Terug naar diensten
Tuin laten betegelen

Tuin laten betegelen

Tuintegels zijn ideaal voor een onderhoudsvrije tuin. Je hoeft niet langer gras te maaien, te snoeien, onkruid te wieden of door over een drassig grasveld naar de waslijn. Om je tuin toch een beetje groen te houden kun je de tegels eenvoudig combineren met plantenbakken of kleine borders. Zie je het niet zo zitten de tegels zelf te leggen? Je kunt het betegelen van je tuin met een gerust hart overlaten aan een stratenmaker of hovenier.

Om de meest geschikte stratenmaker of hovenier voor jouw klus te vinden kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Na het invullen van enkele gegevens krijg je een overzicht met de vakmensen die het beste aansluiten op jouw wensen. Om meer inzicht te krijgen in de kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis  085 106 1600.

Hoe gaat de vakman te werk?

Om je een idee te geven wat er allemaal bij het leggen van tuintegels komt kijken vind je hier een stappenplan voor het betegelen van je tuin. Uiteraard kun je deze stappen ook volgen wanneer je zelf aan de slag gaat.

Stap 1: ontwerpen en uitzetten

Je begint met de keuze voor een tegel en een legpatroon. Vervolgens wordt het ontwerp op papier gezet en later uitgezet in de tuin.

Stap 2: voorbereiden ondergrond

Aan de hand van de tegel die je gekozen hebt wordt bepaald welke ondergrond geschikt is. Er wordt gekeken of een laag ophoogzand voldoende is of dat er meer stevigheid nodig is.

Stap 3: aanbrengen van een fundering (optioneel)

Om verzakkingen in je bestrating te voorkomen is een solide fundering van belang. Zo kan het bij een zachte ondergrond nodig zijn bij sommige tegelsoorten een fundering van gebroken puin met stabilisatiezand of een cementlaag aan te brengen.

Stap 4: aantrillen en afvlakken zandbed

Na het aanbrengen van de fundering is het zaak het zandbed zo aan te leggen dat vuil en regenwater gemakkelijk van de bestrating kunnen aflopen. Dat gebeurd door het zandbed een aantal graden af te laten lopen in een gewenste richting.

Stap 5: kantopsluiting plaatsen

Voordat de tegels gelegd worden wordt eerst de kantopsluiting geplaatst. Zo is direct duidelijk binnen welke oppervlakte de bestrating komt te liggen.

Stap 6: tegels leggen en afwerking

Na alle voorbereidingen worden de tegels op het zandbed gelegd en licht aangeklopt met een straathamer. Na het leggen worden de voegen ingeveegd met zand of speciaal voegmiddel.

Wat kost het om je tuin te laten betegelen?

De prijzen voor het betegelen van je tuin lopen uiteen van 30 tot wel 100 euro per vierkante meter. De kosten bestaan voor het grootste gedeelte uit de prijs van de tegels en het uurloon van de vakman.

Als consument bepaal je grotendeels zelf de prijs voor je bestrating. Bij een kleiner budget kun je er bewust voor kiezen om een voordelige tegel te nemen of om de tegels zelf te gaan leggen. Ook kun je besparen door de vakman mee te helpen met sjouwen of door oude tegels te verwijderen.

Naast de tegels en het uurloon van een vakman zijn er nog andere kosten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan ophoogzand, een fundering van gebroken puin en opsluitbanden. Zelfs het motief waarin je de tegels laat leggen kan invloed hebben op de prijs. Zo rekent een specialist vaker een uurtarief dan een m2-tarief bij een moeilijk legmotief. Kortom, er zijn veel factoren die invloed hebben op de prijs van je bestrating. Lees ons artikel ‘tuin betegelen kosten’ voor een gedetailleerdere beschrijving van de kosten voor het betegelen van je tuin.

Uit welke tegels kan ik kiezen?

Er is veel keuze op het gebied van tuintegels. Kies je voor een goedkopere betontegel? Een klassieke natuurstenen tegel of juist voor de nieuwste trend, keramische buitentegels? Zelfs binnen deze categorieën is nog enorm veel variatie.

Doorgaans betaal je voor natuursteen het meest, ook voor het leggen. Dat komt omdat natuursteen minder maatvast is dan keramische tegels en betontegels. Natuursteen is een natuurlijk product. Kleine afwijkingen in vorm en kleur zijn daardoor bijna onvermijdelijk.

De prijzen voor natuursteen en andere tuintegels kunnen fors oplopen. Een manier om te besparen op de aanschafprijs is door de tegels online of bij een tegeloutletshop te kopen.

Impregneer tuintegels om ze langer mooi te houden

Om langer plezier te hebben van natuurstenen tegels kun je ze (laten) impregneren. Door de bewerking met impregneermiddel voorkom je dat de tegels in de winter kapot vriezen. Ook nemen ze door de beschermlaag minder vocht op en heb je minder snel last van algvorming en mos op de tegels. Door je tegels te impregneren zijn ze minstens 5 jaar beschermt en kun je ze gemakkelijk schoonhouden. Impregneermiddel kost ongeveer 35 euro per liter.

Een voordelig alternatief voor tuintegels

Heb je niet het budget om je tuin te laten betegelen of vind je het gewoon minder mooi? Je kunt ook grind of split gebruiken als bodembedekking. Grind is voordeliger dan tuintegels en beter voor het bodemleven in je tuin. Wil je meer weten over de kosten van grind of spit, lees dan het stuk over grind op de pagina ‘tuin betegelen kosten’.

Vind de meest geschikte vakman met MyGo

Ben jij op zoek naar een stratenmaker of hovenier om jouw tuintegels te leggen? MyGo kan je daarbij helpen. Wij koppelen je via de MyGo Matchmaker aan de vakman die het beste aansluit bij jouw klus. Wil je meer weten over de beschikbare vakmensen in jouw regio? Op onze site kun je profielen en beoordelingen bekijken.

Om direct meer inzicht te krijgen in de kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag.