Terug naar prijzen
Kosten bomen kappen

Kosten bomen kappen

Een boom verwijderen is een oplossing wanneer hij in de weg staat, instabiel is of tekenen van ziekte vertoont. Er zijn verschillende manieren waarop een boom kan worden verwijderd, afhankelijk van de plek en de afmetingen van de boom. Mag de stronk blijven staan, dan kun je een boom laten kappen of omhakken. Is het van belang dat de stronk en de wortels van de boom ook verwijderd worden, dan kun je een boom laten rooien. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende methoden om bomen te verwijderen en de kosten die daarbij komen kijken.

Wil je bomen laten verwijderen door een hovenier? Met MyGo vind je snel en eenvoudig een geschikte hovenier bij jou in de buurt. Je kunt online offertes aanvragen in de MyGo Matchmaker. Wil je liever direct telefonisch contact met een hovenier? Bel dan naar 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Wat kost een boom kappen?

Bomen kappen prijs

De kosten voor het kappen van een boom liggen gemiddeld tussen de 500 en 700 euro. Voor het kappen van een kleine boom (tot 6 meter hoog) betaal je gemiddeld 400 euro; de maximale bomen kappen prijs is ongeveer 800 euro.

Bij de overweging of je zelf een boom wilt kappen of een boom wilt laten kappen zijn de kosten natuurlijk een belangrijke factor. Bedenk wel dat er geen prijs zit aan veiligheid. Voor veel mensen is het ‘t daarom waard om een specialist te laten komen.

Boom kappen prijsopbouw

In de tabel hieronder geven we een overzicht van gemiddelde prijzen voor het kappen van bomen met verschillende groottes. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Tabel 1: kosten bomen kappen

Soort klus Gemiddelde prijs
Kleine boom kappen (hoogte tot 6m, omvang tot 20cm) €400
Gemiddelde boom kappen (hoogte 6 - 8m, omvang 20 - 35cm) €600
Grote boom kappen (hoogte vanaf 8m, omvang vanaf 35cm) €800

Wat kost een boom kappen?

Bomen rooien kosten

Een boom rooien betekent dat je ook de stronk en wortels van de bomen laat verwijderen. Aangezien de meeste mensen de stronk ook graag willen laten verwijderen wanneer ze een boom weg laten halen, kan het verstandig zijn dit direct te laten doen als de boom ook is gekapt. Je bespaart dan op de voorrijkosten en krijgt vaak ook nog korting voor het combineren van klussen.

Boomstronk verwijderen kosten

Als de boom gekapt is en het hout afgevoerd, blijft alleen de boomstronk nog over. Als je een boomstronk laat verwijderen, liggen de kosten meestal tussen de 50 en 200 euro. Bij boomstronken met een doorsnee van meer dan 80 centimeter kunnen deze kosten oplopen tot 500 euro.

Het verwijderen van een boomstronk kan worden gedaan door middel van uitgraving of met een stobbenfrees. Het is belangrijk dat je van tevoren bij de hovenier aangeeft wat je daarna wilt doen met de plek waar de boom stond. Dit bepaalt namelijk hoe diep de boomstronk moet worden verwijderd. Meer informatie over (kosten voor) het verwijderen van een boomstronk vind je in dit artikel.

Kosten wortels bomen verwijderen

De kosten voor het verwijderen van boomwortels worden bepaald door de methode die gehanteerd wordt. Worden boomwortels met chemicaliën verwijderd, dan betaal je daarvoor een bedrag per uur dat gemiddeld tussen de 40 en 60 euro ligt. Ook als je wortels van een boom laat verwijderen met zout betaal je een uurtarief, maar dat ligt tussen de 35 en 55 euro. Kies je ervoor om de boomwortels weg te laten halen met een stobbenfrees, dan betaal je een vast tarief per klus (gemiddeld rond de 50 euro).

