Terug naar diensten
Vloer laten leggen

Vloer laten leggen

Een nieuwe vloer leggen kan een behoorlijke klus zijn, waar niet iedereen de tijd voor heeft of zin in heeft. Op deze pagina vertellen wij je alles over een nieuwe vloer laten leggen en de bijbehorende kosten.

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Vloer laten leggen

Een nieuwe vloer laten leggen stelt je voor een aantal keuzes. Wil je bijvoorbeeld een houten vloer, of kies je liever voor PVC, beton of vloertegels? Ook onder de vloer zijn de nodige keuzes te maken. Wanneer je een nieuwe vloer laat leggen kan je namelijk ook direct nadenken over het plaatsen van vloerisolatie en/of vloerverwarming. Door op de links te klikken vind je meer informatie over vloerisolatie aanbrengen en vloerverwarming plaatsen.

Houten vloer laten leggen

Met het oog op een mooie uitstraling kiezen veel mensen ervoor een houten vloer te laten leggen. Houten vloeren komen in verschillende soorten en kleuren. Echte houten vloeren worden vaak gezien als authentiek en voelen uniek aan. De meest gebruikte houtsoorten zijn eikenhout en hardhout. Houten vloeren zijn een vorm van parket vloeren, maar bestaan uit één massief stuk hout. Andere parketsoorten zoals lamelparket bestaat uit verschillende lagen.

Een houten vloer laten plaatsen biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere vloeren. Zo heeft hout bijvoorbeeld een relatief hoge isolatiewaarde. Dit betekent dat een houten vloer die goed is gelegd kan zorgen dat de stookkosten lager worden. Bovendien gaan houten vloeren lang mee en zijn ze verkrijgbaar in een milieuvriendelijke soort. Schade in een echt houten vloer is gemakkelijk te herstellen en de vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden.

De nadelen aan een houten vloer laten plaatsen zijn dat hout kwetsbaarder is voor schade dan veel andere vloersoorten. Voornamelijk wateroverlast en vochtproblemen kan de nodige hinder veroorzaken bij een houten vloer. Bovendien kan de vloer bij hele hoge en hele lage temperaturen krimpen of uitzetten. Dit kan schade veroorzaken. Ook is niet elke soort hout heel geschikt voor vloerverwarming, omdat het de warmte tegen kan houden. Bij houtsoorten zoals eikenhout is dit geen probleem.

Laminaat vloer laten leggen

Laminaatvloeren lijken over het algemeen erg op houten vloeren. Een laminaat vloer laten leggen is gemiddeld echter veel goedkoper dan een echte houten vloer. Laminaat is opgebouwd uit verschillende lagen, waarvan de buitenste laag een beschermlaag is. Hierdoor krijg je met een laminaatvloer de authentieke uitstraling van een houtenvloer met minder kans op beschadigingen.

Een laminaat vloer laten plaatsen heeft ook de nodige nadelen. De levensduur kan namelijk een stuk lager zijn dan bij een houten vloer. De totale levensduur is gedeeltelijk afhankelijk van de dikte en het gebruik. Zo is een laminaat vloer bijvoorbeeld ook gevoelig voor waterschade. Laminaat is bovendien niet zo gemakkelijk te herstellen als een houten vloer en maakt meer geluid wanneer je er op loopt.

Voordelen van een laminaat vloer laten plaatsen zijn daarbij weer dat de vloer in meer variaties verkrijgbaar is en het heel gemakkelijk te plaatsen en onderhouden is. Dit zie je ook terug in de lage kosten wanneer je een laminaat vloer laat leggen.

Visgraat vloer laten leggen

Een visgraat vloer verwijst niet naar het materiaal van de vloer, maar naar de manier waarop deze wordt gelegd. Een visgraat vloer laten leggen biedt dan ook vooral voordelen op het gebied van uiterlijk en uitstraling. In principe kunnen de meeste vloersoorten in een visgraat patroon worden gelegd.

