Terug naar diensten
Airco bijvullen

Airco bijvullen

Heb jij een airco die nodig bijgevuld moet worden? Op deze pagina’s lees je waarom je airco bijvullen noodzakelijk is en hoe het in zijn werk gaat. Wil je meer weten over wat je airco bijvullen kost? Lees dan ons artikel Airco vullen prijs.

Zoek jij een airco specialist voor het laten bijvullen van je airco? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker om te zien welke vakmannen in jouw regio beschikbaar zijn.

Direct een airco installateur nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Airco bijvullen: alleen door een gecertificeerd airco installateur

Tot 2010 mocht je je airco in Nederland alleen laten onderhouden door een airco installateur met een STEK-certificaat. In dat jaar werd de wetgeving naar Europees niveau getild, waardoor airco installateurs nu verplicht over een F-gassen-certificering moeten beschikken. Zonder deze specifieke certificering ben je niet toegestaan om aan je airco te klussen. Dat betekent dat je airco bijvullen ook alleen door een airco specialist met een F-gassen-certificaat mag worden gedaan.

Je airco vullen of laten vullen met hulp van MyGo

Waarom airco bijvullen?

Een airco werkt op een koelvloeistof genaamd freon. Dit is een gesloten vloeistofsysteem dat je ruimte effectief koelt. Toch is af en toe je airco bijvullen noodzakelijk, op zijn minstens eens in de twee jaar of als er sprake is van een beschadiging of lekkage.

Laat je je airco niet bijvullen, dan zal deze op termijn minder goed koelen en meer energie verbruiken om het meeste te halen uit de koelvloeistof die er nog in zit.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een airco installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Oud koelvloeistof airco bijvullen

Laat je je airco bijvullen omdat de koelvloeistof verouderd is, dan komt de airco specialist eerst het oude koelmiddel wegzuigen. Daarna zuigt hij de airco 30 minuten lang vacuüm, zodat al het vocht uit het systeem is. Voordat hij je airco bijvult, controleert de specialist of er sprake is van een lek door middel van detectievloeistof. Is er geen lek te bespeuren, dan is het tijd voor het bijvullen van je airco. De airco specialist sluit de procedure of met een temperatuur-, druk- en veiligheidscontrole.

Lekkende airco bijvullen

Je airco bijvullen kan ook noodzakelijk zijn omdat hij lekt. Open je airco in ieder geval niet zelf, aangezien dat niet is toegestaan. Wel kun je controleren of er sprake is van een lekkage. Doe daardoor het volgende:

 1. Zet de airco uit. Soms gaan airco’s lekken omdat er sprake is van ijsvorming die de apparatuur beschadigt. Om verdere schade te voorkomen, zet je de airco uit. Wel kan je airco harder gaan lekken wanneer het ijs smelt, dus om vochtproblemen te voorkomen, is het aan te raden om de lekkage op te vangen met een bak.
 2. Controleer de afvoer en filters van je airco. Een airco kan ook gaan lekken omdat de afvoer of de filters verstopt zijn geraakt. Voordat je de airco laat bijvullen, is het daarom verstandig om de afvoer en filters goed te reinigen. De afvoer en filters maak je het beste schoon met een stofzuiger of met een doek met lauwwarm water.
 3. Controleer of je airco lekt door een technische storing. Hebben de vorige stappen het probleem niet opgelost? Dan kan er sprake zijn van een technisch mankement en zal de airco specialist uitgebreider onderzoek moeten doen voordat hij je airco kan bijvullen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct een airco installateur in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Kapotte airco bijvullen

Heeft je airco te lang gelekt, dan kan deze kapot zijn gegaan en dan heeft je airco bijvullen geen zin meer. In dat geval moet je airco eerst worden gerepareerd of zelfs vervangen. Wil je weten wat dat gaat kosten? Lees dan onze pagina’s Kosten airco vervangen en Airco reparatie kosten.

Je airco vullen of laten vullen met hulp van MyGo

Airco bijvullen kosten

Je airco bijvullen kost in de regel tussen de 100 en 200 euro. Als het alleen het bijvullen zelf betreft, zal de prijs lager uitvallen. Bij eventuele lekkages, defecten en grootschalig onderhoud moet je rekening houden met tarieven van rond de 200 euro.

Via de MyGo Matchmaker vraag je eenvoudig een overzicht op van wat je airco bijvullen bij verschillende airco specialisten kost.

Snel een airco installateur in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Airco bijvullen? MyGo geeft (bespaar)tips

Vaker dan eens in de twee jaar je airco hoeven bijvullen is iets dat voorkomen kan worden. Soms is het echter nu eenmaal noodzakelijk, omdat je airco stuk is. In ieder geval heeft MyGo voor beide situaties tips over voordelig je airco bijvullen.

 • Houd de airco stofvrij. Een airco met stoffige filters en een vieze afvoer gaat sneller lekken. Een lekkende airco moet worden bijgevuld. Om je airco dus niet te vaak te hoeven bijvullen, is het slim om hem regelmatig schoon te maken.
 • Laat de airco niet te hard werken. Is het buiten erg warm, houd dan de deuren en ramen dicht. Anders komt de hitte binnen en moet je airco harder werken om je huis te koelen. Des te harder te airco moet werken, des te groter de kans dat hij gaat lekken en dat hij bijgevuld moet worden.
 • Stel een onderhoudscontract op. Sluit je een onderhoudscontract af met de airco specialist, dan kan je airco bijvullen een stuk goedkoper worden. De specialist komt dan jaarlijks langs voor het onderhouden en bijvullen van je airco, zodat problemen voorkomen kunnen worden tegen een schappelijke prijs.
 • Laat je airco bijvullen door een regionale specialist. Laat je je airco bijvullen door een airco specialist bij jou in de buurt, dan kun je vaak besparen op voorrijkosten. Sommige specialisten rekenen zelfs niets extra als de rijafstand kort genoeg is.
 • Vergelijk meerdere offertes van specialisten die airco’s bijvullen. Je airco bijvullen kun je alleen het goedkoopst laten doen als je een beeld hebt van de airco specialisten die die dienst aanbieden. Offertes voor je airco bijvullen vraag je eenvoudig op via de MyGo Matchmaker.

Je airco bijvullen laat je doen door de specialisten van MyGo

Is het tijd om jouw airco te laten bijvullen? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker om snel en vrijblijvend de voordeligste airco specialist in jouw regio te vinden.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!