Terug naar diensten
Architect verbouwen

Architect verbouwen

Verbouwen met een architect

Je huis is verouderd, te klein of gewoon niet langer naar jouw smaak. Je kunt dan verhuizen, maar bij een koophuis is verbouwen ook een optie! Om er zeker van te zijn dat je verbouwing helemaal volgens plan verloopt, kun je het beste een architect inschakelen.

Zoek jij een architect die zich bezighoudt met verbouwingen in jouw regio? MyGo helpt je daarbij. Bel naar 085 106 1600 om direct gematcht te worden of gebruik de online Matchmaker om zelf eens rond te kijken.

Direct een architect nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Kosten architect verbouwing

Natuurlijk verschillen de kosten van een architect van verbouwing tot verbouwing. Wel kunnen we een inschatting geven van de gemiddelde kosten. Om te weten wat het gemiddeld kost om je verbouwing door een architect te laten afhandelen, kijk je in onderstaande tabel of lees je ons artikel Kosten architect.

Tabel 1. Architect verbouwen kosten

Werkzaamheid architect

Gemiddelde prijs

Aanbouw uittekenen

€ 600

Aanbouw uittekenen, plus bouwaanvraag, bestek en ontwerp

Vanaf € 10.000

Uitbouw begane grond uittekenen, plus bouwaanvraag en ontwerp

Vanaf € 3.000

Uitbreiding woning

€ 15.000 - € 20.000

Renovatie woning

€ 40.000 - € 60.000

Uurtarief architect

€ 75 - € 150

Ben je eerder op zoek naar een heldere prijs voor jouw specifieke verbouwing? Laat je dan matchen met een architect door te bellen naar  085 106 1600 of vraag online een offerte op via de MyGo Matchmaker.

Architect verbouwen

Is een architect verplicht bij verbouwingen?

Hoewel een architect niet verplicht is bij kleine verbouwingen, ben je wel verplicht om een architect in te schakelen bij grote verbouwingen waarvoor je een bouwvergunning nodig hebt. Zo’n grote verbouwing moet namelijk wettelijk verlopen en aan talloze eisen voldoen die alleen een architect kan waarborgen. Ga daarom niet zelf aan de slag als je uitgebreid wilt verbouwen en zorg ervoor dat je een architect contracteert.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste architect in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Waarom architect bij (kleine) verbouwing?

Nu kun je voor een kleine verbouwing wel zelf een plattegrond van je woning tekenen en het werk door een aannemer laten opknappen, maar om tijdens je verbouwing niet voor verrassingen te komen te gaan, zul je een architect nodig hebben. Kijk maar eens naar de redenen hieronder:

 • Een architect weet hoe de technische specificaties van de verbouwing op papier moeten worden gezet. Deze technische specificaties, in jargon ook wel het bestek genoemd, omvatten zowel de exacte afmetingen van je woning en de plaatsing van de leidingen in de muren als de gemaakte juridische afspraken en uitvoeringsvoorwaarden. Het bestek is daarmee het handboek voor je verbouwing.
 • Een architect stuurt de aannemers aan en zorgt dat de verbouwing goed verloopt. Zoals in het vorige punt besproken, bevat het bestek alle specificaties. De architect kan het bestek vervolgens gebruiken om de aannemers die de verbouwing daadwerkelijk gaan uitvoeren aan te sturen, zodat zij exact weten wat ze moeten doen. Zo hoef je deze leidinggevende taak niet zelf op je te nemen.
 • Een architect houdt rekening met het budget van je verbouwing. Wanneer je een architect inschakelt voor je verbouwing, zal deze een budget willen weten. Nu kun je tijdens een verbouwing altijd voor onverwachte veranderingen komen te staan, maar een goede architect zal er alles aan doen om toch binnen je budget te blijven. Zo wordt er extra nauwlettend op de kosten gelet.
 • Een architect kent alle regels omtrent verbouwingen. Wanneer je gaat verbouwen, heb je daar vaak allerlei vergunningen nodig. Zo mag een aanbouw niet meer dan 30 cm boven de eerste bouwlaag uitsteken en mag je niet zomaar de gevel van een historische woning aanpassen. Ook kun je een draagmuur niet zomaar verwijderen zonder het risico te lopen dat je woning instort. Een architect kent deze regels en beperkingen en zal hier rekening mee houden bij het uitwerken van je verbouwing.
 • Een architect neemt je veel zorgen uit handen. Samenvattend is dit wat een architect doet tijdens een verbouwing: je veel zorgen en werk uit handen nemen. Met de hulp van een goede architect weet je dat alles geregeld is, dat er geen regels worden gebroken en dat er iemand is die controleert of de aannemer zijn werk goed doet. Zo wordt je verbouwing een stuk minder stressvol.

