Terug naar diensten
Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Aan een mooie tuin valt vrijwel altijd nog wat werk te verrichten. Of het nou gaat om het toevoegen van nieuwe planten of het mooi houden van alles wat er al staat, een tuin is voor veel mensen nooit af. Er moet bijvoorbeeld gesnoeid worden, de vijver moet schoon worden gehouden of het gras worden gemaaid. Dit kan een behoorlijke klus zijn, maar regelmatig onderhoud van de tuin is nodig als je het hele jaar door van je tuin wilt kunnen genieten.

Ben je op zoek naar een geschikte hovenier om jouw tuin te laten onderhouden? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Hier vind je snel en eenvoudig verschillende hoveniers bij jou in de buurt. Je kunt vervolgens één of meerdere offertes aanvragen en de vakman uitkiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Op die manier krijg je een goed beeld van de kosten bij het laten onderhouden van jouw tuin. Liever direct contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.

Welke klussen vallen onder tuinonderhoud?

Bij het onderhouden van een tuin kun je te maken hebben met een grote variatie aan klussen. Dit is vooral afhankelijk van het soort tuin dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld wel of geen vijver? Heb je een grote of een kleine tuin? Heb je veel of weinig planten? Heb je een moestuin? Heb je één of meerdere bomen in je tuin staan? Heb je wel of geen terras? Kortom, je kunt heel wat aan onderhoud doen in een tuin. Hieronder hebben we de belangrijkste en meest voorkomende onderhoudsklussen voor je op een rij gezet:

  • Onkruid verwijderen; het verwijderen van onkruid bij de borders, het gazon, de vijver en tussen de tegels.  
  • Tuin leeghalen; het volledig verwijderen van gewenste tuinonderdelen zoals beplanting, bestrating, gazon, een vijver etc.
  • Snoeien; het snoeien van alle planten, bloemen en bomen.  
  • Onderhoud gazon; het maaien en bemesten van de graszoden, onkruid- en ongediertebestrijding van het gazon.
  • Boomverzorging; Boom kappen, Boom snoeien, Boomstronk frezen en vellen van een boom.
  • Onderhoud bestrating; het verwijderen van mossen, algen en ander vuil. Het reinigen en schoonmaken van de bestrating. Ophogen of verlagen van de grond.
  • Onderhoud beplanting; onderhoud van alle planten, bloemen en bomen in de tuin incl. bemesting, grondverbetering en snoeien.
  • Onderhoud vijver; onderhoud van de pomp, het filter, verwijderen van bladeren, alg en ander vuil, onderhoud waterplanten en op peil houden van het zuurstofgehalte.

Wanneer tuin onderhouden?

Wil je een tuin echt goed onderhouden? Dan dien je het hele jaar door onderhoud te plegen. Het verschilt per seizoen wat je wel en niet kunt doen. De grootste onderhoudsbeurten vinden meestal in het voor- en najaar plaats. Hieronder vind je de verschillende werkzaamheden per seizoen:

Lente

In het voorjaar begint de tuin te bloeien, waardoor het vooral belangrijk is om genoeg voedingsstoffen aan de grond toe te voegen. Dit kun je doen door te bemesten. Ook is het belangrijk dat de planten en bloemen voldoende ruimte hebben om te groeien. Zorg er daarbij voor dat je eventuele nieuwe planten niet te dicht bij mekaar zet en snoei de beplanting die er al is.

Zomer

In de zomer staat het meeste volop in bloei en kun je veelal genieten van de prachtige geuren en kleuren in de tuin. Het is wel van belang om alles goed bij te houden. Denk hierbij aan het maaien van het gazon, voldoende water geven en eventueel wat snoeiwerk van struiken, bomen en hagen.

Herfst

In de herfst zal er veel gesnoeid moeten worden, zodat al het groen goed door de winter heen kan komen. Ook is dit een goed moment om nieuwe beplanting aan te leggen of oude planten te verplaatsen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een beplantingsplan. Daarnaast verliezen veel bomen en planten hun bladeren, dus het opruimen daarvan kan in deze periode ook een flinke klus zijn.

Winter

Het is belangrijk om de tuin aan het einde van het najaar, winterklaar te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van 1-jarige planten, zorgen voor winterbescherming, afgestorven planten bijknippen, bladeren verwijderen, planten die niet tegen vorst kunnen naar binnen verplaatsen etc. In de winter zelf kun je verder niet zoveel doen in de tuin.

Wat kost het laten onderhouden van een tuin?

De prijzen voor het laten onderhouden van een tuin lopen nogal uiteen. Dit is sterk afhankelijk van het aantal klussen die gedaan moet worden, de complexiteit daarvan en de grootte van jouw tuin. Een hovenier rekent gemiddeld zo’n €35 - €55 per uur incl. btw. Hier kunnen nog wel andere kosten bijkomen zoals bijvoorbeeld materiaal- en voorrijkosten. Het is mogelijk om eenmalig of periodiek je tuin te laten onderhouden door een ervaren hovenier. Lees hier verder voor meer informatie over de prijzen bij tuinonderhoud.

Vind een geschikte hovenier via MyGo

Sommige mensen verrichten het tuinonderhoud helemaal zelf en ervaren tuinieren als rustgevend. Indien je geen groene vingers hebt, of als het je te veel wordt dan komen de hoveniers van MyGo graag langs om een handje te helpen. Je kunt gebruik maken van de MyGo Matchmaker om zelf snel en eenvoudig te zoeken naar verschillende hoveniers bij jou in de buurt. Je kunt deze vergelijken op basis van recensies, bedrijfsinfo en prijzen. Kies vervolgens de hovenier uit die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften, zodat je straks kunt genieten van een goed onderhouden en verzorgde tuin. Heb je liever telefonisch contact? Bel dan: 085 – 432 00 32.