Terug naar blog
ZZP’ers in opmars – de voor- en nadelen van eigen ondernemerschap

ZZP’ers in opmars – de voor- en nadelen van eigen ondernemerschap

29 jul. '22 Door MyGo redactie

Een steeds groter deel van de Nederlandse beroepsbevolking kiest ervoor om voor zichzelf te beginnen. Inmiddels staan er zo’n 1,2 miljoen ZZP'ers (Zelfstandige Zonder Personeel) geregistreerd bij de KvK (Kamer van Koophandel), en volgens de trendrapportage van de KvK komen er steeds meer starters bij. Eén van de redenen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan, is de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er een zekere werkgarantie is, en de prijzen hoog liggen. Ook de vrijheid om de eigen agenda in te delen is een veel gehoorde reden om ZZP’er te worden. Toch zitten er niet louter voordelen aan een eigen bedrijf. Want hoe zit het met je werk-privé-balans? En wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt? MyGo zocht het uit.

Eigen agenda bepalen

De populairste sectoren onder starters zijn alle beroepen binnen de zakelijke dienstverlening (zoals boekhouders, schilders, hoveniers, glaszetters en koeriers), de ICT en de gezondheidszorg. De beweegredenen om voor jezelf te beginnen zijn verschillend: voor veel mensen is het opstarten van een eigen onderneming een langgekoesterde droom, voor anderen is de stap uit nood geboren.

Ondanks (of juist door?) de hoge inflatie en krapte op de arbeidsmarkt, blijf de aandrang om ZZP’er te worden groot. De vrijheid om te doen wat je leuk vindt, je eigen agenda bepalen, goed betaalde opdrachten en geen chef die je iedere dag zegt wat je wel en niet moet doen: het zijn enkele voordelen, waardoor veel mensen kiezen om zelfstandig ondernemer te worden. Welke pluspunten kent het ondernemerschap nog meer? Wij zetten ze puntsgewijs voor je op een rij.

De voordelen van het zelfstandig ondernemerschap:

 • Meer vrijheid

Misschien wel de grootste en meest bepalende factor om ZZP'er te worden, is de vrijheid die het zelfstandig ondernemerschap met zich meebrengt. Als ZZP’er kun je zelf je werktijden bepalen, en ben je dus niet gebonden aan vastgestelde kantooruren, en de locatie, waarvandaan je je werk wilt verrichten. Je bent flexibeler in je planning wanneer je privé iets wilt ondernemen tijdens kantooruren. Je kiest zelf of je bijvoorbeeld dan ’s avonds of in het weekend (extra) werkt, of helemaal niet. Ook kun je op vakantie gaan, wanneer jij dat wilt.

 • Meer afwisseling

Als zelfstandig ondernemer zonder personeel heb je over het algemeen veel meer afwisseling in de werkzaamheden, dan wanneer je in loondienst werkt. ZZP’ers zijn verplicht om minimaal drie opdrachtgevers te hebben, en wanneer je voor allen tegelijk werk verricht, kun je meer afwisseling creëren. Wie het echter aangenamer vindt om toch een langere periode voor dezelfde opdrachtgever te werken, kan daar ook voor kiezen. Ook die vrijheid valt onder de voordelen van ZZP'ers.

 • Doen wat je écht leuk vindt

Veel mensen worden ZZP'er, omdat ze zo écht met hun passie aan de slag kunnen. Zo maken ze van hun hobby of specifieke expertise hun werk. Werknemers in loondienst worden in de regel nog wel eens met projecten opgezadeld, waar ze weinig interesse in hebben, of die niet geheel passen binnen de ervaring. Als ZZP'er kun je je eigen opdrachten kiezen, en de werkzaamheden verrichten die je écht leuk vindt. Zolang er voldoende aanbod van werk is, kun je als ZZP’er dus zelf bepalen welke werkzaamheden je verricht, en óók welke aanvragen je afwijst.

 • Eigen tarief bepalen

Een zelfstandig ondernemer zonder personeel bepaalt het eigen uurtarief, zolang dit courante marktprijzen betreft en het potentiële klanten niet afschrikt. Wie teveel vraagt prijst zichzelf dus uit de markt. Uurtarieven van ZZP’ers liggen in de regel een stuk hoger dan het netto uurtarief van een werknemer in loondienst. Dat is ook nodig, omdat hiermee tevens bepaalde kosten moeten worden gedekt, en een reserve wordt opgebouwd voor periodes, wanneer er geen inkomen is, zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

 • Kennisopbouw

Wie ervoor kiest om ZZP'er te worden, zal op meerdere vlakken kennis en ervaring opdoen. Tenslotte moet je alles zelf doen: van het zoeken naar opdrachtgevers tot de administratie, en van een eigen website tot de BTW-aangifte. Ook zaken als omgang met klachten, wanbetalingen, investeringen en arbeidsongeschiktheid moet een ZZP’er zelf regelen. Zo leert de ondernemer op vele vlakken bij. Door variëteit in werkzaamheden en het contact met verschillende opdrachtgevers wordt ook veel nieuwe (vak)kennis opgedaan.

Keerzijde eigen ondernemerschap

Door bovenstaande lijst zou je bijna denken dat het eigen ondernemerschap enkel pluspunten kent, maar er zit ook een niet te onderschatten keerzijde aan. Lang niet iedereen is even geschikt om als ZZP’er aan de slag te gaan. Veel starters doen niet aan gedegen marktonderzoek en onderschatten de waarde van een ondernemingsplan. Zo’n plan dwingt de beginnende ZZP’er namelijk om na te denken over alle facetten die het ondernemerschap met zich meebrengt.

