Terug naar diensten
Erkende verhuizers

Erkende verhuizers

Misschien heb je de term ‘erkende verhuizers’ wel eens horen vallen. Maar wat houdt het nu precies in wanneer een verhuizer te boek staat als erkende verhuizer. Waarin verschillen ze van niet-erkende verhuizers en wat betekent het voor jou als je een erkende verhuizer inhuurt? Op deze en andere vragen geven we antwoord in dit artikel.

Zoek jij een erkende verhuizer? Dan kun je terecht bij MyGo. Via de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de erkende verhuizer die het beste aansluit op jouw wensen. Om direct inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Bellen naar MyGo kan ook. Bel gratis 085 106 1600.

Wanneer mag een verhuisbedrijf zichzelf een erkende verhuizer noemen?

Een verhuisbedrijf mag zichzelf een erkende verhuizer noemen wanneer ze zijn aangesloten bij de branchevereniging erkende verhuizers. Niet ieder verhuisbedrijf kan zich hier zomaar bij aansluiten. Daarvoor moet een verhuisbedrijf aan de voorwaarden voldoen die door de branchevereniging in samenwerking met de consumentenbond zijn opgesteld.

Deze voorwaarden gaan over zaken als milieuvriendelijk werken, gediplomeerde arbeidskrachten, vaste arbeidskrachten, goede schadedekking voor consumenten en kwaliteit en veiligheidseisen voor het verhuizen.

Wat mag je als klant verwachten van een erkende verhuizer?

Een bezoek vooraf

De prijzen voor een verhuizing worden meestal berekend op basis van de grootte van de inboedel en het aantal verhuizers dat daar bij past. Het inschatten van de inboedel gebeurd vaak op afstand. Dat heeft als nadeel dat de inschatting minder nauwkeurig gemaakt kan worden. Het gevolg is dat je te maken kunt krijgen met hogere kosten dan vooraf was afgesproken.

Een erkende verhuizer komt de inboedel voor de verhuizing bekijken om zo een betere inschatting te kunnen maken van de totaalkosten. Op basis van deze waarneming zal het verhuisbedrijf vervolgens een factuur opstellen. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

Goed opgeleide verhuizers

In de voorwaarden van de branchevereniging erkende verhuizers staat beschreven dat erkende verhuisbedrijven alleen met vast en geschoold personeel mogen werken. Op deze manier blijft de dienstverlening van een hoog niveau.

In Nederland zijn er twee soorten opleidingen voor verhuizers. Er zijn opleidingen tot inboedel verhuizer (particuliere markt) en projectverhuizer (zakelijke markt). Als je één van deze opleidingen hebt afgerond kun je aan de slag bij een erkend verhuisbedrijf.

Je krijgt inzicht in de algemene voorwaarden

Als je een verhuizing laat uitvoeren door een erkende verhuizer krijg je vooraf de algemene voorwaarden overhandigd. Zo weet je als klant precies waar je aan toe bent. De algemene voorwaarden zijn overigens ook in te zien via erkendeverhuizers.nl. En mocht er een geschil zijn tussen de klant en het verhuisbedrijf dan wordt dit door een onafhankelijke geschillencommissie behandeld.

Je krijgt garantie en bent gedekt tegen schade

Erkende verhuizers geven een garantiecertificaat af. Dat betekent dat de verhuizing onder alle omstandigheden door gaat. Als je eigen verhuisbedrijf de verhuizing vanwege omstandigheden niet kan uitvoeren wordt alles door een andere erkende verhuizer overgenomen. En bij een faillissement staat de brancheorganisatie garant voor 25% van de originele aanbetaling.

Als klant ben je ook gedekt tegen inboedelschade als deze zich tijdens de verhuizing voordoet. Je bent standaard gedekt tot een bedrag tot 100.000 euro. Hierbij geldt geen eigen risico. Alleen worden bedragen onder de 23 euro niet uitgekeerd.

Wat is het verschil tussen erkende en niet-erkende verhuizers?

Alles waar een erkend verhuisbedrijf aan moet voldoen is vrijblijvend voor niet-erkende verhuizers. Daardoor zijn ze in de praktijk vaak iets voordeliger. Niet-erkende verhuizers werken meestal op basis van een uurtarief en nacalculatie. Dat betekent dat je achteraf meer betaald als de verhuizer de grootte van de inboedel niet goed heeft ingeschat. De kans daarop is aanzienlijk omdat ze doorgaans niet van te voren komen kijken.

Niet-erkende verhuizers werken vrijwel altijd op basis van eigen voorwaarden. Kijk hier even goed naar voor je met een verhuisbedrijf in zee gaat. Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat de voorwaarden ook gunstig zijn voor jou als consument.

Zo hebben veel niet-erkende verhuizers alleen een aansprakelijkheidsverzekering. Gaat er dan iets kapot tijdens de verhuizing dan zal jij moeten aantonen dat de schade door de verhuizer is veroorzaakt. Sommige verhuisbedrijven hebben zelfs in hun voorwaarden opgenomen dat ze niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden als er spullen kwijt raken of gestolen worden tijdens de verhuizing. Ook werken de meeste niet-erkende verhuisbedrijven met een verplicht eigenrisico. De hoogte van dit eigenrisico kan variëren van 50 tot wel 800 euro.

Wat kost een erkende verhuizer?

Een erkende verhuizer kost gemiddeld tussen de 30 en 50 euro per uur. Het uurloon ligt daarmee een stuk hoger dan dat van een niet-erkende verhuizer (25 – 30 euro per uur). Dat heeft deels te maken met de geleverde kwaliteit, de garanties en de dekking. Anderzijds heeft dat te maken met de brancheorganisatie. Om zich te mogen aansluiten bij de brancheorganisatie betalen erkende verhuizers contributie. En als gevolg van de voorwaarden betalen ze meer personeelskosten.

Wil je meer weten over de kosten van verhuizen lees dan ons artikel kosten verhuizen.

Hoe kun je een erkende verhuizer inschakelen?

Je kunt een erkende verhuizer benaderen via de brancheorganisatie of via MyGo. Met de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met de erkende verhuizer die het beste aansluit op jouw wensen. Wil je meer weten over de verhuizers bij jou in de regio dan kun je op onze website profielen en reviews bekijken. Om direct inzicht te krijgen in de kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een erkende verhuizer.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!