Terug naar diensten
Brandstofpomp vervangen

Brandstofpomp vervangen

De brandstofpomp is een essentieel onderdeel van je auto: dit is namelijk het onderdeel dat ervoor zorgt dat de brandstof uit je tank uiteindelijk in je motor terechtkomt. Is je brandstofpomp beschadigd, dan heeft je motor geen brandstof om op te draaien en kun je niet rijden. Kortom, bij problemen met de brandstofpomp is het zaak om deze zo snel mogelijk te laten repareren of vervangen.

Zoek jij een garagebedrijf dat jouw brandstofpomp voor je kan vervangen? Bel dan naar 085 106 1600 om direct verbonden te worden met een garagebedrijf in jouw regio of regel het zelf via de online MyGo Matchmaker.

Direct een autogarage nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat is de brandstofpomp?

De brandstofpomp is het auto-onderdeel dat de tank verbindt met de motor, en dat de brandstof (of dat nu benzine of diesel is) naar de motor pompt. Om dit te doen, creëert de brandstofpomp een drukverschil dat de brandstof richting de motor forceert.

De elektrische brandstofpomp

Als je auto over elektronische verstuivers of injectoren beschikt, zitten hier standaard één of twee elektrische brandstofpompen in. De eerste pomp, de opvoerpomp, bevindt zich in de brandstoftank of tussen de brandstoftank en brandstofrail. Deze tref je aan in auto’s met zowel benzine- als dieselmotoren.

Wanneer je de auto opstart, geeft de ECU een seintje dat de brandstofpomp benzine moet gaan pompen. Als de motor niet draait, registreert de ECU dat en schakelt deze de brandstofpomp weer uit. Tijdens het rijden controleert de ECU de snelheid van de auto om te bepalen hoeveel brandstof er exact gepompt moet worden.

In dieselmotoren bevindt zich bij de motor ook nog de hogedrukpomp. Zoals de naam al zegt, creëert de hogedrukpomp een hoge druk waarmee de brandstof uiteindelijk direct de motor in wordt gepompt.

De mechanische brandstofpomp

Mechanische brandstofpompen kom je minder tegen bij moderne auto’s. Ze zitten naast carburateurmotoren geïnstalleerd, zodat ze kunnen worden aangedreven door de nokkenas of de oliepompaandrijving.

Wanneer de nokkenas/oliepompaandrijving gaat draaien, wordt de pusher aangedreven, die met het draaien het membraan naar beneden trekt en zo een vacuüm in het pompvat veroorzaakt. Doordat de inlaatklep wordt geopend door het vacuüm, kan de benzine gaan stromen. Vervolgens wordt de benzine voortgestuwd door het vacuüm dat steeds opnieuw gecreëerd wordt.

Wanneer brandstofpomp vervangen

Hoewel de brandstofpomp niet na een vast aantal kilometers vervangen hoeft te worden, kan deze wel defect raken. Oorzaken hiervan zijn slijtage of het gebruik van de verkeerde brandstof. Sowieso moet het brandstoffilter bij elke grote onderhoudsbeurt worden vervangen, maar ook de complete brandstofpomp moet er op een gegeven moment aan geloven. Hieronder hebben we een aantal signalen voor je op een rijtje gezet die erop duiden dat je brandstofpomp vervangen moet worden:

  1. De motor slaat niet goed aan.
  2. Je hoort de motor overslaan.
  3. Het vermogen van je motor neemt af.
  4. Er wordt een foutcode weergegeven of het motorstoringslampje brandt.

Zoals je kunt zien, zijn veel van deze signalen aardig vaag. Daardoor kunnen ze ook duiden op andere problemen met de motor, zoals met de distributieriem of met de verstuivers. Mochten de problemen te veel uit de hand lopen, dan kan het zijn dat een complete motor revisie noodzakelijk is.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Kosten brandstofpomp vervangen

Hoeveel je moet betalen om je brandstofpomp te laten vervangen, hangt af van het type pomp en het aantal uur dat de garage ermee bezig is. Een schatting van deze kosten zie je in onderstaande tabel.