Daarnaast zijn er veel ‘schijnzelfstandigen’ actief, die in hun vakgebied professioneel zijn, maar geen echte ondernemers. Veel van hen werken maar voor één bemiddelingsbureau, waarmee ze niet aan de eis van de Belastingdienst voldoen om als ZZP’er ten minste drie opdrachtgevers te hebben. Zij zijn bijvoorbeeld laks in hun facturatie of komen afspraken slecht na, of ze 'vergeten' hun acquisitie en ontberen een fatsoenlijke website. Zo kom je vanzelf in de problemen. Ook voor ondernemers die hun zaakjes wel op orde hebben, is het ZZP-leven niet enkel rozengeur en maneschijn. Die schaduwkanten zetten wij hieronder op een rij. 

De nadelen van het zelfstandig ondernemerschap:

 • Minder scheiding werk-privé

Als je in loondienst werkt, ga je vaak om reguliere tijden naar en van je werk. Wie voor zichzelf werkt, moet echter ook vaak concessies doen aan diens privé-agenda, bijvoorbeeld wanneer er onverwacht een opdracht binnenkomt, een karwei uitloopt, of een grote klus moet worden uitgevoerd. ZZP’ers die kantoor aan huis hebben, begeven zich daarnaast telkens vanuit hun werksfeer naar hun privé, en weer terug. Hierdoor ben je eerder geneigd om ook ’s avonds nog een mail te beantwoorden of in het weekend de administratie bij te werken. Ook tijdens vakanties kunnen klanten of opdrachtgevers de rust verstoren. Een verstoorde werk-privé-balans ligt dan op de loer.

 • Zelf pensioen opbouwen

De meeste werknemers in loondienst bouwen automatisch pensioen op via de werkgever. Als ZZP'er moet je dit zelf regelen door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Veel startende ondernemers ‘vergeten’ dit echter te doen, of hebben geen financiële armslag om een potje te maken. Dit kan tot gevolg hebben dat je tegen een pensioengat aanloopt.

 • Buffer voor arbeidsongeschikt

ZZP’ers moeten ook zelf een vangnet bouwen voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Hoewel het risico in de ene branche groter is dan in de andere, loopt iedereen kans om arbeidsongeschikt te raken. Dat kan ook een reden hebben die niet arbeid-gerelateerd is. Wie in loondienst werkt, heeft bij ziekte of ongeval standaard recht op een zogenaamde arbeidsongeschiktheidsuitkering, wanneer die niet meer in staat is om te werken. Wie zich als ZZP'er hiervoor wil verzekeren, moet zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Omdat de tarieven van deze verzekering vaak een te grote hap zijn uit de inkomsten, nemen veel startende ondernemers het risico om  zich niet te verzekeren. Wanneer je in dat geval niet meer kunt werken, heb je alleen nog recht op een bijstandsuitkering.

 • Meer onzekerheid

Wie in loondienst werkt, heeft de zekerheid van een vast salaris. Als ZZP’er is je inkomen iedere maand anders. Als je geen opdrachten hebt, verdien je geen geld, want ZZP’ers hebben geen recht op een WW-uitkering. Heb je bij een werkgever recht op een x-aantal snipperdagen, komt er tijdens de vakantie van een ZZP’er geen cent binnen. Een financiële buffer is voor zelfstandigen derhalve van groot belang. Er zijn wel een aantal aftrekposten voor (startende) ZZP'ers in het leven geroepen, die iets meer zekerheid bieden.    

 • Gemis van collega's

Het leven van een ZZP’er kan soms best eenzaam zijn. Vooral voor mensen die altijd gewend zijn geweest om in een team te werken, kan het gemis van gezelligheid op termijn groot zijn. Voor hen is een flexwerkplek wellicht een goede oplossing. Een ander nadeel van het gemis van collega’s is dat je ook niets van elkaar leert. Nieuwe collega’s brengen altijd weer nieuwe ideeën en vaardigheden met zich mee. Bijscholing is dus heel belangrijk voor ZZP’ers om op de hoogte te blijven van de innovatie op diens vakgebied.

 • Eigen administratie bijhouden

De meeste ondernemers zijn ZZP’er geworden omdat ze professional zijn in hun vakgebied. Dat is hun passie en het kunstje waar ze goed in zijn. Het voeren van de administratie is een bijkomend kwaad. Het is echter verplicht om een kloppende administratie bij te houden. Het is verstandiger om hierbij gebruik te maken van een erkend boekhoudprogramma in plaats van te werken met zelfbedachte bestanden. Wie genoeg verdient, kan overwegen om de administratie uit handen te geven aan een boekhouder.

MyGo voor ZZP’ers

Wil jij enkel nog opdrachten uitvoeren waar je blij van wordt? Ondernemers kunnen bij MyGo exact de werkzaamheden selecteren die ze willen uitvoeren en de momenten waarop zij beschikbaar zijn. Bedrijven kunnen ook zelf de communicatiekanalen bepalen hoe ze benaderd willen worden: via een offerte-aanvraag, telefonisch, ons servicecenter óf door direct een afspraak in te plannen.

De ondernemer betaalt per contactverzoek, waarbij de prijzen afhankelijk zijn van de grootte van de klus, de regio en de slagingskans van de opdracht. MyGo werkt op basis van ‘no cure no pay’, waardoor er geen vaste kosten bestaan. De voorkeursinstellingen zijn per direct te wijzigen, en u kunt de dienstverlening op ieder moment pauzeren of stopzetten. Als ondernemer zit je dus nergens aan vast.