Terug naar diensten
Familiefotografie

Familiefotografie

Familie- of gezinsfoto’s laten maken

Met het hele gezin of zelfs met de hele familie op foto: het kan een onmogelijke opgave lijken, zeker als je wilt dat iedereen zijn ogen open heeft, maar een familiefotograaf weet exact hoe je mooie familiefoto’s maakt.

Ben jij op zoek naar een familie- of gezinsfotograaf in jouw regio? Bel dan naar 085 106 1600 om meteen doorverbonden te worden of maak een afspraak via de online MyGo Matchmaker, waar je direct offertes kunt opvragen.

Direct een fotograaf nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Kosten familiefotografie

Wanneer je familiefotografie laat maken, betaal je de fotograaf meestal per uur. Daarbovenop komen nog potentiële reiskosten, bijbestelkosten en een eventueel bedrag per extra persoon in de foto’s (als de fotograaf standaard met een maximumaantal personen werkt, wat voor lang niet alle familiefotografen geldt!).

In de tabel hieronder zie je wat familiefotografie gemiddeld ongeveer kost:

Familiefotografie

Kosten

Uur lang fotograferen

€ 250 - € 400

Reiskosten

€ 0,25 - € 0,50 per km

Bijbestelkosten

€ 5 - € 7,50 per foto

Extra personen in de shoot (bovenop vast aantal)

€ 15 per persoon

Voordelen familiefotografie door de fotograaf

Misschien vind je zelf dat je prachtige foto’s kunt maken, of heb je een familielid dat dat graag doet. Ook dan kan het inhuren van een familiefotograaf enkele voordelen hebben, zoals:

  • Een familiefotograaf weet als geen ander de mooiste familiefoto’s te maken. Tenzij je een getraind fotograaf bent, weet je waarschijnlijk niet alles van belichting, framing, mensen helpen poseren en alles wat bij professionele familiefotografie komt kijken. Daardoor zullen je eigen familiefoto’s eigenlijk altijd net iets minder scherp, minder mooi belicht en minder natuurlijk aanvoelen. Voor prachtige familiefoto’s met een ongedwongen sfeer blijft familiefotografie de beste keuze.
  • Met familiefotografie leg je een bepaald moment in de tijd vast. Kleine kinderen groeien op, met de tijd zorgen sterfgevallen ervoor dat de familie steeds andere vormen aanneemt. Misschien klinkt dit luguber, maar omdat de tijd niet stilstaat, kan familiefotografie een mooie manier zijn om de familie zoals hij nu is tóch in de tijd vast te leggen. Zo creëer je waardevolle herinneringen om op terug te kijken.
  • Met professionele familiefotografie sta je eens een keer met zijn allen op de foto. Waarschijnlijk ken je het probleem wel: tenzij je een statief hebt, ontbreekt er altijd net één persoon in de foto. En heb je wel een statief, dan moet je ook maar net op het juiste moment de foto maken als je wilt dat iedereen er stralend opstaat. Met een familiefotograaf zorg je ervoor dat iedereen op foto staat, én voorkom je de ongemakkelijke gezichten die fotograferen met een statief vaak oplevert.

Familiefotografie

Waarop letten bij familiefotografie

Wanneer je op zoek bent naar een fotograaf om je familiefoto’s te maken, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. Die zullen je helpen de familiefotograaf te vinden die het best bij jullie past.

  • Ben je op zoek naar gezinsfotografie of naar familiefotografie? Gezinsfotografie draait om het fotograferen van de directe gezinseenheid (ouders en kinderen), terwijl familiefotografie om de familie als groter geheel draait. Hierdoor zijn sommige fotografen meer gespecialiseerd in gezinsfotografie en hanteren zij een meerprijs voor grotere familiegroepen. Een gezinsfotograaf kan dus voordelig zijn als je alleen met het gezin op foto wilt, maar anders is een echte familiefotograaf de betere optie.
  • Houdt de familiefotograaf meer van geposeerde of spontane familiefoto’s? Sommige familiefotografen werken met een combinatie van geposeerde en spontane familiefoto’s. Anderen laten hun onderwerpen liever in een fotostudio poseren, en weer anderen gaan liever op pad op juist de meest natuurlijke, spontane kiekjes te maken. Kies daarom een fotograaf die bij jouw idee van familiefotografie past, of laat je inspireren!
  • Maakt de fotograaf het liefst familiefoto’s in een studio of op een andere locatie? Fotograferen op locatie of in een studio heeft allebei zijn eigen voordelen, maar de stijl van je foto’s wordt wel sterk door deze keuze beïnvloed. Familiefoto’s op locatie zijn bijvoorbeeld erg weersafhankelijk, terwijl foto’s in de studio toch net iets minder natuurlijk aandoen. Bovendien betaal je voor familiefotografie op locatie soms extra. Ga eens na wat jij in gedachten had en kies je familiefotograaf daarop uit.
  • Ben je anders misschien op zoek naar een andere vorm van familiefotografie? Als je vooral de periode tijdens en na jullie zwangerschap wilt vastleggen, kun je ook kiezen voor zwangerschapsfotografie, geboortefotografie en newborn fotografie. Deze vormen van fotografie draaien vooral om het verwelkomen van het nieuwe leventje in jullie gezin, waarbij de baby alleen, samen met de ouders of bijvoorbeeld met broertjes en zusjes wordt gefotografeerd.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste fotograaf in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Bespaartips bij familiefotografie door fotograaf

Voor een uur werk kan een familiefotograaf prijzig lijken, maar vergis je niet: de nabewerking en (een deel van) je foto’s zitten vaak al bij die prijs inbegrepen. Toch is het om op familiefotografie te besparen, door in ieder geval de volgende tips te overwegen:

  • Check hoe het zit met het bijkopen van foto’s of bijvoorbeeld een familiealbum. Wanneer je familiefoto’s laat maken, neem je meestal een pakket af waarbij je een vast aantal foto’s ontvangt. Voor extra foto’s of een gedrukt album betaal je gewoonlijk bij. Dit wisselt alleen per familiefotograaf; sommigen zullen je zoveel foto’s aanbieden dat bijkopen niet meer nodig lijkt. Controleer dit van tevoren wel goed, zodat de prijs niet opeens hoger uitvalt dan verwacht.
  • Laat je familiefoto’s maken door een regionale fotograaf. Veel familiefotografen zijn bereid om foto’s op locatie te komen maken, maar hoe verder zij bij de locatie vandaan gevestigd zijn, hoe meer reiskosten je over het algemeen betaalt. Kies daarom voor een regionale fotograaf of overweeg familiefotografie in de studio, zodat jullie zelf naar de fotograaf toe kunnen komen in plaats van andersom.
  • Vergelijk offertes van verschillende familiefotografen met elkaar. Zo voordelig mogelijk familiefotografie laten maken, kan alleen als je meerdere fotografen met elkaar vergeleken hebt. Nu heeft iedere familiefotograaf natuurlijk zijn of haar eigen stijl en zal die doorslaggevend zijn in je keuze, maar wil je toch een idee hebben van het prijsbereik, dan is enkele offertes opvragen (bijvoorbeeld via onze online Matchmaker) altijd een goede zet.
Snel een fotograaf in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Familiefoto’s laten maken? MyGo helpt

Zijn professionele familiefoto’s precies wat jij zoekt en heb je nu alleen nog een fotograaf nodig om ze te laten maken? Bel dan naar 085 106 1600 om je te laten matchen met een familiefotograaf uit jouw regio of vraag vrijblijvend offertes op via de MyGo Matchmaker. Zo maak je herinneringen om te koesteren.