Brandstofpomp vervangen

Kosten

Opvoerpomp vervangen

€ 250 - € 700

Hogedrukpomp vervangen

€ 500 - € 1500

Uurtarief garage

€ 60 - € 120

Wanneer je je brandstofpomp laat vervangen, betaal je dus voor zowel het onderdeel als de arbeidskosten. Deze moeten in de meeste gevallen dus nog bij elkaar op worden geteld.

Zoals je ziet, lopen de prijzen echter sterk uiteen. De reden hiervoor is deels dat je vaak kunt kiezen uit een tweedehands- of een nieuwe brandstofpomp, en dat de kosten per automerk verschillen. Een brandstofpomp voor een Audi is namelijk prijziger dan één voor een Peugeot.

Wil je weten hoeveel het jou zou kosten om je brandstofpomp te laten vervangen? Bel dan naar 085 106 1600 of voer je gegevens in in de online MyGo Matchmaker om vrijblijvend een offerte op te vragen.

Zelf brandstofpomp vervangen?

Zelf je brandstofpomp vervangen is eigenlijk niet mogelijk als je met een elektrisch model te maken hebt. Deze staan in verbinding met je ECU, waardoor het om waar specialistenwerk gaat.

Heb je echter een oude auto met een mechanische brandstofpomp, dan zou je die handmatig kunnen openen om hem te reinigen of zo nodig met een online aangeschaft onderdeel te vervangen.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste autogarage in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Brandstofpomp vervangen? MyGo geeft tips

Als jij je brandstofpomp wilt laten vervangen, staat MyGo voor je klaar met enkele tips. Zo weet je waar je op moet letten en ben je hopelijk voordeliger uit.

  • Laat je brandstofpomp zo snel mogelijk vervangen. Net als bij alle auto-onderdelen is het zaak om een defecte of versleten brandstofpomp zo snel mogelijk te laten vervangen. Deels is dit belangrijk om verdere schade te voorkomen, deels ook om ervoor te zorgen dat je niet opeens aan de kant van de weg komt te staan omdat je motor geen brandstof meer heeft.
  • Laat je brandstofpomp vervangen door een garage met een keurmerk. Wanneer je je brandstofpomp laat vervangen door een garage met een keurmerk, kun je in principe op kwaliteitsservice rekenen. BOVAG- of ANWB-keurmerken zijn daarbij altijd een positief signaal. Zo weet je dat je auto tijdens deze ingreep in goede handen is.
  • Wees je ervan bewust dat de kosten kunnen oplopen. Zoals je in de tabel hebt kunnen zien, betaal je per pomp die vervangen moet worden en komen daar vaak nog arbeidskosten overheen. Voor de vervanging van een compleet pompsysteem zijn totale kosten van circa 4500 euro daarom niet ongebruikelijk. Zorg ervoor dat de kosten van tevoren helder zijn, dat je een potje klaar hebt staan en dat je in het ergste geval kunt besluiten dat een nieuwe auto een betere optie is dan je brandstofpomp laten vervangen.
  • Vergelijk waar mogelijk offertes van verschillende garagebedrijven met elkaar. Zo voordelig mogelijk je brandstofpomp vervangen is alleen mogelijk als je weet hoeveel garagebedrijven voor deze dienst vragen. Hiervoor zou je offertes kunnen opvragen bij verschillende garagebedrijven. Een handige tool hiervoor is onze online Matchmaker.
Snel een autogarage in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Brandstofpomp vervangen? MyGo helpt!

Wil jij het laten vervangen van je brandstofpomp overlaten aan de vakmannen van MyGo? Als je belt naar 085 106 1600, zoeken wij voor je uit bij welke garage jij terechtkunt. En voor wie liever online checkt hoeveel een brandstofpomp vervangen gaat kosten, hebben we onze online MyGo Matchmaker.

Let op: hoeveel je brandstofpomp vervangen je echt gaat kosten, is sterk afhankelijk van de staat waarin je auto verkeert. Hierdoor kunnen prijzen afwijken.