Terug naar diensten
Houten vloer schuren

Houten vloer schuren

Houten vloer renoveren

Een houten vloer is na tien tot vijftien jaar toe aan groot onderhoud. Hiervoor dient de vloer netjes te worden geschuurd. Bij commerciële ruimtes wordt geadviseerd om de vloer al na acht tot tien jaar te laten schuren. Na jaren intensief gebruik van de houten vloer zullen er namelijk slijtage plekken ontstaan. Deze slijtage komt veel door het gebruik bij van stoelen en banken. Slijtage treedt ook op in de looppaden van de houten vloer. Wanneer je te lang wacht met het schuren of renoveren van de vloer wordt het steeds moeilijker om de houten vloer weer helemaal mooi te krijgen. Schakel daarom op tijd een vakman in voor het schuren van de houten vloer. Zo heb je er het langst plezier van.

Houten vloer schuren: voordelen

Na verloop van tijd kan jouw houten vloer gebruikssporen vertonen. Zo kunnen er loopsporen, krassen of vlekken in ontstaan. Gelukkig is dan niet direct een nieuwe houten vloer nodig. Omdat hout een natuurproduct is, is het laten schuren hiervan een oplossing. Ook als de kleur van jouw houten vloer niet meer bevalt, kun je deze schuren en een andere kleur geven, zodat deze weer helemaal past bij jouw interieur. Oftewel, het is een goed alternatief voor als je niet een nieuwe vloer wilt aanschaffen. Via MyGo kom je eenvoudig in contact met een vakbedrijf, dat graag eens bij jou langs komt om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Zij geven een passend advies, en kunnen de klus bovendien zelf uitvoeren. 

Houten vloer schuren: waar moet je rekening mee houden? 

Een houten vloer kun je zelf proberen te schuren of renoveren, maar ook gemakkelijk door een vloerenspecialist uit laten voeren. Het is hierbij belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt, en weet wat er allemaal bij komt kijken. Hoe verlopen de werkzaamheden? 

  • Allereerst worden alle spijkers die uitsteken verwijderd. 
  • Maak gebruik van een kantenschuurmachine of speciale parketschuurmachine. Deze kan ook gemakkelijk de plinten schuren. Laat je informeren over de gebruiksaanwijzing door de specialist. 
  • Er hoeft maar 2 tot 4 millimeter weggeschuurd te worden om vuil en krassen te verwijderen. 
  • Laat je adviseren door de expert welke soort schuurpapier en korrelgrootte het beste is om te gebruiken.
  • Ga eventueel de houten vloer lakken of oliën na het schuren voor een verfijnd eindresultaat. 

Houten vloer lakken

Om je houten vloer te renoveren, kun je deze eerst reinigen, dan schuren en tot slot lakken. De houten vloer lakken kun je doen met eiglans lak of met zijdeglans lak. De vloer wordt dan afgewerkt op de manier die jij mooi vindt: bijvoorbeeld transparant of met houtkleur. Als je liever een dekkende lak hebt, kun je eerst grondverf aanbrengen. Uiteraard kun je de houten vloer ook direct laten lakken door een vloerspecialist.

Houten vloer polijsten

Wanneer je de houten vloer in je woning niet meer netjes kunt krijgen met zogenaamde een onderhoudsolie of -was, kun je overwegen om je vloer te polijsten. Dit is meestal de snelste en voordeligste oplossing om je houten vloer een upgrade te geven. Middels een behandeling met polijst verwijder je de oude afwerklaag van de houten vloer. Hierdoor wordt de vloer weer mooi egaal en ziet deze er weer uit als nieuw. Zo kun je weer jarenlang genieten je houten vloer.

Polijsten is niet veel meer dan het licht opschuren van de houten vloer. Dit gebeurt met een speciale polijstmachine. Polijsten wordt met een (zeer) fijne schuurkorrel gedaan. Hierdoor kan het hout de aansluitende olie- of wasbehandeling optimaal verwerken, en krijg je het beste resultaat.

Houten vloer renoveren: kosten

De gemiddelde prijs voor het laten schuren of renoveren van je houten vloer ligt ongeveer tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Maar de kosten zijn ook afhankelijk van een aantal factoren namelijk:

  • De oppervlakte van de vloer
  • De vlakheid van de vloer
  • De hoeveelheid hoeken van de vloer

Ook kunnen er bijvoorbeeld nog aanvullende kosten kunnen worden berekend door de manier van afwerken, nabehandelen, werkloon of extra kosten in verband met maatafwijkingen of andere bijzonderheden aan jouw vloer.

MyGo helpt je graag met een houten vloer renoveren

Wil je graag weten wat de totale kosten zullen zijn voor het schuren van jouw vloer? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via de MyGo Matchmaker. Zo kom je ook niet voor onverwachte kosten te staan. Of bel direct naar 085 106 1600.