Terug naar diensten
Kurkvloer leggen

Kurkvloer leggen

Bij het leggen van een goede vloer is de ondergrond altijd erg belangrijk, en een kurkvloer vormt daarop geen uitzondering. Zeker in het geval van kurk wil je een goede ondergrond hebben, zodat het materiaal zo lang mogelijk mee gaat. Alvorens met de praktische afhandeling te beginnen, zijn er een paar punten die je langs moet gaan. Kies bijvoorbeeld eerst of je met kurkparket of kurklaminaat wilt werken. Kurkparket wordt in tegels geleverd, die op de ondergrond vast worden gelijmd. Kurklaminaat krijg je daarentegen in stroken, en deze leg je ‘’zwevend’’ op de ondervloer, zonder ze vast te plakken.

Kurkparket leggen

Wat de ondergrond betreft, gelden daarvoor ook een paar algemene regels:

  1. Ten eerste moet het vlak, droog en schoon zijn. Zeker in het geval van een betonnen ondergrond is het belangrijk oneffenheden glad te strijken.
  2. Ook moet je controleren of de vochtigheid van de ondergrond niet hoger is dan 2,5 tot 3%. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een hydrometer. Als het vochtigheidspercentage te hoog is, kan dat betekenen dat je last hebt van optrekkend vocht. Dit kan de vloer beschadigen en voor vochtvlekken of kromtrekkend laminaat zorgen.
  3. Vervolgens kun je de vloer gaan egaliseren. Dit kun je doen door een tussenlaag van multiplex of spaanplaat aan te brengen. Met een waterpas kun je controleren of alles goed recht ligt.
  4. Nu kun je de plinten verwijderen en alles klaarmaken voor het leggen van het laminaat.

Een verbouwing gaat nooit in één keer goed. Leg daarom eerst alle tegels op een droge ondergrond. Op die manier weet je zeker dat alles past en er geen tegels missen. Tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om met het echte werk te beginnen. Smeer de tegels en de ondergrond in met lijm. Je moet hier altijd even wachten. Pas als de lijm doorzichtig is geworden, kun je de tegels gaan plaatsen. Met een rubberen hameren kun je vervolgens de tegels vast gaan slaan. Ga hierbij niet te ruw te werk. Je kunt eventueel ook een blokje tussen de tegel en de hamer plaatsen, zodat je de tegels niet beschadigt.

Kurklaminaat leggen

Kurklaminaat leg je weer net iets anders. Deze stroken beschikken over een groefsysteem waarmee je ze naadloos in elkaar kunt schuiven. Besmeer de korte en lange zijde van de strook met lijm en begin voorzichtig met plaatsen. Eventueel kun je met een fijngetande zaag delen bijsnijden. Heb je het toch het liefst een vakman die je hierbij helpt? Bij MyGo kun je snel een ervaren professional inschakelen.

Kurkvloer leggen prijzen

De kosten van een kurkvloer laten leggen hangen af van de materiaalkeuze, speciale kleuren of patronen en de ondergrond.

  • De meeste soorten kurkvloer kosten tussen de 20 en 60 euro per vierkante meter.

De vakman rekent hierboven op natuurlijk nog arbeidskosten en eventueel voorrijkosten. Via de MyGo Matchmaker kun je eenvoudig een kwalitatieve vergelijking opvragen van verschillende vakmannen. Of bel direct naar 085 106 1600 voor de mogelijkheden.