Terug naar diensten
Alles over bliksembeveiliging

Alles over bliksembeveiliging

Bliksembeveiliging kan bij onweer een levensredder zijn voor jou en je woning. Door de klimaatverandering zal onweer een steeds vaker voorkomend verschijnsel worden. Met name wanneer je in een open omgeving woont waar jouw huis een van de hoogste punten is loop je risico op inslag. Bliksem loopt altijd via de weg met de minste weerstand en dat kan met een beetje pech het puntje van je dak zijn.

Zonder bliksemafleider in huis kan dit in een klap alle apparaten in het huishouden kapot maken. Bij onweer vindt een elektrische ontlading plaats die kan oplopen tot voltages van wel 100 miljoen. Het op een juiste manier verwerken van deze stroom kan daarom van enorme waarde zijn. Op deze pagina vind je alles over de werking, types, toepassingen en kosten van bliksembeveiliging.

Bliksembeveiliging extern

Externe bliksembeveiliging bestaat meestal uit een metalen staafje of antenne die op het hoogste punt van een dak geplaatst wordt. Deze antenne bovenop het gebouw wordt ook wel de opvanginstallatie genoemd. Metaal geleidt elektriciteit erg goed, dus de kans dat bliksem daarop inslaat is groter dan dat het inslaat in een dak met aardewerken dakpannen.

Vervolgens is het uiteraard zaak om de ingeslagen elektriciteit veilig af te voeren. Dit gebeurt door middel van afgaande leidingen. Deze zorgen ervoor dat de hoge spanning veilig wordt afgevoerd via de buitenkant van het gebouw. Het is belangrijk dat externe bliksembeveiligingen niet in bochten wordt aangelegd. Gebeurt dit wel, dan kan de hoge spanning alsnog overslaan op het iets anders. 

Bliksembeveiliging intern

Interne bliksembeveiliging zorgt voor afvoer van inslag die niet direct op het pand plaatsvindt. Blikseminslag kan bijvoorbeeld voorkomen in waterleidingen, stroomtoevoer of bomen. Inslag tot op wel twee kilometer afstand kan schade opleveren voor uw woning. Om dit te voorkomen heb je in je meterkast een overspanningsbeveiliging nodig.

Deze overspanningsbeveiliging is verplicht in Nederland, net als een aardingssysteem. Op het moment dat piekstroom ontstaat in het elektrisch systeem, zal de bliksembeveiliging intern de gehele elektra uitschakelen om de apparatuur in de woning te beschermen. Op deze manier kan bij inslag geen schade ontstaan en kan de spanning veilig worden verwerkt. Ten slotte wordt de stroom via het aardingssysteem de grond in geleid.

Bliksembeveiliging verplicht

In Nederland zijn bliksembeveiligingen niet verplicht. Sterker nog, Nederland is een van de enige landen zonder richtlijnen voor bliksembeveiliging in de wetgeving. In de laatste revisie van het Bouwbesluit in 2012 zijn uiteraard wel richtlijnen opgenomen om installateurs te kunnen begeleiden in het plaatsen van de beveiliging. In het verleden waren deze richtlijnen gebaseerd op NEN 1014, ter beperking van de gevolgen van blikseminslag voor elektrische installaties.

Inmiddels is deze vervangen door de wereldwijde norm NEN-EN-IEC 62305. De belangrijkste afspraken die wel in de NEN 1014 stonden, maar niet in de nieuwe norm zijn ondergebracht in de NPR 1014. Veel specialisten vinden deze NPR 1014 erg belangrijk, daar deze typisch Nederlandse situaties beschrijft. Het is niet uitgesloten dat bliksembeveiliging in de toekomst verplicht wordt. 

Bliksembeveiliging zonnepanelen

Voor veel mensen is bliksembeveiliging bij zonnepanelen iets waar ze zich druk om maken. Het is een grote investering en men wil voorkomen dat schade ontstaat. Dit is in verreweg de meeste gevallen overbodig. De kans is even groot (of klein) dat blikseminslag plaatsvindt in het dak als in de zonnepanelen. Zonnepanelen worden, mits goed aangesloten, in verbinding gebracht met de aardelektrode onder de woning.

Mocht inslag in de zonnepanelen plaatsvinden, dan wordt de stroom hierdoor naar de aarde afgevloeid. Zonnepanelen zijn goed aangesloten wanneer ze gegroepeerd worden aangelegd. Dit voorkomt inductiespanningen die zorgen voor spanning die vele malen hoger is dan waar de panelen voor ontworpen zijn. Voor de beste bliksembeveiliging voor zonnepanelen moeten de verschillende eenheden niet in een rondje met elkaar gelust worden.

