Terug naar diensten
Tuinonderhoud

Tuinonderhoud

Zoek jij een tuinman of hovenier om jouw mooie tuin goed te onderhouden? Een tuin vereist altijd wel werk; denk aan het planten van bomen, struiken of bloemen en het grasmaaien, de vijver schoonhouden en snoeien van de tuin. Met regelmatig tuinonderhoud zorg je ervoor dat je het hele jaar kunt genieten van je tuin.

Gebruik de MyGo Matchmaker om direct een geschikte hovenier of tuinman te vinden voor tuinonderhoud. De Matchmaker geeft je direct een overzichtelijke lijst van hoveniers in jouw regio. Je kunt dan meteen een geschikte hovenier uitkiezen of offertes aanvragen bij verschillende hoveniers. Op deze manier kun je de kosten van tuinonderhoud per hovenier met elkaar vergelijken. Liever bellen? Bel dan: 085 106 1600.

Wat is tuinonderhoud?

Je tuin laten onderhouden bestaat uit allerlei verschillende werkzaamheden. Wat er precies moet gebeuren hangt vooral af van het soort tuin dat je hebt. Heb je een vijver? Heb je een moestuin? Heb je veel of weinig bloemen en planten? Heb je een terras? Kortom, er zijn verschillende werkzaamheden in je tuin mogelijk. De belangrijkste tuinonderhoud werkzaamheden hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Tuinonderhoud

Wanneer tuinonderhoud?

Tuinonderhoud is gedurende het hele jaar nodig als je je tuin mooi wilt houden. Het hangt af van het seizoen wat je precies aan tuinonderhoud kunt verrichten. Hieronder bespreken we hoe je je tuin het beste zomerklaar en winterklaar kunt maken.

Tuin zomerklaar maken

Je tuin zomerklaar laten maken kun je het best doen rond eind maart of begin april. Als de winter voorbij is en de vorst over is kun je nieuwe struiken en planten laten inzaaien en het gras door een hovenier laten maaien.

Tuin winterklaar maken

Je kunt je tuin het beste winterklaar laten maken in de maand oktober. Deze maand heeft qua weer vaak de beste omstandigheden waardoor de hovenier nog makkelijk te werk kan gaan in je tuin. De hovenier zal dan onder andere uitgebloeide planten snoeien, hagen knippen, vorstgevoelige planten beschermen, je gazon winterklaar maken, vijver winterklaar maken en moestuin winterklaar maken.

Wat kost tuinonderhoud?

Zoek je een betaalbare en professionele hovenier of tuinman om jouw tuin te onderhouden? Een hovenier kost gemiddeld 35 tot 55 euro per uur. Een hovenier heeft gemiddeld 4 uur nodig voor tuinonderhoud. De benodigde werkzaamheden voor tuinonderhoud hangen uiteraard af van de inrichting en omvang van je tuin en welke soort beplanting je in je tuin hebt. Heb je een grotere tuin met veel beplanting? Dan heb je gemiddeld één keer per maand tuinonderhoud nodig. Voor kleinere tuinen met weinig beplanting is twee keer per jaar tuinonderhoud voldoende. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen voor tuinonderhoud:

Werkzaamheden tuinonderhoud

Gemiddelde kosten

Hovenier / Tuinman

€ 35 - € 55 per uur

Gras maaien

€ 25 - € 30 (100m2 gazon)

Gras verticuteren

€ 100 - € 140 (100m2 gazon)

Boom kappen en verwijderen

€ 400 - € 800

Boomstronk verwijderen

€ 65 - € 80

Tuinonderhoud

Uurtarief hovenier

Een hovenier rekent dus een gemiddeld uurtarief van 35 tot 55 euro. Houd er rekening mee dat hier nog kosten bij kunnen komen zoals materiaalkosten, eventuele voorrijkosten en eventuele kosten voor afvoeren van tuinafval. Je kunt er ook voor kiezen om een hovenier in te schakelen voor een dagdeel, je betaalt hiervoor gemiddeld zo'n 200 euro per dagdeel. De kosten voor de extra diensten die een hovenier kan uitvoeren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Extra diensten tuinonderhoud