Wil je een boom (inclusief boomstronk en wortels) laten verwijderen door een hovenier? Met de MyGo Matchmaker vind je snel en eenvoudig een hovenier bij jou in de buurt. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Wat kost een boom kappen?

Factoren die prijs boom kappen bepalen

Hoeveel je uiteindelijk moet betalen als je een boom laat kappen, hangt van verschillende factoren af. Allereerst spelen de afmetingen van de boom een rol: hoe groter en breder de boom, hoe lastiger het is om hem te verwijderen en hoe duurder dat dus wordt. Daarnaast is de gebruikte methode van belang voor de prijs. Bomen rooien (waarbij ook de wortels en stronk worden verwijderd) kost meer dan alleen het kappen ervan.

Andere factoren die van belang zijn voor de prijs die je betaalt, zijn het restafval en de standplaats van de boom. Als je ervoor kiest om het restafval te laten afvoeren, betaal je daar een meerprijs voor. Wil je een boom laten verwijderen die lastig te bereiken is, dan kost dat je meer dan wanneer de hovenier er meteen bij kan (bijvoorbeeld omdat er een hoogwerker gehuurd moet worden).

Mogelijkheden boom kappen

Boom kappen kosten verschillen dus op basis van de hoogte en de omvang van de boom. Vanzelfsprekend kost het meer om een grote boom te laten kappen dan een kleine. Een boom kun je op de volgende drie manieren laten kappen:

1. De boom laten vallen. Als er voldoende ruimte in de tuin is, kan een boom onderin in één keer worden afgezaagd. De hovenier maakt een inkeping om te bepalen naar welke kant de boom valt. Daarna wordt het hout in stukken gezaagd en verwijderd. Van de drie opties is dit de goedkoopste en snelste.

2. In de boom klimmen. Vaak is er niet voldoende ruimte om een boom te laten vallen. In die gevallen klimt de hovenier in de boom en zaagt hij of zij deze in stukken af (wat ook wel boom vellen wordt genoemd). Vervolgens wordt het hout verwijderd.

3. Met de hoogwerker naar boven. Bij sommige bomen is het niet veilig om te klimmen, bijvoorbeeld omdat ze instabiel of ziek zijn. Dan huurt de hovenier een hoogwerker en zaagt hij of zij de boom in stukken af. Van de drie opties is dit de duurste, omdat je ook de huur van de hoogwerker moet betalen.

Wat kost een boom kappen?

Boom weghalen: welke stappen worden gezet?

Bij het kappen van een boom worden verschillende stappen doorlopen. We zetten ze voor je op een rij en geven een korte toelichting bij elke stap.

Omgeving in kaart brengen

Voor er wordt begonnen met kappen, wordt er eerst gekeken naar de omgeving van de boom. Er wordt gecheckt welke kant de boom op gaat vallen en welke richting dus vrijgehouden moet worden.

Daarnaast kan het zo zijn dat er grote obstakels in de buurt van de boom staan, zoals hoogspanningskabels of gebouwen. Daar kan rekening mee worden gehouden door waarschuwingsborden in de omgeving van de boom neer te zetten. Dit is ook het moment om de boom te controleren op eventuele zwakke plekken, zodat daar tijdens het kappen rekening mee kan worden gehouden.

Gereedschap klaarleggen

Nadat de omgeving is gecontroleerd, moet al het benodigde gereedschap bij elkaar worden gelegd. Het kappen van de boom wordt over het algemeen gedaan met behulp van een veiligheidsgordel. Daarmee kan iemand zichzelf zekeren aan een dikke tak boven in de boom.

Takken wegsnijden

De volgende stappen is het wegsnijden van de takken: eerst de kleinere, dan de grote. Als je dit zelf doet, moet goed worden opgelet zodat er niet per ongeluk takken worden weggesneden waaraan iemand is gezekerd. Grotere takken moeten eerst worden vastgemaakt aan bijvoorbeeld een dik touw voor ze kunnen worden weggezaagd. Als dit niet gebeurt gaan ze rondslingeren, wat tot gevaarlijke situaties leidt.

