Terug naar diensten
Laadpaal repareren

Laadpaal repareren

Je laadpaal repareren of een storing verhelpen?

Heb je in het verleden een eigen laadpaal laten aanleggen en vertoont deze nu kuren? Dan ben je waarschijnlijk om zoek naar een reparateur die je laadpaal kan repareren. Tenslotte is het erg vervelend om je auto niet te kunnen opladen na al dat geld dat je in deze investering gestoken hebt.

Je laadpaal repareren kun je laten doen door een van de reparateurs van MyGo. Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met vakmannen bij jou in de buurt, zodat je direct offertes kunt vergelijken. Heb je eerder spoed of bel je gewoon liever? Telefonisch kun je ons contacteren op 085 106 1600, dan zoeken wij voor je uit waar je laadpaal repareren voor jou het voordeligst is.

Direct een laadpaal installateur nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Laadpaal repareren: wat is het probleem?

Als je laadpaal niet meer werkt, kan dat een aantal oorzaken hebben. De oorzaken die we hieronder op een rijtje hebben gezet, zijn enkele van de meest voorkomende. Dat betekent dus niet dat als je laadpaal kapot is en gerepareerd moet worden, het per se aan een van het volgende ligt. Wel kan het verstandig zijn om zelf te controleren of dit is waarom je laadpaal het niet langer (goed) doet.

  • Een storing heeft effect op de software van de laadpaal. Soms heeft een storing de software van de laadpaal door de war gemaakt, waardoor deze niet langer goed functioneert. In 2021 was hier in België nog sprake van; toen konden mensen hun auto’s 2,5 uur lang niet ontkoppelen van de laadpaal. Dit probleem moest toen worden opgelost door de overkoepelende organisatie. Gelukkig heeft niet elke storing zulke verregaande gevolgen als deze, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Wat wel fijn is: sommige storingen kunnen eenvoudig worden opgelost door de laadpaal simpelweg van het energienetwerk te ontkoppelen.
  • Er staat geen stroom meer op de laadpaal. In tegenstelling tot bij het vorige punt kan een gebrek aan stroom ook de reden zijn waarom je laadpaal niet meer werkt. Mogelijk is er iets mis met de bedrading, maar er kan ook sprake zijn van een kortsluiting of een probleem aan de kant van de energiecentrale. In dit geval kan het zijn dat een laadpaal reparateur je laadpaal helemaal niet kan repareren, maar dat een telefoontje naar je energiemaatschappij noodzakelijk is. Zit het probleem hem in de hardware, dan kun je je laadpaal natuurlijk uitstekend door een laadpaal reparateur laten repareren.
  • Een fysiek onderdeel van de laadpaal is beschadigd. Niet alleen de bedrading van je laadpaal kan beschadigd zijn, maar bijvoorbeeld ook die van je laadkabel. Daarnaast bevatten laadpalen natuurlijk ook andere onderdelen die kunnen slijten of anderzijds kapot kunnen gaan. Als zo’n fysiek onderdeel beschadigd is, is de kans groot dat de laadpaal reparateur je laadpaal alleen kan repareren met behulp van een vervangend onderdeel.

Je laadpaal repareren: door wie laat je het doen?

Je laadpaal repareren kun je laten doen door een laadpaal installateur of een elektricien, afhankelijk van wat het probleem is. Wel is het vaak verstandiger om een gespecialiseerde laadpaal installateur in te schakelen, die ook ervaring heeft met jouw specifieke merk laadpaal. Een elektricien zal namelijk niet alle softwarefouten zomaar kunnen oplossen, terwijl een laadpaal installateur juist verstand heeft van het repareren van laadpaal software (en hardware).

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een laadpaal installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Laadpaal repareren: wat kost dat?

Hoeveel een laadpaal repareren kost, wordt deels bepaald door het probleem en deels door het uurtarief van de professional. Zo betaal je een elektricien gewoonlijk tussen de 35 en 70 euro per uur, hoewel sommige professionals ook een vaste prijs hanteren voor een bepaalde klus. Blijkt tijdens de reparatie van je laadpaal dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, zoals de laadkabel, dan betaal je natuurlijk ook de materiaalkosten.

Bij sommige laadpaal installateurs kun je een servicecontract afsluiten, wat inhoudt dat je altijd recht hebt op reparaties én een jaarlijkse controle. Als particulier kun je je laadpaal met zo’n servicecontract soms voor circa 8 euro per maand op ieder moment laten repareren.

Je laadpaal repareren: waar je rekening mee moet houden

Moet je laadpaal met spoed gerepareerd worden? Als je auto door een softwarefout bijvoorbeeld niet langer van de laadpaal ontkoppeld kan worden, maar je hem wel echt nodig hebt, dan is er sprake van een spoedklus. In dat geval moet de reparateur vaak plaats maken in zijn agenda om je laadpaal zo snel mogelijk te kunnen repareren. Om die reden zullen de kosten van een laadpaal reparatie met spoed vaak hoger uitvallen dan wanneer je last hebt van een probleem dat wel enigszins storend, maar niet dringend is.