Gemiddelde kosten

Afvoeren gemaaid gras

€ 3 per 25m2 maaien

Afvoeren verticuteer afval

€ 5 - € 6 per 25m2 verticuteren

Graskant snijden

€ 0,50 - € 0,75 per m2

Kosten gazon onderhouden

Als je je gazon mooi en groen wilt houden is het aan te raden deze regelmatig te laten onderhouden. Vooral tijdens het groeiseizoen is het aan te raden je gras wekelijks te maaien. Daarnaast moet je gazon één of twee keer per jaar worden geverticuteerd. Na een bepaalde tijd ontstaat er namelijk een viltlaag op je gras. Dit is laag van mossen, gedroogd gras en organisch materiaal waardoor je gazon niet goed kan ademen en er kale plekken kunnen ontstaan. Verticuteren is het verwijderen van deze viltlaag van je gazon. De gemiddelde kosten voor verticuteren liggen tussen de 100 tot 140 euro voor een gazon van 100m2.

Tuinonderhoud

Prijzen tuinaanleg en tuinrenovatie

Wil je graag een complete tuinrenovatie of de indeling van je tuin wijzigen? Naast tuinonderhoud kan een hovenier je ook helpen een nieuwe tuin te ontwerpen en aan te leggen. De kosten voor tuinaanleg liggen gemiddeld tussen de 40 en 80 euro per m2. De uiteindelijke prijs hangt uiteraard af van jouw specifieke wensen. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen voor tuinaanleg:

Tuinaanleg werkzaamheden

Gemiddelde prijs per m2

Gras leggen

€ 5 - € 9

Houten vlonders

€ 60 - € 150

Schutting laten plaatsen

€ 50 - € 150

Terras / straatwerk leggen

€ 40 - € 150

Beplanting aanbrengen

€ 10 - € 28

Bespaartips van MyGo

Je kunt op een aantal manier geld besparen op tuinonderhoud. Hieronder hebben we een aantal bespaartips voor je op een rijtje gezet.

  • Voordeligere materialen. De prijs hangt vooral af van het soort materiaal dat je kiest. Werk je met een bepaald budget? Kies dan voor voordeligere alternatieven.
  • Deel van het werk zelf doen. Je kunt zelf grasmaaien en tuinafval afvoeren om kosten te besparen.
  • Samen met buren doen. Wellicht kun je de kosten van een nieuwe schutting delen met de buren.
  • Kies een lokale hovenier. Kies voor een tuinman uit de regio om geld te besparen op de voorrijkosten
  • Hergebruik materialen. Wellicht kun je online tweedehands tegels vinden voor het aanleggen van je nieuwe terras.
  • Onderhoudsvrije tuin. Laat een onderhoudsvrije tuin aanleggen, hierdoor bespaar je toekomstige onderhoudskosten.

Waarmee rekening houden?

Als je een professionele hovenier inschakelt voor tuinonderhoud zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden:

  1. Je hebt wellicht een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting, schuur of tuinhuis of voor het kappen van een boom. De regels voor vergunning verschillen per gemeente. Vraag daarom na bij jouw gemeente of je een vergunning nodig hebt of niet.
  2. Ook wanneer je struiken en bomen dichtbij de erfgrens wilt gaan plaatsen dien je rekening te houden met overlast voor de buren. Je kunt je buren namelijk onrechtmatig hinderen wanneer je een boom plant binnen twee meter van de erfgrens of wanneer je struik plant binnen een halve meter van de erfgrens.
  3. Let tenslotte bij het plaatsen van een schutting of hek op de erfscheiding. Je kunt bij het kadaster de precies erfgrens opvragen. Hiermee voorkom je problemen met de buren.

Vind een geschikte hovenier via MyGo

Maak gebruik van de online MyGo Matchmaker om eenvoudig een professionele hovenier bij jou in de buurt te vinden. MyGo beschikt over gedetailleerde informatie over hoveniers, welke werkzaamheden ze uitvoeren en of ze voldoen aan jouw wensen. Je kunt meerdere offertes opvragen bij verschillende hoveniers in jouw regio om zo de prijzen van tuinonderhoud met elkaar te vergelijken. Wil je liever direct telefonisch contact met een hovenier bij jou in de buurt? Je kunt dan tijdens kantoortijden gratis bellen naar 085 106 1600.

 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!