Terug naar diensten
Kraan vervangen

Kraan vervangen

Een kraan vervangen kun je natuurlijk het best door een professionele loodgieter laten doen. Je kunt echter ook zelf gaan klussen. Hieronder vind je een handig stappenplan, waarmee je de meeste kranen eenvoudig zal kunnen vervangen. Als het toch niet gaat, kun je altijd de loodgieters van Mygo bellen.

Kraan vervangen keuken

Het belangrijkste advies is zorgvuldig en stapsgewijs werken. Op die manier voorkom je fouten en weet je de volgende keer ook nog precies hoe het moet. Kijk allereerst of je stopkraantjes bij je watertoevoer hebt. Die vind je in je gootsteenkastje. Indien de stopkraantjes aanwezig zijn, moet je ze afsluiten. Heb je geen stopkraantjes, draai dan de hoofdkraan dicht. Je moet vervolgens alle kranen in je huis openzetten, zowel warm als koud, op iedere verdieping. Draai vervolgens de aftapper bij de hoofdkraan open. Vang met een emmer het water op en wacht tot alle leidingen helemaal leeg zijn.

Nu het echte werk. Onder de kraan kun je als het goed is twee kleine slangetjes zien zitten. Deze moet je bij de eerste koppelingen losdraaien. Voordat je gaat liggen, is het misschien handig om een handdoek neer te leggen: er kan immers nog water uit de leidingen lekken. Neem plaats onder de kraan en schroef de bevestiging van de kraan los. Als het goed is, kun je de oude kraan nu weghalen. Pak je nieuwe kraan, bevestig deze aan de slangetjes, en sluit vervolgens alle kranen. De hoofdkraan/stopkranen kunnen ook weer open en de aftapper moet weer dicht. Laat het water een tijdje stromen en controleer of alles goed loopt.

Kraan vervangen buiten

Net als bij een normale kraan moet je voor de reparatie eerst de hoofdkraan afsluiten. Dat is altijd stap één. Vervolgens moet je de buitenkraan los zien te draaien. Pak de kraan stevig vast, - bij voorkeur met handschoenen - en draai voorzichtig naar links, zonder de mechaniek te beschadigen. Mocht de kraan vast zitten, kun je ook een moertang gebruiken, maar dan loop je wel het risico de kraan te beschadigen. Ga dus voorzichtig te werk. Je kunt eventueel een dun stuk stof tussen de kraan en de moertang doen.

Als de kraan los is, kun je de kapotte tape van de schroefdraad verwijderen. Je kunt deze meestal het best vervangen door teflontape. Bevestig deze tape tegen de draairichting van de schroefdraad. Op deze manier voorkom je dat de teflontape snel weer los zal komen. Het is ook geen zonde om hier lekker veel tape te gebruiken. Zo word de kans op lekkages alleen maar kleiner.

Kraan vervangen kosten

Een loodgieter rekent voor een gemiddelde klus meestal 75 euro. Zeker bij een klein project als het vervangen van een kraan zal de prijs niet veel hoger uitvallen. Als je de kraan zelf wilt vervangen, moet je rekening houden met bepaalde materiaalkosten. Teflontape heb je bijvoorbeeld in allerlei soorten. Sommige kosten slechts een paar euro per rol, anderen zijn wat duurder. Dit zal afhangen van de isolatiegraad en de gebruiksperiode. Bij een nieuwe kraan lopen de prijzen net zo goed uiteen. De goedkoopste exemplaren zijn er voor een tientje, de duurdere, vorstbestendige merken zijn aanzienlijk duurder. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur. Bij Mygo kun je hier verder advies voor inwinnen.

Zoek op professionele loodgieters in de regio. Vergelijk vakmensen bij MyGo of bel direct voor een afspraak: 085 106 1600.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!