Kun je het beschadigde onderdeel ook vervangen? Afhankelijk van of het probleem met je laadpaal bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door beschadigde bedrading of een ander fysiek onderdeel kan het het overwegen waard zijn om je laadpaal niet direct te repareren, maar om een vervangend onderdeel aan te schaffen. Wel is het hierbij zo dat laadpaal onderdelen erg duur kunnen zijn; voor een laadkabel type 2 (de meest voorkomende laadkabel) betaal je toch al snel 200 euro.

Wordt het probleem opgelost als je de laadpaal van de stroom loskoppelt? Bepaalde software- of hardwarefouten kunnen worden opgelost door je laadpaal van de stroom los te koppelen, zonder dat daar een laadpaal reparatie aan te pas hoeft te komen. Dit is ook het eerste wat veel reparateurs zullen proberen als de software kuren heeft. Probeer dus altijd eerst of het ook werkt om de stroom af te sluiten voordat je een laadpaal reparateur optrommelt.

Heeft de reparateur wel ervaring met jouw merk laadpaal? Laadpaal reparateurs zijn over het algemeen bekend met enkele merken waar zij in gespecialiseerd zijn. Nu is de kans groot dat jouw merk daar ook onder valt, zeker als het een van de bekendere merken is (denk aan NewMotion, EVBox, Zappi of Webasto). Toch is het goed om hier rekening mee te houden, om te voorkomen dat je laadpaal reparateur eerst moet uitvogelen hóe je laadpaal eigenlijk te repareren valt.

Je laadpaal repareren? MyGo geeft (bespaar)tips

Laadpalen zijn dure apparaten. Ook het repareren van een laadpaal kan erg prijzig worden, zeker met het oog op de uurtarieven die de meeste vakmannen hanteren. Daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee jij zou kunnen besparen op de reparatie van jouw laadpaal.

  • Controleer of het probleem niet zelf op te lossen is. Zelf je laadpaal repareren zal in veel gevallen goedkoper zijn dan het door iemand laten doen. Zeker als de oplossing zo simpel is als het in- en uitschakelen van je laadpaal zou het voornamelijk geldverspilling zijn om een laadpaal reparateur te laten komen. Wel kan het verstandig zijn om niet teveel aan instellingen te veranderen en zeker niet zelf aan de slag te gaan met de bedrading van je laadpaal als je niet al teveel technische ervaring hebt, want dan ben je mogelijk nog verder van huis (en moet je je laadpaal nog steeds laten repareren).
  • Doe onderzoek naar vervangende onderdelen. Soms houdt het repareren van een laadpaal in dat bepaalde onderdelen vervangen moeten worden. Een laadpaal reparateur zal daar suggesties voor doen, meestal degene waar zijn voorkeur naar uitgaan, maar dat betekent niet dat die suggesties het voordeligst zijn. Om je laadpaal zo goedkoop mogelijk te laten repareren, kan het daarom slim zijn om wel onderzoek te doen naar mogelijke alternatieven voor vervangende laadpaal onderdelen.
  • Sluit een servicecontract af. Zoals je hebt kunnen lezen, sluit je een servicecontract voor je laadpaal vaak al voor 8 euro per maand af. Daar zit dan een jaarlijkse controle bij in. Dat betekent dat je aan zo’n servicecontract 100 euro per jaar kwijt bent, en dat terwijl dat het bedrag is wat je de laadpaal reparateur anders voor één andere reparatieklus zou moeten betalen. In dat opzicht kan een servicecontract heel voordelig zijn, vooral omdat met de controle ook bijkomende problemen met je laadpaal – én toekomstige reparaties – voorkomen kunnen worden.
  • Kies een regionale reparateur. De meeste vakmannen vragen voorrijkosten als ze verder dan een bepaalde afstand moeten rijden om op locatie te komen. Als je je laadpaal echter laat repareren door een regionale reparateur, kun je flink op die voorrijkosten besparen. In het beste geval betaal je dan zelfs niets extra’s!
  • Vergelijk offertes van meerdere reparateurs met elkaar. Zo voordelig mogelijk je laadpaal repareren kun je alleen laten doen als je weet welke bedrijven die dienst aanbieden – en tegen welke prijs. Vraag daarom altijd meerdere offertes op voordat je besluit door welk bedrijf je je laadpaal wilt laten repareren. Offertes met elkaar vergelijken doe je eenvoudig en vrijblijvend via de MyGo Matchmaker.
Snel een laadpaal installateur in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Je laadpaal repareren laat je doen via MyGo

Moet jij je laadpaal nu (met spoed) laten repareren? Met de MyGo Matchmaker kan dat! Deze online tool stelt jou in staat om te zien welk bedrijf in jouw regio zo snel en voordelig mogelijk bij jou op de stoep kan staan voor je laadpaal reparatie. Word je liever telefonisch gematcht? Bel dan naar 085 106 1600 en dan zoeken wij een laadpaal reparateur voor je.