Een visgraat patroon is een erg bekend vloerpatroon bestaande uit korte planken die worden gelegd in de vorm van driehoekjes. Een visgraat vloer laten leggen biedt op zichzelf niet veel voor- of nadelen. De belangrijkste verschillen met een gewone vloer is dat een visgraatpatroon vrij gemakkelijk in elke ruimte kan worden gelegd. Daarmee kan je de uitstraling van de vloer in elke ruimte verbeteren, zonder persé duurdere materialen te moeten kiezen. Binnenshuis worden visgraat vloeren vaak gelegd met hout, parket, laminaat of PVC. Buitenshuis kan je bijvoorbeeld ook tegels in een visgraatpatroon laten leggen met tegels. Dit wordt vaak gedaan op de oprit en terrassen.

Linoleum vloer laten leggen

Een linoleum vloer laten leggen is een alternatief voor een laminaat vloer. Het grootste verschil is dat een linoleum vloer bestaat uit natuurlijke grondstoffen, en daardoor beter is voor het milieu. Linoleum staat bekend als een slijtvaste vloerbedekking welke na gebruik geheel biologisch afbreekbaar is.

Naast het feit dat linoleum biologisch afbreekbaar is, zijn linoleum vloeren ook nog eens heel duurzaam. Bij normaal gebruik en goed onderhoud kan een linoleum vloer tot wel 40 jaar mee gaan. Bovendien maakt de natuurlijke samenstelling van linoleum het ook een erg hygiënische vloer, waar bacteriën zich niet zomaar op kunnen verspreiden. Ook is linoleum net als laminaat onderhoudsvriendelijk en in veel varianten verkrijgbaar. Maar misschien nog wel belangrijker; een linoleum vloer laten plaatsen bevordert ook de werking van vloerverwarming en zorgt voor een goede geluidsdemping.

Wanneer je een linoleum vloer laat leggen is het wel belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen. Linoleum vloerbedekking kan bijvoorbeeld niet goed tegen vocht en moet op een volledig effen ondervloer worden geplaatst. Bovendien heeft linoleum een relatief hoge aanschafprijs, hoewel dit zich terugbetaalt in een lange levensduur.

PVC vloer laten leggen

PVC is een korte benaming voor de kunststof polyvinylchloride. Het is een erg sterke kunststof die gemakkelijk kan worden bewerkt en daarom allerlei verschillende toepassingen heeft in de bouw. PVC wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor leidingen en hemelwaterafvoer, maar ook voor vloeren. De kwaliteit van PVC vloeren is hoog. Bovendien zijn PVC vloeren in een hoop verschillende varianten te verkrijgen, waardoor er altijd een PVC vloer is die bij jouw woning past.

Een PVC vloer laten leggen biedt de nodige voordelen, zoals een lange levensduur van tot wel 25 jaar. Bovendien is een PVC vloer gemakkelijk te onderhouden, erg geluiddempend en kan je PVC gemakkelijk vervangen of verplaatsen. De samenstelling van PVC zorgt ervoor dat een PVC vloer zachter aan voelt dan veel alternatieven en, in tegenstelling tot veel alternatieven, ook nog eens waterbestendig is. Ook zijn PVC vloeren goed te combineren met vloerverwarming.

Het laten leggen van een PVC vloer kan je wel flink voelen in de portemonnee. De aanschafprijs van PVC is relatief hoog ten opzichte van laminaat of vinyl vloerbedekking. Daarnaast kan PVC, net als linoleum, niet worden geplaatst op een ondervloer die niet effen is. Een ander aandachtspunt van een PVC vloer laten leggen is dat verkleuring op kan treden als de vloer langdurig in aanraking komt met rubber, zoals stoelpoten en kasten.

Vinyl vloer laten leggen

Een vinyl vloer laten leggen is in veel opzichten gelijk aan een PVC vloer. De beide vloeren bestaan uit dezelfde materialen, met uitzondering van de onderlaag. De onderlaag van een vinyl vloer is veel zachter dan die van een PVC vloer, wat zorgt dat vinyl soepeler en minder sterk is dan PVC. Dit zorgt ervoor dat vinyl vloerbedekking een kortere levensduur heeft dan PVC, maar ook een lagere aanschafprijs.

