Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.
OMSCHRIJVING
Airco is de afkorting van het woord airconditioning, en wordt ook wel luchtregelaar of klimaatregelaar genoemd. Meer en meer Nederlanders genieten van het gemak van airconditioning: in de auto, op het werk, in winkels, en in de hotelkamer. Ook in onze woningen laten we tegenwoordig vaak een vorm van klimaatbeheersing installeren. De voordelen van het gebruik van een airconditioning zijn de kunstmatige beheersing van temperatuur en luchtvochtigheid in gebouwen, waardoor de ruimte aangenaam is om te vertoeven. Woningen en bedrijfspanden zonder airconditioning kunnen te warm of te vochtig worden, waardoor het juist minder prettig is om te verblijven of waardoor werknemers minder functioneren. Airco's komen met name voor in gebouwen en voertuigen en zijn expliciet ingericht om het binnenklimaat te beheersen. Een airco-installateur is een specialis in de aanleg, het onderhoud en de keuring van airco-installaties, en werkzaam in de zogenaamde ‘koude- en installatietechniek’. De specialisten voeren vaak ook bijkomende klimaat- of installatie-gerelateerde werkzaamheden uit.
WERKZAAMHEDEN
De installatie van airconditionings betreft zeer specialistisch werk, dat het beste wordt overgelaten aan professionals. Ook het inregelen van de installaties is, met name bij complexe airco-systemen, ingewikkeld. Enkel gecertificeerde airco-installateurs beschikken over de juiste vakkennis om klimaatregelaars op de juiste manier te installeren, controleren en onderhouden. De koudetechniek maakt onderdeel uit van de installatietechniek. Omdat een airco-installateur meestal ook andere installatiewerkzaamheden uitvoert, wordt ‘airco-installatie’ dan ook gezien als aanvulling op het beroep installateur. Bij het installeren monteert de specialist de diverse onderdelen en sluit deze aan met kabels en leidingen. Daarna wordt het koude-systeem gevuld met de vloeistof, dat zorgt voor de koeling, en wordt de installatie in gebruik genomen.
Niet alle installateurs mogen aan airco-systemen werken. Complexe airco-installaties, zoals die bijvoorbeeld worden toegepast in kantoorgebouwen, dienen op een juiste manier worden aangelegd en onderhouden, om een veilig gebruik te garanderen. De aanleg hiervan gebeurt aan de hand van een werktekening, waarop exact staat aangeduid op welke wijze de installatie moet worden opgebouwd. De units zelf staan veelal op het dak van het kantorengebouw, waardoor de koelvloeistof kan afkoelen in de buitenlucht. Complexe airco-installaties dienen ook een verplichte keuring te ondergaan. De frequentie en wijze waarop is afhankelijk van het type en het moment van ingebruikname. De eigenaar van het gebouw is hiervoor verantwoordelijk.
OPLEIDING
Koudetechniek is een aparte richting binnen de installatietechniek. Naast aircosystemen vallen hier ook allerhande koelsystemen onder voor winkels, opslag of transport, maar bijvoorbeeld ook voor ijsbanen. De koudetechniek heeft tevens een aparte status. Dat is omdat niet alle installateurs aan de systemen van klimaatbeheersing mogen werken. Een installateur die niet beschikt over de juiste certificaten is namelijk niet gemachtigd om te werken aan koelsystemen. Zonder de benodigde papieren is het bovendien niet mogelijk om complexere airco-systemen aan te schaffen. De certificering is essentieel om met luchtregelaars te kunnen werken, en noodzakelijk, omdat de koelmiddelen die in airco’s worden gebruikt schadelijk zijn voor het milieu. Daarom moet een airco-specialiast het zogenaamde ‘F-gassen examen’ afleggen, voordat die aan de koelinstallaties mag werken, waarbij fluorescerende broeikasgassen of andere gereguleerde stoffen kunnen vrijkomen.
Wie een baan ambieert als airco-installateur is het beste gediend met de MBO-opleiding niveau 3 voor ‘Eerste Monteur Koudetechniek’. Tijdens de opleiding worden praktijk- en theorielessen gegeven over de installatie en het in werking stellen van alle types koudesystemen, zoals airco-, koel- en vriessystemen. Na de succesvolle afronding van de opleiding kan een programma tot ‘Servicetechnicus Koudetechniek’ niveau 4 worden gevolgd. Ervaren installateurs, zoals een loodgieters of cv-installateurs, die daarnaast ook de bevoegdheden willen halen om aan koelinstallaties te mogen werken, kunnen extra diploma's behalen die worden afgenomen door de Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Die stichting biedt overigens zelf geen opleidingen aan.
WIST JE DAT?
…er een verschil is tussen split en multi-split airco-systemen?
Een airco-splitsysteem bestaat uit een binnen- en buitengedeelte die met elkaar verbonden zijn door middel van twee dunne koelleidingen. Deze kunnen nagenoeg overal geplaatst worden en leveren uitstekende prestaties. Bij multi-splitsystemen gaat het comfort nóg een stapje verder. Bij deze luchtregelaars is het mogelijk om met één enkel buitendeel de verschillende ruimtes apart regelbaar te verwarmen of te koelen.
…de kans op een legionellabesmetting via een aircosysteem vrijwel nihil is?
De legionellabacterie is enkel actief in water tussen 30 °C en 50 °C, en uitsluitend wanneer het verneveld wordt. In Nederland worden voornamelijk split en multi-split aircosystemen toegepast. Die vernevelen geen water en veroorzaken dus ook geen legionella. Koud condenswater kan wel in de condensbak terechtkomen. Bij een goede installatie wordt de condenswaterafvoer echter zo geplaatst, dat het condenswater rechtstreeks naar het riool stroomt, waardoor het niet kan opwarmen.
…het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur maximaal 5 graden uiteen mag lopen?
Veel airco’s zijn afgesteld op een vaste temperatuur. Wanneer het verschil tussen binnen en buiten echter groter is, kan dit leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid. Het is dus niet de droge lucht, waar men verkouden van wordt, maar een te groot temperatuursverschil. Verder is de luchtbeweging belangrijk: een zeer sterke luchtbeweging geeft vaak een onbehaaglijk gevoel van tocht en koude.
… het gemiddelde salaris 2.400 euro bedraagt?
Een airco-installateur in loondienst valt doorgaans onder de CAO-installatietechniek, waarbinnen veel arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een airco-installateur verdient gemiddeld een salaris tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand, op basis van een 40-urige werkweek, en afhankelijk van de leeftijd, de opleidingen en overige taken en verantwoordelijkheden. Wie regelmatig in de avonduren werkt of in het weekend, verdient soms (een stuk) meer. Bovendien drukt de krapte op de arbeidsmarkt de lonen omhoog, waardoor salarissen van 3000 euro geen zeldzaamheid meer zijn.
… er goede baankansen zijn?
Het perspectief van een airco-installateur op de arbeidsmarkt is goed te noemen. Veel installatiebedrijven staan te springen om opgeleide installateurs, waaronder die in de koudetechniek. Een airco-specialist die beschikt over de juiste papieren zal normaliter dan ook weinig moeite ondervinden met het verkrijgen van een baan. Onder de doorgroeimogelijkheden van de installateur vallen leidinggevende functies binnen de organisatie, of het opstarten van een zelfstandig bedrijf.
MYGO MATCHMAKER
Heb jij een airco-installateur nodig? Via de MyGo Matchmaker kom je heel gemakkelijk in contact met een beschikbare ondernemer bij jou in de regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan graag voor je klaar via (085) 106 1600