300 - € 500

Vier verstuivers vervangen

€ 1200 - € 2000

Uurtarief garage

€ 60 - € 120 per uur

Nu moet hierbij vermeld worden dat niet alle garages werken met een uurtarief. Sommigen rekenen eerder een vaste prijs per verstuiver. In dat geval kun je vaak uitgaan van prijzen aan de iets hogere kant.

Om echt te weten hoeveel het je gaat kosten om je verstuivers te laten vervangen, kun je het beste contact zoeken met garagebedrijven in jouw regio. Dit kun je eenvoudig doen via de online MyGo Matchmaker of door te bellen naar 085 106 1600.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Zelf verstuivers vervangen?

Losse verstuivers zijn te koop voor circa 30 à 80 euro, waardoor het aanlokkelijk kan zijn om te proberen ze zelf te vervangen. Echter, zelf je verstuivers vervangen is een precisiewerkje dat je beter alleen op je kunt nemen als je veel ervaring hebt met het vervangen van auto-onderdelen, zeker aangezien je jezelf anders kunt verbranden of grotere problemen met je motor kunt veroorzaken. Daarom raden wij aan om je verstuivers toch te laten vervangen door een professioneel garagebedrijf.

Verstuivers vervangen? MyGo geeft tips

Wanneer je hebt vastgesteld dat je verstuivers vervangen moeten worden, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk op zoek naar een garage die dat voor je kan doen. Om je daarbij te helpen, hebben we onderstaande tips voor je verzameld.

  • Laat je verstuivers zo snel mogelijk vervangen. Net als met de meeste auto-onderdelen moeten versleten verstuivers zo snel mogelijk vervangen worden om verdere schade aan je motor te voorkomen. Bovendien kun je anders met je auto aan de kant van de weg komen te staan en zul je de hulp van de Wegenwacht moeten inschakelen voor je weer verder kunt.
  • Laat je verstuivers vervangen door een garage met een keurmerk. Wanneer je je verstuivers laat vervangen door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze ingreep in goede handen is.
  • Wees je ervan bewust dat de kosten kunnen oplopen. Wie op internet kijkt, zal zien dat je één enkele verstuiver soms voor maar 200 euro kunt laten vervangen. Vergis je echter niet; vaak moeten er meerdere verstuivers vervangen worden en betaal je daarbovenop nog arbeidskosten! Trek daarom geen voorbarige conclusies over de kosten van het laten vervangen van je verstuivers en vraag eerst eens bij een garagebedrijf naar de verwachte prijs.
  • Vergelijk waar mogelijk offertes van garagebedrijven met elkaar. Als je verstuivers direct moeten worden vervangen omdat je auto het heeft begeven, zul je hier waarschijnlijk geen tijd voor hebben, maar anders ben je in de meeste gevallen voordeliger uit als je weet welke prijs verschillende garages hanteren voor deze dienst. Daarvoor kun je eenvoudig en vrijblijvend offertes opvragen via de online MyGo Matchmaker.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Verstuivers vervangen? MyGo helpt!

Heb je na het lezen van dit alles besloten dat je verstuivers laten vervangen door een professional de beste zet is? Bel dan naar 085 106 1600 om in contact gebracht te worden met een garagebedrijf bij jou in de buurt of gebruik de online Matchmaker om 24/7 offertes te kunnen opvragen. Zo kun je snel weer zorgeloos de weg op.

Let op: hoeveel je verstuivers vervangen je echt gaat kosten, is sterk afhankelijk van de staat waarin je auto verkeert. Hierdoor kunnen prijzen afwijken.