Direct hulp
Terug naar tips
Zelf Plafond Schilderen

Zelf Plafond Schilderen

Zelf plafond schilderen

De beste start om te beginnen met het schilderen van je plafond, begint bij de juiste voorbereiding. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte vrij maakt. Maak de kamer zo leeg mogelijk en verwijder plafondlampen en gordijnen. Bedek de vloer en meubels die je niet kunt verplaatsen met afdek materiaal. Plak daarna de muren af met afplak tape voor het beste resultaat. Bij het verven van een plafond is het verschil tussen een amateur en professional vaak wel te zien. Het lijkt snel zo makkelijk als je een vakman aan het werk ziet. Toch moet je dit werk niet onderschatten. Er komt vaak meer bij kijken dan men in eerste instantie denkt.

Stappen plafond schilderen

Hoe secuur je ook te werk gaat om het plafond streeploos te schilderen, de kans op strepen blijft bestaan. Wil je zeker zijn van een streeploos resultaat, huur dan een professional in. Toch zelf aan de slag? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1: Maak de ruimte leeg waarvan je het plafond gaat schilderen. Daarna dek je de vloer en meubels af die nog in de ruimte staan.

Stap 2: Reinig het plafond met water met een klein beetje ammoniak. Met een doek maak je het plafond nu vet en stofvrij.

Stap 3: Laat de oude verflaag los, dan zal je deze moeten verwijderen. Dit kan vaak met een plamuurmes. Zitten er scheuren en gaten in het plafond, vul deze dan op.

Stap 4: Strijk het plafond voor. Dit zorgt voor een goede dekking. Zit er al een oude intacte verflaag op je plafond, dan hoef je niet eerst voor te strijken. Na 16 uur is de muur droog voor het schilderen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd is, maar niet tocht. De temperatuur moet rond de 15°C zijn voor het beste resultaat.

Stap 5: Nu kun je het plafond schilderen. Roer de verf goed door en schilder eerst de afgeplakte randen met een kwast. Verdeel daarna het plafond in denkbeeldige banen en verdeel deze banen weer in stukken van 1m2. Gebruik voor het verven van de banen een vachtroller. Verf al deze stukken op precies dezelfde manier en overlap ze steeds met een rolbreedte. Hierdoor maak je de kans op strepen aanzienlijk kleiner.

Stap 6: Na het schilderen verwijder je de tape als de verf nog nat is. Als je deze te lang laat zitten is de kans groot dat de verlaag beschadigt bij het verwijderen. Ruim al het schildermateriaal op, maar wacht met de kamer inrichten tot de verf volledig droog is. Als je dat eerder gaat doen kan er stof rond gaan dwarrelen en kan gaan hechten aan de natte verf.

Nog enkele handige tips

Zorg ervoor dat je een verfroller/kwasten gebruikt van goede kwaliteit.

Schilder zoveel mogelijk bij daglicht.

Verf mee met de licht inval. Begin dus bij het raam en verf vanaf die kant naar de andere kant.

Doe genoeg verf op je verfroller om strepen te voorkomen.

Neem een goede houding aan, om rug- en nekklachten te voorkomen.

Voor een gedetailleerd prijsoverzicht, dat aansluit bij uw wensen en verwachtingen, verwijzen wij u door naar de ervaren schilders van Mygo. Liever bellen? Dat is mogelijk via: 085 106 1600.