Daadwerkelijk de boom kappen

Bij het kappen van de boom zelf wordt begonnen met schuin naar beneden zagen aan de kant waar de boom heen moet vallen. Hierna wordt de helft van de stam nog eens recht doorgezaagd.

Vervolgens is de andere kant van de boom aan de beurt. Door weer schuin naar beneden te zagen, naar de andere inkeping toe, zal de boom langzaam gaan hellen. Het touw moet strak worden aangespannen en de boom wordt verder doorgezaagd tot hij los is. Daarna wordt hij via het touw rustig naar beneden gehaald.

Hout afvoeren

Na het kappen van een boom blijft er behoorlijk wat houtrotzooi achter. Je kunt ervoor kiezen om dat hout aan de hovenier mee te geven, maar je kunt het ook zelf opruimen en in de buurt neerleggen. Dan kun je het als brandhout gebruiken.

Wat kost een boom kappen?

Boom kappen: zelf doen of uitbesteden aan hovenier?

Je kunt best zelf een boom kappen. De meeste mensen kiezen er echter voor om dit door een hovenier te laten doen. Hij of zij heeft namelijk de benodigde apparatuur en de ervaring om een boom veilig te kappen.

Als je er wel voor kiest de boom zelf te kappen, is het belangrijk dat dit veilig en legaal gebeurt. Volg daarom de tips en informatie op deze pagina zo goed mogelijk. Zorg er ten eerste voor dat je gereedschap en de volgende veiligheidskleding in huis hebt:

  • Een helm
  • Een veiligheidsbril
  • Gehoorbeschermers
  • Een veiligheidsgordel

Verder zijn de volgende spullen ook geen overbodige luxe, omdat vallende takken altijd een risico vormen:

  • Stevige werkhandschoenen
  • Een veiligheidspak
  • Dikke schoenen

Wil je een boom graag laten kappen door een professional? MyGo matcht je met de beste hoveniers uit jouw regio. Ga naar de Matchmaker en vind direct de beste professional voor jouw klus. Heeft de klus haast of wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Wat kost een boom kappen?

Vergunning boom kappen

Naast de juiste apparatuur en veiligheidsmaatregelen is het belangrijk om uit te zoeken of je een vergunning voor boom kappen moet hebben. Ga je een boom (laten) kappen zonder vergunning, dan kan dat achteraf problemen en een boete opleveren. Wanneer je een vergunning nodig hebt en wat de vereisten hiervoor zijn, verschilt per gemeente. Zoek dit voor je aan de slag gaat dus altijd eerst uit.

Deze vergunningen zijn belangrijk, omdat er bij het kappen van een boom een hoop fout kan gaan. Als de boom verkeerd valt, kan dit grote financiële of zelfs fysieke schade tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, hebben de gemeenten in Nederland er dus regels over opgesteld.

Hoe krijg ik een vergunning om een boom te kappen?

Om een vergunning te krijgen voor het kappen van een boom, kun je aankloppen bij de provinciale boswetambtenaar. Als je zeker weet dat je aan de vereisten voldoet om de boom te mogen kappen, kun je zo namelijk een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze vereisten zijn te vinden via het Omgevingsloket. In de aanvraag vermeld je onder andere:

  • Welke boom je wilt kappen
  • Welke methode je daarvoor wilt gebruiken
  • De reden om de boom te kappen (vergeet geen verklaring mee te sturen als de boom ziek is)

Over het algemeen neemt de gemeente binnen 8 weken een besluit over je aanvraag. Dit kan echter verlengd worden tot maximaal 26 weken, dus het kan even duren voor je je vergunning hebt. Als de gemeente de termijn verlengt, krijg je hier binnen de eerste 8 weken bericht van.

