Terug naar diensten
Zinken dakgoot plaatsen

Zinken dakgoot plaatsen

Een dakgoot van zink is een mooie, luxe aanvulling op je huis. Zink is relatief licht, heeft een lange levensduur, en heeft die karakteristieke uitstraling waar veel huiseigenaren verzot op zijn. Er zijn echter wel bepaalde dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen of vervangen van een zinken dakgoot. 

Zinken dakgoot: repareren

Zinken dakgoten gaan in principe lang mee, maar zoals ieder materiaal is ook zink onderhevig aan verval. Je zult het dus goed moeten onderhouden. Een dakgoot van zink koop je meestal met een fabrieksgarantie van 10 jaar. Om voor die garantie in aanmerking te komen moet je echter wel goed onderhoud plegen en dit ook kunnen aantonen. Als jij nalatig met de dakgoot omspringt, kan een garantie dus uitblijven.

Als metaalsoort ontkomt ook zink niet aan het incidentele roesten. Een voordeel van zink is echter dat roest hier doorgaans fungeert als een beschermingslaag voor de rest van het metaal. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de zinken dakgoot helemaal wordt weggesleten. Dat risico bestaat eigenlijk alleen in gebieden die dicht aan de kust liggen en daardoor veel zout te verduren krijgen. Als de roestlaag je toch tegenstaat, kun je de zinken dakgoot natuurlijk altijd laten schilderen.

Zinken dakgoot: op maat

Een zinken dakgoot is een behoorlijke investering. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt wat de benodigde lengte zal zijn. Welke kanten van het huis wil je sowieso bedekt hebben, en om hoeveel meter zal het gaan? Houd er ook rekening mee dat je de beugels voor de dakgoot niet zomaar van een ander metaal kunt kiezen. Het is een van de eigenaardigheden van zink dat het kan reageren op andere metalen en dat kan voor lelijke effecten zorgen op de goot. Dit kun je voorkomen door ook beugels van zink te bestellen. Het is überhaupt een goed idee om het materiaal van de dakgoot hetzelfde te houden, omdat de slijtage dan hetzelfde tempo volgt.

Zinken dakgoten zijn meestal ongeveer 0,8 mm dik. In de winter en herfst zullen ze met name veel bladeren en ander vuil bevatten. Het is belangrijk dat je ze in die periode vaak reinigt. Als het water en het vuil lang in de dakgoot blijven staan, kunnen er zuren en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Die stoffen werken corrosie van het zink in de hand. Mocht de zinken dakgoot een wat pokdalige structuur krijgt, is het belangrijk om snel te handelen. Met een tweecomponentencoating kun je het zink weer naar zijn oude niveau herstellen. Deze coating moet je sowieso aanbrengen als je een bitumen dak hebt. Bitumen bevat namelijk bepaalde stoffen, zoals carbolzuur, die schadelijk zijn voor zink. De dakgoot kan dan al binnen twee jaar versleten zijn, terwijl hij normaliter 40 jaar mee moet kunnen. Wees hier dus alert op. Onze dakdekkers kunnen je hierbij van waardevolle informatie voorzien

Zinken dakgoot: prijs

Een zinken dakgoot is relatief duur. Gemiddeld kost een nieuwe goot ongeveer 1000 euro, een bedrag dat tot zeker 2000 euro kan oplopen bij grotere huizen. Hierbij zit natuurlijk het verwijderen van oude goten inbegrepen. Via de Matchmaker van MyGo staan er gespecialiseerde dakdekker klaar uit de regio. Ook zijn wij telefonisch bereikbaar via 085 106 1600