Direct hulp
Terug naar diensten
Zwemvijver aanleggen

Zwemvijver aanleggen

Een tropisch paradijs in je achtertuin? Met een zwemvijver kan het. Het belangrijkste verschil tussen een zwemvijver en een zwembad is het feit dat een zwembad nadrukkelijk alleen bedoeld is voor mensen, terwijl een zwemvijver ook planten en dieren kan huisvesten. Er wordt daarom ook geen chloor in zwemvijvers gebruikt. Wil je een zwemvijver laten aanleggen? Dan kun je hiervoor het beste een professionele hovenier inschakelen. Maar wat is een zwemvijver precies? Hoe wordt deze aangelegd? Hoe werkt het natuurlijke filtersysteem? Hoe onderhoud je een zwemvijver en op welke kosten kun je ongeveer rekenen? 

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver kun je onderverdelen in twee delen: een zwemgedeelte en een moerasgebied. Het grootste gedeelte is bedoeld om in te zwemmen, dit beslaat ongeveer 70% van de zwemvijver. De rest bestaat uit moerasgebied wat dient als natuurlijk filtersysteem en tevens een schuilplaats voor de dieren is. Het moeras hoeft niet direct aan het zwemgedeelte te grenzen, maar kun je gerust een paar meter verderop plaatsen. Met behulp van waterplanten, lavastenen en een pomp zuivert het moerasgebied het water. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de pomp nooit in de zwemvijver geplaatst mag worden. Dit is bij de wet verboden. Daarom wordt er voor de pomp vaak een aparte put aangelegd, waarbij deze met leidingen naar de zwemvijver getrokken wordt. De waterplanten en de stenen vormen het natuurlijke filter. Idealiter heeft een zwemvijver een minimale oppervlakte van 7x3 meter en is het gedeelte waar je in kan zwemmen ongeveer 1.60m diep. 

Hoe wordt een zwemvijver aangelegd? 

Een zwemvijver aanleggen is niet eenvoudig en neemt ongeveer 2 tot 3 weken in beslag. Daarom wordt deze lastige klus vaak uitbesteed aan specialisten. Het aanleggen van een zwemvijver wordt meestal via de volgende 9 stappen gedaan:

  1. Ontwerp van de zwemvijver
  2. Uitgraven zwemvijver
  3. Worteldoek leggen
  4. Pomp, leidingen en filter aanleggen
  5. Vijverdoek
  6. Zwemvijver vullen
  7. Inrichting moerasgebied
  8. Eventueel vissen uitzetten
  9. Aanzetten pomp

Wil je graag meer informatie over de aanleg van een zwemvijver? Bekijk dan dit uitgebreide stappenplan.

Hoe werkt het natuurlijke filtersysteem van een zwemvijver? 

Een zwemvijver gebruikt geen chloor om het water schoon te houden, maar er is natuurlijk wel een filtersysteem. Op die manier blijft het water schoon en helder. Voor zwemvijvers worden vrijwel altijd natuurlijke filtersystemen gebruikt, die in samenwerking met planten en bacteriën het water schoonhouden. Dit klinkt misschien gek, want bacteriën zijn toch juist slecht? In een zwemvijver vervullen bacteriën echter een belangrijke rol. Ze zetten afvalstoffen namelijk om in voor planten eetbare-moleculen. Door middel van een pomp wordt het water langs een moeraszone of filter gestuurd, waar al het vuil uit het water kan worden gehaald.

Hoe onderhoud je een zwemvijver? 

Een bijkomend voordeel van een zwemvijver is dat deze bijna geen onderhoud nodig heeft. Het onderhoud van een zwemvijver is namelijk niet veel anders dan het verwijderen van dode bladeren en eventuele algen. Daarnaast is het belangrijk om de waterwaardes op orde te houden. Wanneer je regenwater gebruikt creeer je daarvoor de beste omstandigheden, omdat regenwater de meest gunstige waardes bevat. 

Wat kost de aanleg van een zwemvijver? 

Met een zwemvijver combineer je een prachtige aankleding van je tuin met het comfort van zomers een duik kunnen nemen. Aangezien een goede zwemvijver een complex filtersysteem vereist kunnen de kosten nogal uiteenlopen. Voor een volledig aangelegde zwemvijver van 30 vierkante meter met een diepte van 100 cm betaal je bijvoorbeeld ongeveer 15.000 tot 25.000 euro. Om de kosten beperkt te houden, is het altijd raadzaam om verschillende hoveniers met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de exacte kosten voor jouw zwemvijver. Deze kun je vinden via de MyGo matchmaker. Liever direct telefonisch contact met een geschikte hovenier bij jou in de buurt? Bel dan 085 106 1600

Wil je meer informatie over de prijzen, bespaartips en mogelijkheden van een zwemvijver? Lees dan dit artikel over de kosten van een zwemvijver