Terug naar diensten
Bliksemafleider soorten en eigenschappen

Bliksemafleider soorten en eigenschappen

Een bliksemafleider beschermt je woning tegen een inslag tijdens onweersbuien. Onweer is een elektrische ontlading, welke kan inslaan in huizen. Heb je niet gezorgd voor een goede afleiding van het huis richting de grond, dan kan een inslag zorgen voor materiële schade of brand. Ter preventie van de onvoorspelbare bliksem kiezen steeds meer mensen ervoor hun huis te beveiligen met een bliksemafleider. Hierin heb je diverse mogelijkheden en kies je over het algemeen op basis van een klasse of niveau. Hoe zit dat precies en welke soorten bliksemafleiders bestaan er?

Bliksemafleider soorten: keuze

Bliksembeveiliging wordt over het algemeen in twee groepen opgedeeld; externe en interne beveiliging. Deze twee groepen vallen samen binnen LPS, ofwel de Lightning Protection System. Bij externe beveiliging spreekt men over de daadwerkelijke bliksemafleider, terwijl interne beveiliging je huis indirect beschermt tegen inslagen in nabijgelegen elektriciteitskabels. De externe beveiliging kent hierin de meeste diversiteit en keuzevrijheid, want deze is opgedeeld in vier klassen LPL. LPL staat hierin voor het Bliksembeveiligingsniveau. Deze niveaus zeggen onder meer iets over het daknet in combinatie met mazen, afgaande leidingen en de beveiligingsgraad. Het overgrote deel van de huishoudens welke beschikken over een bliksemafleider zullen een klasse LPL II hebben gekozen. Wat zeggen deze klassen over de beveiliging van je woning tegen blikseminslag?

Bliksemafleider soorten: niveaus

Klasse LPL I

Dit is de meest geavanceerde vorm van bliksembeveiliging. De beveiligingsgraad zit dicht tegen de maximale weerstand, namelijk 0.98 of 0.99. De volgende details zijn verder van toepassing:

  • Standaard dakconstructie: daknet met mazen van maximaal 5x5 meter
  • Hellende daken: opvanginrichtingen met een maximale beschermingshoek van 20°
  • Afgaande leidingen van 10 meter

Klasse LPL II

Dit is de meest voorkomende vorm van bliksembeveiliging. De beveiligingsgraad ligt op dit niveau net iets lager, zo rond de 0.97 tot 0.98. De volgende details zijn van toepassing:

  • Standaard dakconstructie: daknet met mazen van maximaal 10x10 meter
  • Hellende daken: opvangrichting met een maximale beschermingshoek van 30°
  • Afgaande leidingen van 10 meter

Klasse LPL III

Dit is een relatief verouderd systeem, dat voorheen werd gezien als de opvolger van de eerste en traditionele vorm van bliksembeveiliging. De beveiligingsgraad kan erg variëren, afhankelijk van de situatie tussen de 0.91 en 0.97. De volgende details zijn van toepassing:

  • Normale dakconstructie: daknet met mazen van 15x15 meter
  • Hellende daken: opvangrichtingen met een maximale beschermingshoek van 45°
  • Afgaande leidingen van 15 meter

Klasse LPL IV

Dit is de traditionele bliksemafleider in een lichte vorm. De beveiligingsgraad ligt hierbij het laagst, zo tussen de 0.84 en 0.97, afhankelijk van de situatie.De volgende details zijn van toepassing:

  • Normale dakconstructie: daknet met mazen van maximaal 20x20 meter
  • Hellende daken: opvangrichting met een maximale beschermingshoek van 60°
  • Afgaande leidingen van 20 meter

De richtlijnen voor de bliksemafleider soorten staan beschreven onder NEN-EN-IEC 62305.

Bliksemafleider soorten: wat betekenen ze?

