Terug naar diensten
Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie vloer

Constant dat gebonk op en neer op die trap, je buren die weer een dansfeestje houden, je dochter die per se op tapdansen wilde… Het leven in een appartementencomplex kan erg luidruchtig zijn. Om een deel van dat geluid in te perken, wil je mogelijk geluidsisolatie in je vloer laten aanbrengen.

Zoek jij een isolatiespecialist die geluidsisolatie kan leggen? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres! Gebruik de online Matchmaker om 24/7 vrijblijvend offertes op te vragen of bel naar 085 106 1600 om ons de juiste specialist voor jouw klus te laten zoeken.

Direct een isolatiespecialist nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Waarom geluidsisolatie in je vloer?

Als je een gehorige vloer hebt, zijn er eigenlijk twee/drie redenen waarom je daarin geluidsisolatie in zou willen aanbrengen:

  • Een gehorige vloer levert je buren geluidsoverlast op. Op nationaal en Europees niveau zijn er richtlijnen en normen op het gebied van geluid en geluidsoverlast vastgesteld. Deze zijn opgenomen in de Nederlandse wetgeving en in de aktes van huur- en koopwoningen. Dit betekent dat het wettelijk gezien niet legaal is om je buren geluidsoverlast op te leveren, ook niet als dat simpelweg komt doordat je een gehorige vloer hebt. Door geluidsisolatie in je vloer te plaatsen, voorkom je problemen met deze wet.
  • Een gehorige vloer zorgt ervoor dat je buren alles horen. Buiten de wettelijke regelgeving om wíl je waarschijnlijk niet dat je buren alles wat je doet kunnen horen. Misschien beschouwen ze het geluid uit je woning niet per se als geluidsoverlast, maar met geluidsisolatie in je vloer zorg je er in ieder geval voor dat je buren niet met je dagelijkse gang van zaken kunnen meegenieten.
  • Een gehorige vloer levert je geluidsoverlast op in je eigen huis. Als je met meerdere mensen in een huis met meerdere verdiepingen woont, kan het heel vervelend zijn als jullie elkaar in jullie bezigheden storen met lawaai, bijvoorbeeld omdat de één pianospeelt terwijl de ander probeert voor een toets te leren. Met geluidsisolatie in je vloer zorg je ervoor dat alle gezinsleden optimaal van het huis gebruik kunnen maken, zonder dat jullie elkaar steeds hoeven te vertellen het wat zachter aan te doen.

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie vloer: wat doet het?

De geluidsoverlast waarvoor geluidsisolatie in je vloer wordt aangebracht wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door contactgeluid. Contactgeluid ontstaat wanneer iets de vloer aanraakt, waardoor de constructie van je woning gaat trillen. Dit geluid kan erg ver doordragen en luid klinken, zelfs als het voor jezelf helemaal niet zo luid is. Hierbij kun je denken aan rondlopen of meubels verplaatsen, maar ook aan het draaien van muziek – met een flinke bas trilt al snel het hele huis mee! Geluidsisolatie in je vloer vermindert deze trillingen, waardoor het geluid zich minder ver verspreidt. Zo hebben omwonenden er minder last van.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Geluidsisolatie vloer: wat houdt de 10 dB-norm in?

De 10 dB-norm stelt dat het geluid dat zich door je vloer naar beneden verplaatst, waar het de onderburen zou kunnen storen, met 10 dB ten opzichte van een kale betonvloer verminderd moet worden. Sommige contracten vermelden zelfs dat dit 12 of 15 dB moet zijn, maar dat is dan contractspecifiek. Deze eisen houden in dat een appartement moet zijn uitgerust met een goede, geluiddempende ondervloer of een dik tapijt. Als je appartement hier nog niet over beschikt, bijvoorbeeld omdat je koper bent, zul je dit zelf moeten regelen.

Geluidsisolatie vloer

Kosten geluidsisolatie vloer

Er zijn meerdere manieren waarop je geluidsisolatie in je vloer kunt aanbrengen, die allemaal verschillende kosten met zich meebrengen. Hoeveel geluidsisolatie in je vloer je gaat kosten, zie je in de tabel hieronder:

Tabel 1. Geluidsisolatie vloer kosten

Plek van de geluidsisolatie

Type geluidsisolatie

Kosten geluidsisolatie vloer

Op je vloer

Matten van polyethyleenschuim

€ 30 per m2

In je houten vloer

Glaswol

€ 10 per m2

In je houten vloer

EPS-parels

€ 10 per m2

Daarnaast kun je geluidsisolatie niet alleen aanbrengen in of op je vloer, maar bijvoorbeeld ook in het plafond van je eigen huis. Daarvoor betaal je hetzelfde als wanneer je glaswol of EPS-parels in je holle vloer laat aanbrengen.

