Terug naar diensten
Renovatie houten vloer

Renovatie houten vloer

 

Je hebt een houtenvloer in je huis, maar hij ziet er niet meer uit zoals je graag zou willen. Door het opknappen of laten renoveren van je houtenvloer zal je hele kamer er weer geweldig uitzien. Zie je er tegenop dit zelf te doen? Heel begrijpelijk, het is ook een pittig karwei. MyGo Matchmaker helpt je eenvoudig een vakman bij jou in de buurt te vinden. Telefonisch informatie inwinnen kan ook. 085 106 1600 geheel vrijblijvend en tijdens kantooruren bereikbaar.

Wat wordt verstaan onder renovatie van je houten vloer?

Onder het renoveren van je houten vloer wordt verstaan, het volledig opknappen van je houten vloer. Door het te schuren, maar ook het vervangen van eventueel beschadigde vloerdelen. Als het nodig is, het vervangen van oude deklatten en plinten. Dit kan vervangen worden door klassieke exemplaren of moderne exemplaren. Doel van een renovatie is je houten vloer een nieuwe frisse uitstraling te geven.

Houten vloer laten renoveren, wat kost dat?

Kies je ervoor je houten vloer door een vakman te laten aanpakken? Dan zijn dit gemiddeld de prijzen waar je vanuit kan gaan.

Bewerking houten vloer

Gemiddelde prijs per m2

Houten vloer schuren en in de 1 componenten parketlak zetten

€ 25 - € 28

Houten vloer schuren en in de 2 componenten parketlak zetten

€ 30 - € 32

Houten vloer schuren, in speciale colorwash zetten en lakken

€ 35 - € 40

Renovatie houten vloer

Kan je je houten vloer ook een andere kleur geven?

Dit kan zeker. Je kunt je vloer een geheel andere kleur geven of juist de oorspronkelijke kleur van het hout weer terughalen. Mocht deze in de loop van de jaren geheel verdwenen zijn.

Zelf je houten vloer schuren en verven.

Ben je handig? Dan kan je de klus, ondanks dat het niet eenvoudig is, zelf doen. Waar moet je dan rekening mee houden?

Voorbereiding:

 • Haal alle meubelen weg uit de te schuren ruimte.
 • Sluit kasten en deuren, zodat er geen stof meer binnenkomt.
 • Controleer de vloer op eventuele uitstekende spijkers of schroeven. Tik deze aan met een hamer.
 • Bij beschadigingen in het hout, kun je dit eerst repareren met kneedbaar hout. Zoek de kleur die het beste bij het hout past.

Renovatie houten vloer 

Wat heb je nodig:

 • Een parketschuurmachine
 • Een kantenschuurmachine
 • Schuurpapier korrel 40 tot 100
 • Vloerlak/parketlak (transparant of dekkend)
 • Een lakroller.

Heb je alles in huis en heb je de voorbereiding achter de rug? Dan gaat het echte werk beginnen.

 • Eerst grof schuurpapier. Neem de parketschuurmachine en gebruik de grovere korrel 40. Beweeg de machine in een schuine baan van 45 graden, elke keer in dezelfde richting.
 • Voor de tweede schuurbeurt gebruik je de 80 korrel schuurpapier. In plaats van schuin schuren, schuur je nu in de lengterichting.
 • Nu nog een derde keer schuren met het fijne schuurpapier. De 100 korrel (of dicht in de buurt). Schuur ook dit keer in de lenterichting.
 • Nu is de kantenschuurmachine aan de beurt. Het woord zegt het al. Hier kan je de kantjes mee doen. Begin hier ook met het grove schuurpapier en eindig met het fijne schuurpapier.
 • Het schuren is nu klaar. Maak de vloer met de stofzuiger stofvrij en reinig deze met een licht vochtige dweil.
 • Je mag gaan lakken! Hier is het belangrijk of je een zachte of een harde houten vloer hebt.
 • Zachte houten vloer, dit is een vuren of grenen houten vloeren. Bij een transparante afwerking gebruik je het beste zijdeglans of eiglans vloerlak. Breng drie lagen aan en schuur tussen elke laag licht. Maak het elke keer weer stofvrij met een zachte bezem. Wil je liever een dekkend resultaat? Dan begin je eerst een laag grondverf aan en breng daarna twee of drie lagen dekkend vloerlak aan. Ook nu tussen elke laag licht schuren en stofvrij maken.
 • Hardhouten vloer, dit is vaak een eikenhouten of teakhouten vloer. Kies ook hier weer voor transparant of dekkend. Voor een transparante laag gebruik je transparante parketlak of eiglans. Bij een dekkend effect breng je eerst een laag grondverf aan en werk het daarna af met twee of drie lagen dekkende vloerlak. Ook hier tussen elke laag door licht schuren en stofvrij maken.

Hulp nodig bij het renoveren?

Is deze hele exercitie toch iets te spannend voor je? Wil je graag in contact komen met een vakman bij jou in de buurt? MyGo Matchmaker helpt je graag. Telefonisch contact kan ook 085 106 1600. Onze klantcontact medewerkers staan je graag te woord. Geheel vrijblijvend en tijdens kantooruren.