Terug naar diensten
Onderhoud mechanische ventilatie

Onderhoud mechanische ventilatie

Als jij een mechanisch ventilatiesysteem hebt, dan is het essentieel dat dit systeem regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Mechanische ventilatie maakt gebruik van een handig systeem waarmee frisse lucht kan worden toegevoerd in je woning. Ook kan verontreinigde lucht uit je woning worden afgevoerd. Als je bijvoorbeeld net hebt gekookt of gedoucht, dan zal het condens dat hierbij in de lucht is gekomen dus verdwijnen via het ventilatiesysteem.

Wat kost het reinigen van mechanische ventilatie?

Het laten reinigen van je mechanische ventilatie kan meestal al vanaf 90 euro. Deze prijs is echter sterk afhankelijk van het aantal buizen in je woning en de lengte van die buizen. Als je vakman gemakkelijk bij al deze buizen kan komen, zal je meestal minder geld kwijt zijn. Voor groot onderhoud aan een mechanische ventilatie ben je meestal tussen de 150 en de 200 euro kwijt. Het systeem zal dan gereinigd,  gecontroleerd en opnieuw afgesteld worden.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

De mechanische ventilatie unit wordt meestal in de buurt van de cv ketel geplaatst. Meestal is deze unit vierkant en zit deze bevestigd aan een stelsel van buizen die door de gehele woning lopen. Je kunt zelf kiezen in welke ruimtes je dit buizenstelsel wilt laten uitkomen. Sommige mensen willen alleen ventilatie in de keuken en de badkamer, terwijl anderen liever in alle kamers een ventilatiesysteem hebben. Via het buizenstelsel wordt er vanuit de aangesloten ruimtes lucht weggezogen en komt er frisse lucht vanuit buiten voor in de plaats. Meestal kun je met een schakelaar bedienen hoeveel lucht er door het systeem wordt weggezogen. Als je niet wilt dat er tocht binnenkomt via het ventilatiesysteem, dan is het verstandig om een WTW aan te schaffen. Als je een goed ventilatiesysteem hebt, dan is de lucht in je woning meteen een stuk frisser en dus ook gezonder.

Waarom is onderhoud aan de mechanische ventilatie zo belangrijk?

Het is verstandig om je mechanische ventilatie in ieder geval elke 2 jaar te laten onderhouden. Zo kan er gecontroleerd worden of alles nog goed werkt en kunnen de meeste problemen voorkomen worden. Daarnaast is het essentieel dat je ventilatiesysteem sowieso elke 5 jaar een grondige onderhoudsbeurt incl. reiniging ondergaat. Er kan namelijk vuil meekomen wanneer er lucht wordt opgezogen wat zich kan gaan ophopen in de buizen en kanalen. Daarom is het belangrijk dat deze buizen af en toe worden schoongemaakt, zodat ze niet gaan verstoppen. Ook is het beter voor de gezondheid als de buizen schoon zijn, omdat er dan geen stof of ander vuil in de woning kan worden geblazen. Wanneer je je mechanische ventilatie regelmatig laat controleren, weet je zeker dat je altijd van frisse en schone lucht in je woning kan genieten. Vaak wordt door specialisten aangeraden om deze reiniging vaker te laten uitvoeren wanneer er iemand met astma of een andere longaandoening in het huis woont.

Voor hulp bij het reinigen van jouw mechanische ventilatie kun je gebruik maken van de MyGo matchmaker. Hier kan je verschillende vakmannen uit jouw regio met elkaar vergelijken. Het is mogelijk om één of meerdere offertes op te vragen. Vervolgens kan je de specialist uitzoeken die het beste past bij jouw wensen en behoeften. Liever telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600 en kom direct in contact met een vakman bij jou in de buurt. 

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!