Schakel je een isolatiespecialist in om geluidsisolatie in je vloer te laten plaatsen, dan komt er nog eens 35 à 70 euro per uur boven de materiaalkosten op. Vergeet niet hier rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste vakman voor jouw geluidsisolatieklus.

Wil je meer weten over vloerisolatie in het algemeen? Lees dan ons artikel vloerisolatie kosten.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een isolatiespecialist in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Geluidsisolatie vloer: waar je rekening mee moet houden

Reduceert de gekozen geluidsisolatie het geluid van je vloer voldoende? In Nederland worden de geluidsreducerende kwaliteiten van geluidsisolatie voor de vloer uitgedrukt in ΔLlin. Hierbij volstaat 10 dB ΔLlin. Mocht je nu je geluidsisolatie elders in Europa kopen, dan wordt daar ΔLw gehanteerd. In dat geval heb je 21 dB ΔLw nodig, aangezien dat overeenkomt met 10 dB ΔLlin. Is dat niet zo en heb je verder geen tapijt of overige vloerbedekking liggen op je kale betonvloer, dan volstaat de geluidsisolatie niet.

In wat voor soort vloer wil je geluidsisolatie aanbrengen? Geluidsisolatie kun je het beste aanbrengen ín je vloer; dat is goedkoper, bespaart ruimte, ziet er netter uit en is vaak effectiever. Echter, bij betonvloeren is dit lang niet altijd mogelijk, omdat die niet hol zijn. Soms zul je daar een geluiddempende mat op moeten leggen met daarbovenop een andere vorm van vloerbedekking. Voordat je geluidsisolatie laat aanbrengen in of op je vloer, is het daarom verstandig om de mogelijkheden na te gaan.

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie in je vloer aanbrengen? MyGo geeft bespaartips

Kies er waar mogelijk voor om je vloer op te vullen met isolatiemateriaal. Zoals je in Tabel 1 kunt zien, is het vaak goedkoper om je vloer op te laten spuiten met geluidsisolatie. Glaswol is bijvoorbeeld een zeer veelzijdig materiaal dat je in grote hoeveelheden kunt aanschaffen en dat je niet alleen als geluidsisolatie, maar ook als algemeen isolatiemateriaal kunt gebruiken.

Denk niet alleen aan geluidsreductie, maar ook aan energiebesparing. Met geluidsisolatie in je vloer kun je indirect energie besparen! Tenslotte is het zo dat als je huis beter is geïsoleerd, je het minder snel koud krijgt en dus minder hoeft te stoken. Daarom kan het op termijn voordelig zijn om meerdere plekken in je huis te laten isoleren. Zo wordt je hele huis minder gehorig én ben je duurzaam bezig.

Kies een regionale isolatiespecialist. De meeste isolatiespecialisten vragen voorrijkosten, die hoog kunnen oplopen als ze ver moeten rijden. Om goedkoper uit te zijn met het laten plaatsen van geluidsisolatie in je vloer, is het daarom verstandig om te kiezen voor een lokale of regionale vakman.

Vergelijk offertes van isolatiespecialisten met elkaar. Zo goedkoop mogelijk geluidsisolatie in je vloer laten aanbrengen kun je alleen doen als je weet welke opties er zijn en welke kosten de verschillende isolatiespecialisten vragen. Een eenvoudige manier om offertes op te vragen is de MyGo Matchmaker, waarmee je direct ziet wat deze klus je gaat kosten.

Snel een isolatiespecialist nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Geluidsisolatie vloer: dat laat je aanleggen door de vakmannen van MyGo

Wil jij geluidsisolatie in of op je vloer laten aanbrengen? Met de online MyGo Matchmaker vind jij eenvoudig, vrijblijvend én 24/7 de juiste isolatiespecialist om dat voor je te regelen. Anders kun je ook bellen naar 085 106 1600 en dan matchen wij je met die vakman bij jou in de buurt die alles van geluidsisolatie weet.