Direct hulp
Terug naar blog
Thema voor verschillende tuinontwerpen

Thema voor verschillende tuinontwerpen

11 feb. '20 Door MyGo redactie

Een tuin is een uitdrukking van onze persoonlijke voorkeur. Iedere tuin heeft daardoor zijn specifieke kwaliteiten, en het kost soms jaren om het juiste thema te vinden, de tuin die het beste bij jouw wensen aansluit. Een hovenier kan je met een beplantingsplan of een tuinontwerp een beter beeld proberen te geven van de mogelijkheden. Je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. In Nederland hebben de meeste tuinen zowel een dercoratief als een functioneel doeleinde. Tuinen moeten dus mooi zijn, maar we moeten er ook gebruik van kunnen maken.

Tuin thema’s mogelijkheden

Een tuin heeft dus een dubbele functie. We willen ons niet alleen kunnen vergapen aan een klaterende fontein of een Japanse kers in bloei. We willen in de zomer ook lekker kunnen bbq’en, een feestje kunnen geven, en de kinderen in een poedelbadje laten spelen. Als hovenier moet je zulke wensen kunnen combineren. Met een tuinontwerp kun je bijvoorbeeld al bepaalde delen van de tuin afscheiden. Het terras bevindt zich idealiter naast of achter het huis, terwijl een prieel of paviljoen het beste achter in de tuin kan worden geplaatst, eventueel in de schaduw van een paar bomen.

Verder moet je vooral denken aan de gebruiksvriendelijkheid van de tuin, en de manier waarop je hem zelf gebruikt. Speel je bijvoorbeeld graag voetbal in de achtertuin, of worden er andere sporten bedreven, dan is een grasveld altijd een goede keuze. Dat is bovendien makkelijk in het onderhoud en geeft in de zomer een prachtige, open uitstraling. Houd ook rekening met andere voorkeuren, zoals de aanleg van een moestuin. Dat kun je bijvoorbeeld ook combineren met het bouwen van een broeikas, voor de teelt van tomaten, paprika’s en andere mediterrane planten.

Tuin thema’s vijver

Andere esthetische uitbreidingen die de uitstraling van je tuin kunnen bepalen, zijn bijvoorbeeld de vijver, de fontein en de borders. De vijver zou je eventueel ook in een zwemvijver kunnen ombouwen, met daaromheen een keur aan zeldzame planten. Ook de fontein in rots-uitvoering kan een unieke, levendige uitstraling verlenen aan zelfs de kleinste tuinen. De borders scheppen daarbij een ordelijk systeem, waarbij je de planten duidelijk over verschillende stukken kunt verdelen. Vooral in samenhang met een goed onderhouden gazon, is een levendige, fleurige border een lust voor het oog.

Een goede verdeling van de tuin zorgt er bovendien voor dat je makkelijk onderhoud kunt plegen. Onkruid is duidelijk zichtbaar en omdat je weet waar alles staat, kun je planten ook weer eenvoudig vervangen. Het is altijd handig om een dergelijk beplantingsplan bij de hovenier op te vragen. Zo heb je ook voor de jaren daarna een duidelijk beeld van wat er in de tuin groeit en bloeit. Dat geeft je verder de mogelijkheid om het thema van je tuin naar believen aan te passen. Zo kun je in de borders snel kleurenwisselingen aanbrengen, die je tuin ieder jaar een andere uitstraling geven. Had je in 2018 bijvoorbeeld een kleurenpatroon van blauw en paars, met lavendel en geraniums, dan wil je in 2019 misschien liever een vrolijk rood met kolbegiona’s en rododendrons. Een hovenier bij jou in de buurt vind je snel en gemakkelijk in de Matchmaker van MyGo. Of bel direct naar: 085 106 1600