Terug naar blog
Bedrijfsyoga: minder ziekteverzuim of luchtfietserij?

Bedrijfsyoga: minder ziekteverzuim of luchtfietserij?

21 jun. '22 Door MyGo redactie

Het is vandaag ‘Wereld Yogadag’. Deze dag is in 2014 door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen met als doel om 'de helende werking van de mediterende sport' te promoten. Steeds meer bedrijven zien ook de voordelen van yoga, en plannen wekelijks meditatiesessies voor het personeel.

Verbinden

Yoga vindt zijn oorsprong in India en is een eeuwenoude mentale, fysieke en spirituele oefening. Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet, en betekent ‘verenigen’ of ‘verbinden’. Het symboliseert de vereniging van lichaam en bewustzijn. Volgens de organisatie van ‘Wereld Yogadag’ zorgt yoga voor ontspanning en rust, wat uiteindelijk voor wereldvrede moeten zorgen. Dat einddoel lijkt wat vergezocht, maar is een nobel streven, waar iedere wereldburger zelf een steentje aan kan bijdragen.

Populair

Yoga werd in het verleden vaak gezien als zweverigheid voor vrijzinnige geesten. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen baat bij bewegingsmeditatie en ademhalingsoefeningen. Anno 2022 wordt yoga in diverse vormen over de hele wereld beoefend, en blijft het in populariteit toenemen. Ook bedrijven doen mee, met groepssessies voor personeelsleden; van schildersbedrijven tot makelaarskantoren en van ICT-bedrijven tot marketingbureaus.

Werkstress

Fysiek en mentaal gezonde medewerkers zijn de basis voor een florerend bedrijf. Om de werkstress te verminderen gaan ondernemers en organisaties steeds vaker aan de slag met yoga-sessies, in de verwachting dat het personeel daarna ‘als herboren’ het werk hervat. Tijdens zo’n yogales verfrissen de diverse ademhalings- en ontspanningsoefeningen de innerlijke geest en ontspannen het lichaam. De dynamische oefeningen verhogen daarnaast de vitaliteit van de werknemer en verbeteren de lichaamshouding. Medewerkers kunnen zich hierna beter concentreren, zijn productiever en zitten beter in hun vel, aldus de yogascholen.

Fysieke klachten

In tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt kijken ondernemers ook naar manieren om het ziekteverzuim te beperken. Veel werknemers gaan gebukt onder lichaamsklachten als gevolg van hun werkhouding, waarin ze vaak langdurig gebogen, scheef of gedraaid zitten of staan. Hierin kan bedrijfsyoga een positieve rol spelen, met een combinatie van meditatie en houdingstherapie. Door actieve betrokkenheid van de werknemer leert deze de klachten zelf aan te pakken. In dit traject wordt per werknemer een individueel traject uitgezet.

Positieve effecten

De positieve effecten van yoga op de werkvloer lijken talrijk. Yoga zorgt voor een betere fysieke conditie; die helpt de werknemer beter door de werkweek. Daarnaast verhoogt yoga de concentratie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat yoga, meer dan andere sporten, het cognitief functioneren van het brein bevordert. Ook slapen mensen die aan yoga doen beter. Een yoga- en ademhalingssessie vermindert bovendien stress en verbetert het immuunsysteem. Tevens kunnen werknemers na een meditatiesessie zich beter focussen en makkelijker multi-tasken. Omdat yoga vermoeidheid, angst en boosheid verminderen, kan bedrijfsyoga eveneens leiden tot meer algehele tevredenheid van de werknemer.

Investering

Welke concrete resultaten yoga op het bedrijfsresultaat heeft, is lastig te zeggen. Er zijn (nog) geen onderzoeken gedaan naar de effecten van bedrijfsyoga, maar het lijkt evident dat die een positieve uitwerking zullen hebben op de arbeidsproductiviteit, en het ziekteverzuim kunnen verminderen. Of die investering een bedrijf meer oplevert dan dat het kost, lijkt voorlopig een kwestie van uitproberen.