Terug naar diensten
Geiser onderhoud

Geiser onderhoud

Geiser onderhoud helpt met het voorkomen van storingen en defecten. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je altijd toegang hebt tot warm water.

Voor een onderhoud aan je geiser kan je terecht bij de MyGo Matchmaker. Met de matchmaker vind je direct meerdere vakspecialisten bij jou in de regio. Kies de meest geschikte geisermonteur of bel naar 085 106 1600 voor telefonische begeleiding bij het zoeken.

Geiser onderhoud kosten

Geiser onderhoud gebeurt idealiter jaarlijks of tweejaarlijks. Bij de kosten van onderhoud voor de geiser zijn er een aantal factoren van invloed. Allereerst de keuze tussen eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract.

Bij een vast onderhoudscontract, dat afgesloten kan worden bij de aanschaf of controle van de geiser, ligt het tarief meestal rond de 4 à 5 euro per maand. In de meeste gevallen worden arbeidskosten en voorrijkosten niet in rekening gebracht bij een onderhoudscontract. Daarnaast krijg je voorrang in het geval van storingen en defecten.

In het geval van eenmalig onderhoud van de geiser liggen de kosten gemiddeld tussen de 50 en 70 euro. Hier zitten de voorrijkosten nog niet bij in. Deze zijn afhankelijk van hoe ver de monteur moet reizen.

Bij beide vormen van onderhoud zijn de materiaalkosten niet inbegrepen. Dit houdt in dat de totale kosten uiteindelijk afhankelijk zijn van de staat van je geiser. Als er onderdelen moeten preventief moeten worden vervangen of gerepareerd kunnen de kosten hoger uitvallen.

Onderhoud geiser, waarom moet dit?

Een geiser moet worden onderhouden om defecten te voorkomen en een goede werking te garanderen. Als de geiser niet met enige regelmaat wordt onderhouden kunnen zich namelijk meerdere problemen voor doen.

Een van de grootste oorzaken van problemen in de Geiser is kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat wanneer water veel magnesium en calcium bevat, ook wel 'hard water' genoemd. Als deze twee stoffen bij het stromen met elkaar in aanraking komen vormt dit kalk, wat blijft plakken aan de randen van de leiding. Als deze laag kalk te dik wordt kan water er niet meer zo gemakkelijk doorheen stromen. Hierdoor kan het zijn dat er minder warm water beschikbaar is, en je onder een koude douche komt te staan.

Een ander probleem kan ontstaan door storingen in de elektrische onderdelen van de geiser. Als deze onderdelen minder goed werken wordt het water niet of nauwelijks warm. Ook dit valt te voorkomen met onderhoud omdat onderdelen preventief kunnen worden vervangen of gerepareerd.

Geiser repareren

Net als een boiler of cv-ketel kan een geiser na verloop van tijd beschadigd of vervuild raken. Dit uit zich bijvoorbeeld in storingen, gebrek aan warm water, of een zeer lange reactietijd. Geiser onderhoud kan zulke problemen voorkomen, maar soms is dit niet voldoende. Bekende problemen zijn blokkades in het centrale systeem en een defecte ontsteking. De oorzaken hiervoor liggen vaak bij beschadigingen of vervuilingen van de warmtewisselaar, thermokoppel of gasblok. In het geval van defecte elektronica is het vaak beter de geiser te laten vervangen, al kun je dat met de monteurs van MyGo doornemen.

Geiser vervangen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een nieuwe geiser. Met een geiser beschik je al snel over bijna onbeperkte hoeveelheden warm water. Een geiser is bovendien eenvoudig te bedienen en heeft de reputatie lang mee te gaan. Bij het vervangen van je geiser moet je daarom zowel rekening houden met de capaciteiten van het apparaat als de eigen warmwater-behoefte aan huis. Wie consequent grote hoeveelheden warm water gebruikt, heeft misschien meer aan een grote boiler, die een vaste hoeveelheid warm water beschikhaar heeft. De geiser is daarentegen een zuiniger alternatief, die alleen water opwarmt als daarom wordt gevraagd.

Kalkaanslag voorkomen

De kalkaanslag in de geiser kan je zelf verhelpen door de leiding te spoelen met vloeibaar fosfaat. Hiermee los je een groot gedeelte van de kalk op en stroomt het water weer soepel.

Om kalkaanslag te voorkomen kan je gebruik maken van een waterontharder. Deze filtert onder andere het magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor er minder kalk wordt gevormd. Dit verlengd de levensduur van alle apparaten die staan aangesloten op leidingwater. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, maar dus ook de Geiser en cv ketel.

MyGo helpt graag aan een monteur

Voor zowel het vervangen als het repareren of onderhouden van een vakspecialist(e) kan je terecht bij MyGo. Met de Matchmaker vind je eenvoudig meerdere geisermonteurs bij jou in de regio. Vergelijk offertes of neem direct contact op met een installatiebedrijf naar voorkeur. Wordt je liever telefonisch geholpen met het vinden van een geschikte monteur? Bel dan naar 085 106 1600.