Terug naar blog
Vrijdag de 13e – Zeven oorzaken van klusongelukken

Vrijdag de 13e – Zeven oorzaken van klusongelukken

13 mei '22 Door MyGo redactie

Niet alleen amateurklussers gaan zo af en toe de mist in. De bouw van een schoolgebouw in Oost-Souburg is vandaag stilgelegd, nadat personeel en onderwijzers ontdekten dat het pand exact verkeerd om wordt gebouwd. Hierdoor blijkt de voorkant van de basisschool aan de achterkant te zitten en de achterkant aan de voorkant. Toeval of niet, juist vandaag is het vrijdag de dertiende; een perfecte dag om eens de oorzaken van klusfouten- en ongelukken voor het voetlicht te brengen.

Eerste Pascha

Vrijdag de dertiende wordt wereldwijd door veel mensen beschouwd als ongeluksdag. Aan de oorsprong van dat bijgeloof doen meerdere verklaringen de ronde. De eerste gebeurtenis die naar het onheil op vrijdag de dertiende verwijst, is de zogenaamde tiende plaag van Egypte. Het eerste Pascha was gepland op sabbat. Die viel op zaterdag de 14e Nisan, maar sabbat begint al op vrijdagmiddag, en dus omvatte deze de nacht van vrijdag de dertiende. Volgens de legende stierven die nacht alle eerstgeborenen, zowel van dier als mens. Een andere verklaring is dat de dag waarop Jezus werd gekruisigd een vrijdag is, een ongeluksdag dus. Wanneer die dag ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, zal deze dag extra ongeluk veroorzaken, aldus het volksgeloof.

Judas

Aan het bijgeloof van 13 als ongeluksgetal liggen eveneens diverse verklaringen ten grondslag. De meest gehoorde is dat het getal 1 + 12 is. Twaalf wordt namelijk beschouwd als het ‘perfecte’ getal, zoals op te maken is uit de 12 apostelen in het Nieuwe Testament. Doorredenerend moet meer dan perfect dus ongeluk brengen. Judas, de verrader van Jezus, was bij het Laatste Avondmaal als dertiende aanwezig. Vrijdagen kregen ook nog eens een slechte naam, omdat de Romeinen op deze dag de doodvonnissen voltrokken. Weer een andere verklaring voor de betiteling als ongeluksdag, is dat op vrijdag 13 oktober 1307 alle Franse Tempeliers uit de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo werden gearresteerd, en wel op grond van valse beschuldigingen. Het bleek de opmaat voor de vernietiging van de Tempeliers. Sindsdien zou men vrijdag de dertiende zijn blijven zien als ongeluksdag.

Zo moet het dus niet!

Vrijdag de dertiende of niet; een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook tijdens het klussen aan je tuin- of bouwproject. Soms zie je iets over het hoofd, op een andere moment 'vergeet' je de bijsluiter te gelezen, of gebruik je het verkeerde materiaal. Een enkele keer zijn het externe omstandigheden die ervoor zorgen dat je klus in het water valt. Een IKEA-kastje wordt dan al gauw verkeerd-om in elkaar gezet, of het water komt uit het andere uiteinde van je hogedrukspuit. Naast mislukkingen hebben klussers ook veel te maken met ongelukken. Doe-het-zelf-projecten gaan nu eenmaal gepaard met de nodige risico’s. Die veroorzaken jaarlijks zo'n 130.000 ongevallen. In meer dan de helft van deze gevallen is een medische behandeling noodzakelijk. Veel klusongelukken gebeuren tijdens het boren, zagen en schilderen. Op deze vrijdag de dertiende zetten wij de belangrijkste oorzaken van klusfouten en -ongelukken op een rij. Om het geluk niet nóg meer te tarten hebben we het bij zeven stuks gelaten.

PS. De meeste klusongelukken vinden overigens niet plaats op vrijdag de dertiende, maar op Hemelvaartsdag. Of Judas daar ook verantwoordelijk voor is, laten we maar in het midden...

 1. Zonder gedegen voorbereiding beginnen
  Veel klussen beginnen zonder duidelijk plan. Vaak worden dan zaken over het hoofd gezien, met alle gevolgen van dien. In veel gevallen is ook de juiste kennis niet aanwezig om een klus goed of veilig te klaren. 
 2. Gebruik van verkeerd gereedschap of materialen
  Even een spijker in de muur slaan, maar de hamer is onvindbaar. Dan maar even met een baksteen. Het is vragen om een blauwe duim of lelijke beschadigingen in de muur.
 3. Geen goede bescherming dragen
  Safety first, maar bij het klussen willen we het nog wel eens vergeten. Het lichtknopje staat toch uit, dus waarom de stroom uitschakelen? Even een lampje vervangen? Dat kan ook wel vanaf een bureaustoel op wieltjes. 
 4. Klussen uitvoeren die je niet kunt
  Gedoemd om te mislukken zijn projecten die aangevangen worden, zonder enige kennis of ervaring. Een vloer leggen kan toch niet zo moeilijk zijn? Ik begin gewoon in de hoek en zie wel hoe ik uitkom. Zo wordt goedkoop vanzelf duurkoop.
 5. Niet opletten tijdens het uitvoeren van de klus
  Klussen vergt niet alleen een goede voorbereiding. Tijdens de werkzaamheden is opperste concentratie vereist. Voor je het weet valt de hamer op je voeten of zit je met je handen in de decoupeerzaag. 
 6. Risico's niet juist inschatten of bagataliseren
  Plafonnetje sauzen? En geen zin om weer naar de bouwmarkt te rijden om een beschermkap voor de ogen te halen; het zal wel meevallen met de verfspetters. Totdat je een paar uur later bij de eerste hulp zit.
 7. Te snelle of onzorgvuldige uitvoering
  Even snel iets uitvoeren gaat vaak ten koste van de zorgvuldigheid of veiligheid. De meeste klussen voeren we namelijk niet dagelijks uit. En haastige gespoed...

MyGo Matchmaker

Wil je ondanks de kans op ongelukken er toch voor kiezen om zelf aan de slag te gaan? Wanneer je een beetje handig bent en wat inzicht hebt, kun je hier natuurlijk kosten mee besparen. Heb je twee linkerhanden, geen tijd of zoek je gewoon goede vaklieden voor jouw bouw- of tuinproject, dan kun je via de MyGo Matchmaker snel een beschikbare professional vinden in jouw regio op het moment dat het jou past. Of bel ons servicecentrum! Onze medewerkers helpen je tijdens werkuren graag - en zonder ongelukken - op weg. Oók op vrijdag de dertiende.