Een vinyl vloer laten leggen heeft als voordeel ten opzichte van een PVC vloer dat vinyl in grotere afmetingen verkrijgbaar is. Daardoor kan je een vinylvloer naadloos op maat laten leggen, voor bijvoorbeeld een realistische betonlook. Vinyl blijft echter kwetsbaarder dan PVC, waardoor bij een beschadiging in een naadloze vloer de hele vloer zal moeten worden vervangen om de schade te herstellen.

Vloer laten leggen kosten

De kosten van een vloer laten leggen zijn afhankelijk van de materiaalkeuze, het oppervlakte en hoe ingewikkeld de klus is. Een laminaat vloer laten leggen is over het algemeen het goedkoopste, afhankelijk van welk soort laminaat je kiest. Gemiddeld betaal je daarvoor zo’n 15 tot 55 euro per vierkante meter. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van verschillende vloersoorten.

Tabel 1: Gemiddelde kosten vloer laten leggen

Soort vloer Gemiddelde prijs per m2
Vloerbedekking / tapijt € 20 - € 80
Laminaat € 15 - € 55
PVC € 25 - € 110
Parket € 40 - € 160
Beton € 50 - € 130
Grind € 30 - € 100
Granieten vloer € 100 - € 300
Natuursteen € 35 - € 165
Keramische tegels € 35 - € 125

Kosten houten vloer inclusief leggen

Ook tussen houten vloeren kan het prijsverschil behoorlijk uiteen lopen. Zo zijn de uiteindelijke kosten van een houten vloer inclusief leggen uiteindelijk vooral afhankelijk van het soort hout dat je kiest. Ook de legwijze heeft een grote invloed op de prijs. De legkosten van een houten vloer kunnen namelijk variëren van 2,50 euro tot 21 euro per vierkante meter. In de onderstaande tabel vind je de kosten van een houten vloer inclusief leggen.

 Tabel 2: Gemiddelde kosten houten vloer inclusief leggen

Houtsoort Gemiddelde prijs per m2
Laminaat € 15 - € 55
Fineerparket € 37,50 - € 65
Standaard hout € 37,50 - € 145
Lamelparket (3-laags) € 32,50 - € 85
Massief parket € 37,50 - € 85

Visgraat vloer leggen kosten

Een visgraat vloer leggen kost meer dan een vloer laten leggen in een standaard patroon. Wanneer je kiest voor een massief houten vloer in een visgraat patroon kost gemiddeld 140 tot 160 euro. Wanneer je kiest voor een standaard planken patroon liggen de gemiddelde kosten tussen de 110 en 130 euro. Er zijn nog meer patronen die je kunt kiezen voor je vloer. In de onderstaande tabel staan de gemiddeld kosten per vierkante meter van een massief houten vloer per patroon. Het verschil in kosten is ongeveer even groot voor elk gekozen materiaal.

Tabel 3: Gemiddelde kosten visgraat vloer leggen

Legwijze Gemiddelde kosten per m2 (incl. leggen en btw)
Planken € 110 - € 130
Visgraat € 140 - € 160
Hongaarse punt € 175 - € 210
Versailles patroon € 350 - € 380

PVC vloer laten leggen kosten

Een PVC vloer laten leggen kost gemiddeld tussen de 25 en 110 euro per vierkante meter. Het uiteindelijke kostenplaatje wordt bepaald door het soort PVC dat je kiest. Laat je bijvoorbeeld een vinyl vloer leggen, dan zullen de kosten lager zijn dan andere soorten PVC. Bovendien kunnen alle soorten PVC op verschillende manieren worden gelegd. Je kunt PVC bijvoorbeeld laten verlijmen in een standaard of een bijzonder patroon. Er bestaat echter ook een ‘click PVC’. Deze soort PVC kan heel gemakkelijk worden vast geklikt en kost daarom veel minder om te laten leggen. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een PVC vloer laten leggen exclusief de materiaalkosten.

Tabel 4: Gemiddelde legkosten PVC vloer laten leggen

Legwijze Gemiddelde legkosten per m2
PVC vloer verlijmd leggen standaard €17,50 - € 22
PVC vloer verlijmd leggen patroon € 20 - € 35
Click PVC leggen € 7,50 - € 10

Vloer laten leggen door MyGo

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.
Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!