Direct hulp
Terug naar diensten
Shingles voor dakafwerking

Shingles voor dakafwerking

Overweeg je om shingles op je dak te laten leggen? Op deze pagina vind je meer informatie over dakshingles en krijg je antwoord op de volgende vragen:

Ben je op zoek naar een vakspecialist? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde vakspecialist bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.

Voor telefonisch, bel je naar 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmakerknop.

Materiaal, vormen, kleuren en afwerking dakshingles

Dakshingles worden vooral gebruikt om kleine dakoppervlakten mee te bekleden, bijvoorbeeld daken van tuinhuizen, schuren of een uitbouw. In de meeste gevallen zijn ze gemaakt van bitumen met een leienmotief, waardoor een dak met shingles er van een afstand uitziet als een leien dak. Het is echter ook mogelijk om een dak met shingles van hout of asfalt te laten bekleden.

Je kunt dakshingles in rechthoekige, hexagonale en beverstaartvorm kopen. Hexagonale dakshingles hebben zes hoeken; beverstaartdakshingles hebben een ronde onderkant. Naast de variatie in vorm kennen dakshingles ook een behoorlijke variatie in kleur: je kunt ze in het groen, rood, grijs, zwart, blauw, oranje of bruin bestellen.

In principe zijn dakshingles zelfklevend, maar in de meeste gevallen wordt aangeraden om de hechting ervan te verbeteren door er speciale lijm tussen te smeren. Ze kunnen op het hele dak worden gelegd, inclusief de nok. Bovendien zijn ze geïmpregneerd met glasvlies, waardoor ze voor een gladde en strakke afwerking van je dak zorgen.

Shingles voor dakafwerking

Voor- en nadelen dakshingles

Dakshingles hebben veel voordelen: ze zijn waterdicht, geluidswerend, roestbestendig en ze isoleren goed. Ook zijn ze bestand tegen extreem weer, hebben ze weinig onderhoud nodig en wegen ze minder dan andere soorten dakbedekking, waardoor ze eenvoudig te monteren zijn. Bovendien zijn dakshingles een budgetvriendelijke optie.

Naast die voordelen kennen dakshingles echter meerdere nadelen. Ze zijn niet geschikt voor daken met een lage hellingsgraad, zoals een plat dak. Ook hebben ze een korte levensduur in verhouding tot andere soorten dakbedekking, namelijk 20 tot 25 jaar. Dit komt doordat ze kunnen uitdrogen als gevolg van langdurige inwerking van UV-straling.

Dakshingles laten leggen

Je kunt zelf op je dak aan de slag gaan met dakshingles. Het is echter een gevaarlijke en specialistische klus, waar de nodige hoeveelheid vakkennis voor nodig is. Bovendien heb je dan niemand om op terug te vallen als er iets misgaat en krijg je geen garantie op de montage. In de meeste gevallen wordt er daarom een dakdekker ingeschakeld die de shingles komt leggen.

Voordat er dakshingles kunnen worden gelegd, moet de ondergrond egaal, droog en stofvrij zijn. Ook moet er sprake zijn van een hoek van ten minste 15 graden, omdat water anders niet goed genoeg wegstroomt en het dak op den duur zal aantasten. Heeft het dak een hoek van 15 tot 30 graden, dan zal de dakdekker om diezelfde reden een onderlaag bij de shingles aanbrengen ter bescherming.

Een ander punt om over na te denken voordat je dakshingles laat leggen, is of je je dak wilt laten isoleren (als dat nog niet is gebeurd). Dat isolatiemateriaal moet namelijk onder de shingles geplaatst worden, wat niet meer kan gebeuren als ze al zijn gelegd.

Stappenplan montage dakshingles

Bij het leggen van dakshingles trekt de dakdekker eerst horizontale krijtstrepen op het dakbeschot, waarbij de afstand tussen de strepen gelijk is aan de afmeting van de shingles. Vervolgens begint hij/zij door voetshingles aan de onderzijde van het dak te plaatsen. Die shingles steken altijd enkele centimeters over de dakrand en worden ondersteboven geplaatst, met de flappen richting de nok.

Na de voetshingles volgt de eerste rij reguliere shingles, die met de flappen naar beneden worden geplaatst. Ze worden op de getekende krijtstreep geplaatst - zodat ze deels over de voetshingles heen vallen – en vastgemaakt met lijm en asfaltnagels. Dit proces wordt vervolgens herhaald tot aan de nok van het dak, waarbij er zo wordt gewerkt dat de shingles elkaar telkens deels overlappen.

Voor het bekleden van de nok worden de shingles aan de bovenkant van het dak van elkaar losgeknipt. Vervolgens worden er stukken van die shingles verwarmd en in de lengte gevouwen. Ze worden ingesmeerd met lijm en in de lengte op de nok geplakt, waarna ze aan de rand worden vastgezet met asfaltnagels. Tot slot worden er aluminium dakstrips op de dakrand vastgemaakt.

Het is verstandig om het aanbod in je regio te vergelijken voor je een dakdekker kiest. MyGo kan je daarbij helpen: in de MyGo Matchmaker kun je offertes van verschillende dakdekkers bij jou in de buurt aanvragen. Zo vind je eenvoudig de meest geschikte dakdekker voor je klus. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Shingles voor dakafwerking

Prijzen dakshingles

Ten opzicht van andere soorten dakbedekking zijn dakshingles een relatief goedkope optie. In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde prijs per m2 voor dakshingles neergezet. In veel gevallen worden dakshingles echter ingekocht in pakken van 3 m2, dus ook daar geven we de gemiddelde prijzen van weer. Tevens hebben we de gemiddelde voorrij- en montagekosten van dakdekkers toegevoegd.

Product/dienst

Prijs (incl. 21% btw)

Dakshingles

€7 - €18 per m2

Dakshinglespakket

€23 - €33 per 3 m2

Uurtarief dakdekker

€34 - €45 per uur

Voorrijkosten dakdekker

€0,30 per km

Shingles voor dakafwerking

MyGo bespaartips dakshingles

Hoewel dakshingles relatief goedkoop zijn, kunnen de kosten toch oplopen als het dak van je schuur aan de grote kant is. Er zijn echter meerdere dingen die je kunt doen om op de kosten van dakshingles te besparen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet en lichten ze kort toe.  

Een lokale dakdekker kiezen

Door voor een dakdekker bij jou in de buurt te kiezen, zorg je ervoor dat je weinig of zelfs helemaal geen voorrijkosten hoeft te betalen. Ook hanteert een lokale dakdekker vaak een lager uurloon dan een grote landelijke dakdekker.

Kwantumkorting regelen

Voor je je shinglebestelling plaatst, kun je bij je buren, vrienden en familie vragen of zij er ook aan denken om hun dak te laten vernieuwen. Als dat het geval is, kun je samen één grote bestelling plaatsen waarop je kwantumkorting krijgt en waardoor je minder voorrijkosten hoeft te betalen.

Zelf ruimte maken en materiaal aan- of afvoeren

Een dakdekker moet goed bij het dak kunnen om de shingles te leggen. Als hij of zij het dak eerst nog van rommel moet ontdoen, stijgen de kosten. Je kunt daarop besparen door zelf de bezem over het dak te halen voor de dakdekker langskomt. Ook het aan- en afvoeren van materiaal kun je zelf doen, zodat je minder kwijt bent aan voorrijkosten.

MyGo helpt je graag

Wil je contact met een dakdekker die dakshingles voor je kan leggen? Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken direct de best passende dakdekker bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bereiken op 085 106 1600.