Terug naar diensten
Geiser onderhoud

Geiser onderhoud

De geiser ontleent zijn naam aan de warmwaterbronnen in de natuur. Bekende voorbeelden zijn de metershoog opspuitende geisers in IJsland. Ook binnenshuis worden geisers gebruikt voor de verspreiding van warm water. Er zijn echter wel wat verschillen met de boiler. Waar een geiser het water pas opwarmt wanneer je er zelf om vraagt, wordt bij een boiler het water in een geïsoleerd vat op temperatuur gehouden. Een boiler wordt daarom ook wel een voorraadtoestel genoemd, een geiser een doorstroomtoestel. De meeste geisers maken nog gebruik van aardgas om het water te verwarmen, al zijn er ook elektrische geisers op de markt beschikbaar.

Er zijn een hoop verschillende maten zodat je altijd een geiser vind die bij jouw woonsituatie past. Dit geldt voor zowel boilers als geisers. Er zijn bijvoorbeeld speciale geisers voor de badkamer en keuken. Bij al deze apparaten is de geiser schoonmaken van groot belang. Zonder geiser onderhoud kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, zoals het vrijkomen van koolmonoxide. Verder kan de geiser zonder onderhoud minder gaan presteren, totdat de verwarmingsfunctie uiteindelijk helemaal wegvalt.

Geiser repareren

Net als een boiler of cv-ketel kan een geiser na verloop van tijd beschadigd of vervuild raken. Dit uit zich bijvoorbeeld in storingen, gebrek aan warm water, of een zeer lange reactietijd. Geiser onderhoud kan zulke problemen voorkomen, maar soms is het ook nodig om de geiser te vervangen. Bekende problemen zijn blokkades in het centrale systeem en een defecte ontsteking. De oorzaken hiervoor liggen vaak bij beschadigingen of vervuilingen van de warmtewisselaar, thermokoppel of gasblok. In het geval van defecte elektronica is het vaak beter de geiser te laten vervangen, al kun je dat met de monteurs van Mygo doornemen.

Geiser vervangen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een nieuwe geiser. Met een geiser beschik je snel over onbeperkte hoeveelheden warm water. Een geiser is bovendien eenvoudig te bedienen en heeft de reputatie lang mee te gaan. Bij het vervangen van je geiser moet je daarom zowel rekening houden met de capaciteiten van het apparaat als de eigen warmwater-behoefte aan huis. Wie consequent grote hoeveelheden warm water gebruikt, heeft misschien meer aan een grote boiler, die een vaste hoeveelheid warm water beschikhaar heeft. De geiser is daarentegen een zuiniger alternatief, die alleen water opwarmt als daarom wordt gevraagd.

Kalkaanslag voorkomen

Een van de grootste oorzaken van problemen in de Geiser is kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat wanneer water veel magnesium en calcium bevat, ook wel 'hard water' genoemd. Als deze twee stoffen bij het stromen met elkaar in aanraking komen vormt dit kalk, wat blijft plakken aan de randen van de leiding. Als deze laag kalk te dik wordt kan water er niet meer zo gemakkelijk doorheen stromen. Deze kalkaanslag in de geiser kan je zelf verhelpen door de leiding te spoelen met vloeibaar fosfaat. Hiermee los je een groot gedeelte van de kalk op en stroomt het water weer soepel. Om kalkaanslag te voorkomen kan je gebruik maken van een waterontharder. Deze filtert onder andere het magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor er minder kalk wordt gevormd. Dit verlengd de levensduur van alle apparaten die staan aangesloten op leidingewater. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, maar dus ook de Geiser en cv ketel.

Geiser onderhoud kosten

Zoals ieder apparaat in je woning heeft de geiser periodiek onderhoud nodig om optimaal te kunnen functioneren. Geiser onderhoud gebeurt idealiter jaarlijks of tweejaarlijks. Wie te lang wacht met zijn geiser schoonmaken, loopt immers het risico dat het apparaat beschadigd of vervuild raakt. In dat geval is geiser reparatie een mogelijkheid. Bij een vast onderhoudscontract, dat afgesloten kan worden bij de aanschaf van de geiser, ligt het tarief meestal rond de 4 à 5 euro per maand. De kosten voor een eenmalig bezoek moeten worden geraamd op 50 à 70 euro, de kosten voor vervangen van de geiser of bijbehorende onderdelen niet meegerekend. Een geiser repareren kan überhaupt duurder uitvallen zonder servicecontract. Het aanschaffen van een waterontharder is een vrij dure investering, maar bespaart op termijn ook een hoop. Hierbij kijk je voor aanschaf en installatie samen naar een prijs van ongeveer 1200 tot 1500 euro. Vind professionele CV monteurs bij jou in de buurt via de Matchmaker van Mygo of bel direct voor het maken van een afspraak naar: 085 432 00 32.