Installateurs horen te werken volgens NEN 1010-norm en houden het ISSO Handboek Zonne-energie aan. Vraag de installateur hiernaar bij de aanleg van de zonnepanelen om zeker te weten dat deze volgens de richtlijnen werkt. Zo hoef je je over bliksembeveiliging van zonnepanelen geen zorgen te maken.

Bliksembeveiliging aanleggen

Bij het aanleggen van bliksembeveiliging komt vakmanschap kijken. Hoewel op internet veel instructies zijn voor het zelf aanleggen van bliksembeveiliging, raden wij dat ten strengste af. Er zijn niet voor niets richtlijnen en keurmerken voor bedrijven die bliksemafleiders plaatsen. Inslag van onweer is levensgevaarlijk en daarom is het van belang dat de installatie van het afleidingssysteem goed gebeurt.

Wil je toch graag zelf bliksemafleiding aanleggen? Zorg dan dat je het systeem door een erkend installateur laat controleren en doormeten. Deze gaat dan na of wordt voldaan aan de richtlijnen zoals beschreven in de norm NEN-EN-IEC 62305. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties als er toch sprake is van blikseminslag. Bliksembeveiliging aanleggen begint met twee stappen:

1. Bepalen of bliksemafleiding nodig is. In eerste instantie wordt nagegaan of er verhoogd risico op blikseminslag is. Hoger risico geldt met name wanneer het object zich op een open locatie bevindt. Als het object dan ook nog het hoogste punt op locatie is, dan is het risico op inslag het grootst.

2. Als bliksembeveiliging nodig is, dan moet bepaald worden welke vorm van afleiding het meest gepast is. Hierbij kan worden gekozen tussen de externe en de interne (overspanningsbeveiliging) variant. Vaak is interne bliksembeveiliging al aanwezig, omdat dit ook werkzaam is ter voorkoming van overspanning in de reguliere elektra, zonder blikseminslag.

Hierna wordt vastgesteld hoe vaak de installatie gecontroleerd moet worden om storingen te voorkomen.

Bliksembeveiliging inspectie

Inspectie van bliksembeveiliging is erg belangrijk om de veiligheid van het systeem te waarborgen. Als je in de meterkast een aanpassing hebt gemaakt of laten maken, dan is het mogelijk dat de bliksembeveiligingsinstallatie niet meer goed werkt. Kleine aanpassingen kunnen voor het systeem grote gevolgen hebben.

Wij raden daarom aan om jaarlijks een bliksembeveiliging inspectie uit te laten voeren om eventuele problemen in de installatie tijdig op te merken. Op het moment dat het systeem niet goed werkt, loop je risico op kortsluiting, brand en overbelasting van apparatuur. De schade kan dan enorm zijn. Inspecties worden uitgevoerd aan de hand van eerdergenoemde richtlijnen, NPR 1014 en NEN-EN-IEC 62305.

Bliksembeveiliging kosten

Bliksembeveiliging kosten zijn niet zo makkelijk vast te stellen. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van de installatie. Zo is de prijs afhankelijk van de wijze waarop de aarding is gemaakt. Als je nog een aarding op de waterleiding hebt, dan is het vaak verstandig om deze te laten vervangen door een aardelektrode die diep (twee tot tien meter) in de grond zit.

Daarnaast draagt de hoeveelheid benodigde koppelingsbussen bij aan de omvang van de kosten. Een van de belangrijkste kostenposten is die van de bedrading. Hoe meer bedrading nodig is, hoe hoger de prijs van de totale installatie. Uiteindelijk zullen de bliksemafleider kosten voor een relatief klein gebouw ongeveer 1000 a 2000 euro bedragen. Wanneer sprake is van groter huis of kantoorpand, dan kan de prijs oplopen tot boven 5000 euro.

Bliksembeveiliging offerte aanvragen

Wil je een bliksembeveiliging offerte aanvragen? Bij MyGo krijg je zo snel mogelijk een prijsopgave binnen. Daarnaast kun je bij ons verschillende aanbieders vergelijken op prijs, keurmerken, openingstijden en contactmethode. Vind via de Matchmaker een van onze gecertificeerde elektriciens bij jou in de buurt. Of bel direct naar: 085 432 00 32 voor het maken van een afspraak. Neem geen risico met elektriciteit en laat werkzaamheden altijd uitvoeren door een professional.