Is de gemeente te laat met het nemen van een beslissing, dan heb je meestal automatisch recht op een vergunning. Je mag de boom dan kappen zodra de vergunning binnen is. Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat een vergunning voor het kappen van een grote boom vaak duurder is dan die voor het kappen van een (relatief) kleine boom.

Wat kost een boom kappen?

Bomenkappen zonder vergunning.

Er zijn geen boomsoorten in Nederland die zonder vergunning gekapt mogen worden. Of jouw boom gekapt mag worden zonder vergunning hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop jouw boom staat. 

Aandachtspunten bij het bomenkappen

Let op de veiligheid

Als je zelf de boom kapt, zijn er een paar dingen van groot belang. Let allereerst te allen tijde op de veiligheid. Kijk goed waar en wanneer je de takken laat vallen, om geen ongelukkige voorbijgangers te raken. Stap ook zelf op tijd weg van de boom wanneer deze ten val wordt gebracht. Zorg er in het kader van extra zekerheid voor dat er altijd meerdere mensen aanwezig zijn bij het kappen van de boom.

Houd jezelf op de hoogte van regels in jouw gemeente

Niet elke gemeente hanteert dezelfde regels voor het kappen of verwijderen van bomen. Vaak heb je een vergunning nodig en in sommige gemeenten wordt er een herplantplicht gehanteerd. Ook zijn er in gemeenten verschillende regels als je een boom op een erfgrens wilt (laten) kappen. Door je goed in te lezen in die regels, voorkom je verrassingen achteraf.

Controleer de toestand van de boom

Zorg ervoor dat de boom altijd uitgebreid op zwakke plekken en ziektes is gecheckt voordat hij wordt gekapt. Je weet dan precies hoe hij moet worden gekapt, waarmee schade aan de omgeving wordt voorkomen.

Kap geen bomen in het broedseizoen

Het is verboden om gedurende het broedseizoen bomen te kappen waar een vogelnest in zit of bij in de buurt zit. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Inspecteer in en rond deze periode de boom (en omliggende bomen) dus heel goed. Vogelnesten zitten vaak goed verstopt in de boom, dus wees hierin heel nauwkeurig.

MyGo bespaartips bomen kappen

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo voordelig mogelijk een boom kunt laten weghalen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet, inclusief korte toelichting.

Voer zelf het houtafval af

Door zelf ook een beetje mee te helpen bij het kappen van een boom, zorg je ervoor dat een hovenier minder hoeft te doen en de rekening dus gunstiger uitvalt. Voer bijvoorbeeld zelf het hout af dat overblijft nadat de boom is gekapt. De hovenier is dan minder lang met de klus bezig, waardoor jij veel kunt besparen. Bovendien heb je gratis een berg haardhout.

Zoek een hovenier bij jou in de buurt

Naast de manuren berekenen hoveniers vaak voorrijkosten, zeker als je in zee gaat met een hovenier die lang moet reizen om bij je te komen. Door voor een hovenier bij jou in de buurt te kiezen, betaal je minder (of zelfs helemaal geen) voorrijkosten.

Vergelijk offertes van verschillende hoveniers

Voor het beroep hovenier zijn geen wettelijk vastgestelde tarieven van kracht. Daardoor kan het per hovenier behoorlijk verschillen wat je voor het kappen van bomen betaalt. Door offertes bij verschillende hoveniers op te vragen, krijg je een goed beeld van de tarieven en kun je een weloverwogen keuze maken.

Boom laten kappen door een hovenier van MyGo

Als je jouw boom wilt laten kappen kun je altijd terecht bij de MyGo Matchmaker. Wij zoeken voor jou de beste hoveniers en boomverzorgers uit de regio. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, zodat je van tevoren weet hoeveel de klus jou gaat kosten. Heb je spoed of word je liever telefonisch geholpen? We zijn ook te bereiken op het nummer 085 106 1600.