Terug naar diensten
Airco laten vullen

Airco laten vullen

Heb je een aircosysteem en vraag je je af hoe vaak deze bijgevuld moet worden? Op deze pagina vind je alle info over hoe vaak en waarom je airco bijgevuld moet worden en de werkwijze van het bijvullen van de airco.

MyGo matcht je snel en gratis met de beste vakman bij jou in de buurt. Maak online gebruik van de Matchmaker. Liever telefonisch contact? Bel dan gratis en vrijblijvend met 085-432 00 32.

Waarom airco laten vullen?

De airco in je slaapkamer of in je woning werkt met koelvloeistof genaamd freon. Dit gesloten vloeistof systeem koelt effectief je ruimte. Alhoewel airco’s een gesloten systeem hebben moeten ze toch gemiddeld eens in de twee jaar bijgevuld worden. Het koelvloeistof niveau daalt namelijk mede door verdamping. Als je airconditioning systeem niet genoeg koelvloeistof heeft dan koelt deze niet voldoende. Daarnaast zal je airco veel meer stroom gebruiken omdat deze harder moet werken om de ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Voor het optimaal functioneren van je airconditioning systeem moet het eens in de twee jaar bijgevuld worden met freon.

Airco bijvullen werkwijze

Het bijvullen van je airco moet gemiddeld eens in de twee jaar gebeuren door een STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) specialist. Alleen een STEK-specialist is bevoegd om je airco systeem bij te vullen. Wanneer het systeem niet goed koelt of je vermoed dat je airco lekt, lees dan onderstaande alinea airco lekt. Het bijvullen van je airco zal de specialist doen volgens een aantal stappen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  1. Oude koelmiddel wordt uit je airco gezogen.
  2. Airco wordt 30 minuten vacuüm gezogen zodat al het vocht uit het systeem is.
  3. Controleren op lek door middel van detectievloeistof
  4. Bijvullen met nieuwe koelvloeistof
  5. Temperatuur-, druk en veiligheidscontrole

 Nadat je airco is bijgevuld en goedgekeurd kun je weer twee jaar genieten van koele (of warme) lucht.

Airco lekt

Het kan ook zijn dat je airconditioning lekt. Volg in dat geval de onderstaande stappen:

  1. Zet airco uit.Het kan zijn dat je airco lekt doordat er ijsvorming is ontstaan in de airco. Hierdoor kan het zijn dat de airconditioning meer gaat lekken nadat je het hebt uitgezet. Plaats een bak onder de airco om de druppels op te vangen
  2. Controleer afvoer airco. Controleer of de afvoer van je airconditioning verstopt of vervuild is. Blaas goed door de afvoer om eventuele verstoppingen te verwijderen. Als je airco vaak wordt gebruikt dan zal er stof in de filters terechtkomen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen omdat de lucht die je woning wordt ingeblazen dan minder schoon is en kleine stofdeeltjes kan bevatten.
  3. Controleer filters van de airco. Het kan zijn dat de stoffilters in het binnendeel van de airco erg vuil zijn. Kijk of de filters goed schoon zijn. Haal de filters van de airco unit af en maak deze grondig schoon met lauw water of met een stofzuiger.
  4. Technische storing airco. Hebben de vorige stappen het probleem niet opgelost? Het probleem kan dan een technisch mankement zijn. Schakel dan een specialist in. Het probleem kan veroorzaakt worden door: een lekkage in het systeem, een defecte waterpomp of een incorrect geïnstalleerde waterpomp.

Airconditioning kapot.

Als je airco te lang heeft gelekt, of het systeem gewoonweg te oud is dan kan het zijn dat je systeem gerepareerd of vervangen moet worden. Kijk voor meer informatie hierover respectievelijk op de pagina’s kosten airco vervangen en airco reparatie kosten.

Mygo (bespaar)tips

Houd airco stofvrij

Maak regelmatig de airco schoon volgens bovenstaande instructies. Hiermee behoud je de optimale werking van je airco en voorkom je grotere reparaties.

Bespaar energie

Houd ramen en deuren en gordijnen dicht. De airco zal hierdoor minder hard hoeven te werken om je huis of bijvoorbeeld je slaapkamer te koelen.

Bespaar op voorrijkosten

Kies een specialist uit de buurt om zo geld te besparen op de voorrijkosten. Sommige vakmannen rekenen zelfs helemaal geen voorrijkosten wanneer je vlakbij woont.

Bespaar door meerdere offertes te vergelijken

Vraag één of meerdere offertes op via de MyGo matchmaker. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken om zo de meest geschikte specialist te vinden die past binnen jouw budget.

Onderhoudscontract

Stel een onderhoudscontract op met de specialist. Hij zal dan jaarlijks langskomen om je airconditioning te controleren tegen een voordelige prijs. Voordeel hiervan is dat je geld bespaart en je airco langer mee zal gaan omdat zo grotere airco reparaties voorkomen worden.

MyGo helpt je graag

MyGo helpt je op de manier die jij wilt. Wil je direct telefonisch contact om bijvoorbeeld een offerte op te vragen of om meteen een afspraak in te plannen? Bel dan gratis en geheel vrijblijvend met 085-432 00 32. Wil je op een ander moment terug gebeld worden? Ook dat is mogelijk! Ook kun je gebruiken van de MyGo matchmaker. De matchmaker matcht je met de meest geschikte vakman voor jouw klus bij jou in de buurt. De MyGo matchmaker is 24/7 beschikbaar dus ook in noodgevallen staan de specialisten voor je klaar!