Terug naar diensten
Deur afhangen

Deur afhangen

Wil je een deur laten afhangen? Het afhangen van een deur is een precieze klus waar veel bij komt kijken. Hoe bepaal je de draairichting van je deur? En kies je voor een opdekdeur of een stompe deur? Op deze pagina vind je alle informatie omtrent het afhangen van een binnendeur of buitendeur.

Ben je op zoek naar een deurspecialist voor het plaatsen van een deur? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde deurspecialist bij jou in de buurt.

Deuren afhangen

Het afhangen van een deur zal een vakman doen in een aantal stappen. Ten eerste wordt de draairichting van je deur bepaald. Kijk wat het handigste is in de ruimte waarin de deur geplaatst wordt; wil je een linksdraaiende deur of een rechtsdraaiende deur. De deurspecialist kan je vertellen wat in jouw geval en per ruimte het handigst is. Tevens is het belangrijk wanneer je een nieuwe deur aanschaft voor een bestaand kozijn voor welk deurtype jouw kozijn geschikt is. Het kozijn bepaalt namelijk of er een stompe deur of een opdekdeur geplaatst moet worden. Daarnaast is het wenselijk om de volgende spelingen aan te houden bij het afhangen van een deur:

 • Onderkant deur: 3 millimeter
 • Bovenkant deur: 2 millimeter
 • Hangzijde: 2 millimeter
 • Sluitzijde: 3 tot 4 millimeter

Deur afhangen

Binnendeur afhangen

Een woning bestaat uit veel verschillende deuren, naast de standaard houten of aluminium deuren zijn er bijvoorbeeld glazen deuren, wc-deuren, schuifdeuren of zelfs stalen deuren. Een deurspecialist zal een binnendeur afhangen door middel van de volgende stappen:

 1. Kiezen uit een opdekdeur of een stompe deur
 2. Kozijnsponning opmeten
 3. Deurmaat bepalen
 4. Schaven van de deur
 5. Schuren van de deur
 6. Aftekenen van het kozijn
 7. Uitsparing uit kozijn steken
 8. De uitsparing van de scharnieren aftekenen op de deur
 9. Uitsparingen uitsteken uit de deur
 10. Monteren van scharnierbladen op de deur
 11. Scharnieren monteren in het kozijn
 12. Eventueel deurbeslag plaatsen

Voor uitgebreide informatie over het afhangen van een binnendeur zie de pagina mygo.nl/binnendeur-afhangen.

Stompe deur afhangen

Een stompe deur is een deur die volledig wegvalt in het kozijn. Daarom is dit best nog wat meet- en paswerk. De meeste moderne, nieuwere deuren zijn opdekdeuren. Een buitendeur is daarentegen bijna altijd een stompe deur. Kijk voor uitgebreide informatie over het afhangen van een stompe deur op de pagina mygo.nl/stompe-deur-afhangen.

Opdekdeur afhangen

Een opdekdeur laten afhangen is een stuk eenvoudiger dan een stompe deur omdat een opdekdeur slechts gedeeltelijk op het kozijn hoeft te vallen. Een opdekdeur wordt opgehangen met paumellescharnieren. Zie mygo.nl/opdekdeur-afhangen voor meer informatie over het afhangen van een opdekdeur.

Deur afhangen

Buitendeur afhangen

Als je een buitendeur laat afhangen in een bestaand kozijn dan is het belangrijk om een deur te kopen die zo nauw mogelijk aansluit op het kozijn. Een iets te grote deur is prima; deze kan je immers nog altijd bijschaven of schuren om hem passend te maken, maar de deur mag zeker niet kleiner zijn. Ook is het belangrijk om een goed slot op je deur te hebben. Een driepuntsslot of meerpuntsslot schrikt inbrekers af omdat het veel langer duurt dan normaal om de deur te forceren. Een driepuntssluiting sluit jouw deur op meerdere plaatsen tegelijk af met dezelfde sleutel. Je kunt zelfs kiezen uit vijf- of zevenpuntsloten. Voor meer informatie omtrent een buitendeur afhangen zie mygo.nl/buitendeur-afhangen.

Voordeur afhangen

Een voordeur is lastiger af te hangen dan een eenvoudige binnendeur. Een voordeur is erg zwaar en heeft doorgaans nog een meerpuntsslot nodig plus een eventuele brievenbus. Een vakman zal hiermee dus langer bezig zijn, hij moet naast het netjes afhangen van de voordeur ook nog de scharnieren en eventueel beslag monteren. Als je bijvoorbeeld een voordeur met glas hebt gekozen dan zal de deurspecialist na de plaatsing van de deur pas het glas erin zetten. Er is een heel groot assortiment aan voordeuren beschikbaar. Je kunt zelf aan de hand van jouw budget en smaak de meest geschikte deur kiezen. Ook kun je zelf je deur ontwerpen en op maat laten maken. Dit is echter wel wat prijziger dan standaard deuren in standaardmaten. Heb je gekozen voor een massieve houten voordeur? Let er dan op dat de vochtigheidsgraad van het hout niet boven de 12 procent ligt.

Deur afhangen

Deur afhangen kosten

Zoals je leest zijn er heel veel verschillende keuzes die de prijs bepalen van het afhangen van een deur. Welke materiaalsoort kies je? Gaat het om een binnen- of buitendeur? Wil je extra opties zoals een meerpunttslot of een brandvertragende deur? Wil je een klassieke of moderne deur? En betreft het een stompe deur of een opdekdeur? Ga naar mygo.nl/deur-afhangen-kosten voor uitgebreide informatie over de gemiddelde prijzen van een deur afhangen.

Bespaartips van MyGo

Er zijn verschillende manieren waarop je de kosten van het afhangen van deuren in je woning kunt drukken:

 • Kies voor een specialist bij jou in de buurt. Als je een vakman uit de regio inschakelt zul je besparen op de voorrijkosten
 • Vergelijk meerdere offertes. Om de meest geschikte deurspecialist te vinden binnen jouw budget kun je bij verschillende specialisten offertes opvragen. Zo kun je deze met elkaar vergelijken en kiezen voor de beste deurspecialist binnen jouw budget.
 • Verwijder de oude deuren zelf. Indien mogelijk kun je zelf de oude binnendeuren alvast verwijderen, zo zul je de vakman tijd besparen waardoor hij minder in rekening hoeft te brengen.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende deurspecialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.