Een bliksemafleider zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, dat bliksem niet inslaat, maar via de daarvoor aangelegde weg naar de grond wordt geleid. Drie elementen zijn binnen de bliksemafleiding erg belangrijk; opvanginrichting, afgaande leidingen en het aardingssysteem. De opvangrichting is verantwoordelijk voor het opvangen van de bliksem, voordat deze het object (de woning of het gebouw) raakt. De afgaande leidingen lopen langs het object richting ‘de aarde’. Het aardingssysteem zorgt er tot slot voor dat de stroom zich gelijkmatig kan verdelen over de grond.

Het jaar 2018 gold als overgangsjaar wat betreft bliksembeveiliging. De norm is aangepast met toevoeging van de overspanningsafleider. Dit is onderdeel van de interne bliksembeveiliging. Mocht er in de omgeving van jouw woning een inslag plaatsvinden op de elektriciteitskabels, dan zorgt deze overspanningsafleider ervoor dat er geen gevolgen zijn voor de elektriciteit in huis.

Bliksemafleider bevestigen

Het belang van een bliksemafleider is onomstotelijk. Zeker wanneer een woning beschikt over een rieten dak, dan is de kans op brand bij een blikseminslag groot. Ook andere daken en objecten zijn echter gevoelig voor een blikseminslag. De installatie van bliksembeveiliging kent een vast stramien. Het systeem bestaat uit metalen staven met een doorsnede van enkele centimeters en een lengte van circa een meter. De staven worden rondom de woning aan de muur bevestigd en gekoppeld aan de afleider zelf; een aluminium of koperen draad met een verbinding naar een raster. Een raster dient te worden ingegraven in de grond en dat is precisiewerk. Een elektricien met NEN certificering kan dit voor je in orde maken.

Prijzen interne bliksemafleider

De interne bliksembeveiliging zorgt ervoor dat de meterkast en groepenkast worden beschermd tegen blikseminslag in een nabijgelegen elektriciteitsdraad. Deze overspanningsbeveiliging is in diverse varianten verkrijgbaar en de prijs ligt gemiddeld tussen de 25 euro en ruim 200 euro, eveneens afhankelijk van het type woning of gebouw. Tevens maakt men ter beveiliging gebruik van een aardlekschakelaar, welke overigens ook al standaard is ingebouwd. Moet je nog wel een aardlekschakelaar aansluiten, dan moet je denken aan een prijsrange van 115 tot 175 euro. Het slaan van een aardpen kost rond de 150 euro.

De aardlekschakelaar is gericht op het spanningsloos maken van een installatie. Dit gebeurt wanneer er lekstroom wordt ontdekt. Bij lekstroom spreken we over een situatie waarbij stroom via een non-reguliere weg de installatie verlaat. Dat kan namelijk zorgen voor een stroomstoring. Ook binnen een situatie van overcapaciteit, bijvoorbeeld bij een blikseminslag, detecteert de aardlekschakelaar zo’n non-reguliere situatie. Hierop wordt de stroom uitgeschakeld, om installaties in huis te beschermen.

Bliksemafleider in combinatie met metalen vaste delen op het dak

Veel daken kennen metalen elementen, welke gevoelig kunnen zijn voor een blikseminslag. Afhankelijk van de situatie dien je de metalen delen ook te beveiligen, maar dat hoeft niet altijd. Er is daarom een norm vastgesteld om het je inzichtelijker te maken. Die ziet er als volgt uit:

  • Hoogte boven dakniveau hoogstens 0,3 meter
  • De oppervlakte van de opbouw is 1 
  • Lengte van de opbouw is 2,0 meter

Voor alle bovenstaande getallen geldt dat de opbouw dit niet mag overschrijden. Stel dat dit wel het geval is, dan dien je extra beveiliging aan te brengen om de bliksemafleider naar verwachting te laten functioneren. Twijfel je over de aanvullende beveiliging óf vrees je dat onderdelen van het dak niet afdoende worden beveiligd door de opvangstaven? Neem dan contact op met een gecertificeerde elektricien van Mygo. Zo weet je zeker dat je de juiste vakman in huis haalt. Of bel naar: 085 106 1600

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!