Architect verbouwen

Architect verbouwing: waarmee rekening houden

Wil je een architect inschakelen voor je verbouwing, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee wilt houden. Die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

 • Is de architect aangesloten bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus? Architecten die bij de BNA staan ingeschreven, hebben aangetoond te voldoen aan allerlei verschillende eisen, zoals je ook kunt lezen in ons overkoepelende artikel over architecten. Deze architecten zijn op de hoogte van de nieuwe wetgevingen, hebben meerdere jaren ervaring en gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens.
 • Past de stijl van de architect bij de stijl die jij voor ogen hebt? Een verbouwing is natuurlijk heel persoonlijk, dus wil je een architect die die verbouwing kan en wil realiseren zoals jij in gedachten hebt. Wil je bijvoorbeeld een Victoriaanse studeerkamer laten bouwen, kies dan geen architect met een strakke, moderne stijl – en andersom. Kijk daarom altijd op de website van de architect, want als het goed is vind je daar diens portfolio.
 • Wil je je huis alleen vanbinnen verbouwen of ook vanbuiten? Welke vergunningen je nodig hebt voor je verbouwing, en of je verbouwing wettelijk gezien wel is toegestaan, hangt gedeeltelijk af van de vraag of je je huis alleen vanbinnen of ook vanbuiten wilt verbouwen. Zoals aangegeven is een architect bekend met deze regels, maar om teleurstellingen te voorkomen is het een goed idee om hier voor je verbouwing onderzoek naar te doen.
 • Wil je ook de hulp van een binnenhuisarchitect inschakelen voor je verbouwing? Afhankelijk van het soort verbouwing dat je laat uitvoeren kan je huis er een volledig andere uitstraling van krijgen. Om de nieuwe look helemaal af te maken, kun je er dan voor kiezen om ook een binnenhuisarchitect of interieurstylist in te huren. Deze professionals weten alles van de inrichting van huizen en kunnen ook zelf bepaalde verbouwingen binnenshuis voor je afhandelen.
Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste architect in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Verbouwen met een architect? MyGo geeft bespaartips

Aangezien de kosten van een verbouwing sterk uiteen kunnen lopen, wil je waarschijnlijk weten wat je kunt doen om ze te drukken. Een architect mag dan zelf wat kosten, maar hij of zij kan je ook helpen bij de kostenbesparing van je verbouwing. Hieronder geven we je enkele bespaartips.

 • Creëer een budget voor de verbouwing en laat de architect zich daaraan houden. Een strak budget is de beste manier om de kosten van je verbouwing niet te veel uit de hand te laten lopen. Een architect zal zich hier waar mogelijk aan houden en zal tijdens het uittekenen van je verbouwing ook rekening houden met het budget.
 • Besef je dat bepaalde materialen niet mogelijk zijn binnen bepaalde budgetten. Heb je een krap budget, dan zul je waarschijnlijk geen marmeren keukenblad kunnen laten leggen – maar misschien wel een ander materiaal dat daarop lijkt. Een architect zal met je meedenken, maar zal het je ook laten weten als bepaalde ideeën voor je verbouwing simpelweg niet haalbaar zijn. Ook dit is een manier waarop een architect je helpt de kosten van je verbouwing binnen de perken te houden.
 • Zorg ervoor dat alle vergunningen voor de verbouwing geregeld zijn. Een architect kan je over het algemeen helpen bij het aanvragen van de vereiste vergunningen voor je verbouwing, maar anders zul je dit zelf moeten doen. Anders kan het namelijk zijn dat je een fikse boete moet betalen, of dat je aanpassingen zelfs weer afgebroken moeten worden.
 • Kies bij voorkeur voor een regionale architect. Een betrokken architect zal veelvuldig bij je op locatie zijn, maar de meeste vakmensen vragen ook voorrijkosten. Hierdoor is een architect die verder weg woont snel duurder, of zal deze minder meekrijgen van het bouwproces. Om die reden kun je het beste kiezen voor een architect uit jouw regio.
 • Vergelijk offertes van verschillende architecten met elkaar. Misschien vind je de kosten van je verbouwing niet het belangrijkste, en zoek je eerder een architect met de ideale stijl. Wil je echter besparen op je verbouwing, dan kan het verstandig zijn om meerdere architecten met elkaar te vergelijken. Dit kun je eenvoudig doen via de online MyGo Matchmaker.
Snel een architect in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Zoek jij een architect? MyGo helpt!

Als jij een architect nodig hebt voor je verbouwing, staat MyGo voor je klaar. Om direct te worden doorverbonden met een architect bel je naar 085 106 1600; anders kun je ook de online MyGo Matchmaker gebruiken om 24/7 uitgebreide offertes op te vragen bij architectenbureaus in jouw regio.