Direct hulp
Terug naar diensten
Leien dak leggen

Leien dak leggen

Lei wordt in Nederland al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Bij oude kerken en huizen kan het soms zelfs nog voorkomen dat de daken van echte, ouderwetse lei zijn. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook veel kunststofvormen op de markt gekomen, die handige eigenschappen combineren met de natuurlijke charme van lei. Over het algemeen kun je op de Nederlandse markt twee leisoorten bestellen. Deze soorten bestaan op hun beurt natuurlijk weer uit allemaal dochtermerken, zodat je als klant zeer veel keuze hebt. 

Natuurleisteen of kunstlei

Natuurleisteen is lei zonder kunstmatige aanpassingen. Het wordt op vrijwel ieder continent gedolven en heeft daardoor zeer veel regionale variaties. Wat betreft een breed kleurenpatroon zit je hier dus goed. Wat veel klanten verder aanspreekt in deze soort zijn de kleine imperfecties, die je dak een prettige, natuurlijke uitstraling geven. Een dak van lei is doorgaans een stuk duurder dan kunstlei, maar gaat ook een leven lang mee. Het voordeel van kunstlei is zijn relatief lage prijs en de mogelijkheid om het op verschillende manieren te plaatsen. De levensduur is wel een stuk korter, ongeveer 25 tot 30 jaar.

Leien dak lekt

Natuurlei is doorgaans zeer goed bestand tegen waterschade en lekkages komen niet bijzonder vaak voor. Het kan natuurlijk voorkomen dat natuurlijke imperfecties een lekkage in de hand werken, dus houd je dak goed schoon en controleer indien nodig. Bij kunstlei is er meestal een coating aangebracht, die ervoor zorgt dat vuil en vocht afgeweerd worden. Na verloop van tijd kan deze coating echter wegslijten, wat de kans op een lekkend dak vergroot. Om de coating zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk het dak periodiek te reinigen en ontmossen. Op deze manier wordt water sneller afgevoerd en kunnen vuil en schimmels minder snel grip krijgen op je dakbedekking. 

Leien dak repareren

Voor het repareren van een leien dak kun je het beste een professionele dakdekker inschakelen. Hij weet namelijk welke stoffen je wel en niet toe kunt passen op de betreffende leisoort. Als je hier fouten mee maakt, kun je de lei nog verder beschadigen en zullen de kosten alleen maar oplopen. Via de Matchmaker van MyGo kun je de tarieven van verschillende dakdekkers eenvoudig met elkaar vergelijken. Of telefonisch via: 085 106 1600