Terug naar diensten
Behang laten verwijderen?

Behang laten verwijderen?

Behang verwijderen

Misschien ben je net in een nieuw huis getrokken en vind je het behang dat de vorige bewoners hebben achtergelaten afschuwelijk. Misschien heb je zélf ooit je muren behangen, maar begin je nu aan die keuze te twijfelen. Wat de reden ook is: als je dit leest, wil je waarschijnlijk je behang verwijderen.

Nu kun je behang zelf verwijderen, maar wil je zeker weten dat het echt mooi wordt, dan kun je het ook aan de professional overlaten. In dat geval staan de klusjesmannen van MyGo voor je klaar. Met de MyGo Matchmaker vergelijk je bovendien eenvoudig offertes van vakmannen bij jou in de buurt.

Behang wel of niet verwijderen?

Als je opnieuw wilt gaan behangen, kun je je afvragen of het oude behang verwijderen noodzakelijk is. Of je nieuw behang over oud behang heen kunt plakken, hangt eigenlijk af van het type behang.

Er is slechts één soort behang dat je met mooie resultaten over oud behang kunt plakken, en dat is papierbehang. Papierbehang is namelijk erg dik en gestructureerd, waardoor je oneffenheden niet snel ziet.

Wil je vliesbehang of glasvezelbehang gaan ophangen, dan is eerst je oude behang verwijderen verstandiger. Dit behang is dunner, en als je niet heel voorzichtig bent kunnen er bobbels, luchtbellen en andere oneffenheden ontstaan.

Nu is een voordeel van vliesbehang wel dat het met twee lagen werkt: een bovenlaag, met het patroon, en een onderlaag, die kleeft en waarvan je de bovenlaag kunt verwijderen. Wil je nieuw vliesbehang op oud vliesbehang plakken, dan kan het volstaan om alleen de bovenlaag te verwijderen. Trek je daarmee per ongeluk ook de onderlaag (deels) los, ga daar dan zeker niet mee verder. In dat geval is het complete behang verwijderen en opnieuw beginnen de beste zet.

Zelf behang verwijderen

Veel behangexperts zullen zelf je behang verwijderen afraden, omdat het wel bekendstaat als een rotklus. Eigenlijk is dit ook wel zo; het is een klus waar veel precisie, geduld en tijd bij komt kijken, zeker als het belangrijk is dat je muur weer helemaal egaal wordt. Daarom is de vraag: hoe kun je het beste zelf je behang verwijderen?

Behang afstomen

Behang laat het snelste los als het tot op de onderlaag vochtig is. De eenvoudigste manier om behang te verwijderen is daarom met een stoommachine. De hete stoom zorgt ervoor dat het vocht tot op de muur doordringt in het behang, zodat het makkelijk loslaat.

Let wel op: wil je behang van een gipsplaat verwijderen, gebruik dan geen water en zeker geen stoommachine. Gipsmuren nemen namelijk zelf veel water op, waardoor je ze met deze techniek kunt beschadigen.

Behang verwijderen met water

Vind je een stoommachine te duur voor het verwijderen van behang, dan kun je ook kiezen voor warm water en een spons of verfroller. Dek je vloer goed af en ga met je natte spons of verfroller over de muur, van boven naar beneden, totdat het hele behang nat is. Uiteindelijk zou het behang moeten gaan afbladderen, zodat je het met de hand of een plamuurmes kunt verwijderen.

Ook hierbij geldt: gebruik geen water om behang van een gipsmuur te verwijderen. Wees er daarbij voorzichtig mee dat er geen grote hoeveelheden water op de vloer komen, want bijvoorbeeld laminaat kan daardoor kromtrekken.

Behang verwijderen met afweekmiddel

Behang verwijderen met afweekmiddel is nog een derde optie. Dit middel kun je kopen in een bouwmarkt en het zorgt ervoor dat je behang nog gemakkelijk van de muur af te halen is. Lees hiervoor goed de instructies. Meestal moet je afweekmiddel mengen met water en het eveneens met verfroller of grote kwast op de muur aanbrengen. Net als bij gewoon water zou het behang hierdoor moeten loslaten.

Verschillende soorten behang verwijderen

Hoe eenvoudig behang verwijderen is, is daarnaast afhankelijk van het soort behang. De meest voorkomende soorten zijn vliesbehang, vinylbehang, glasvezelbehang, en papierbehang.

Vliesbehang of vinylbehang verwijderen

Vliesbehang en vinylbehang verwijderen komt op hetzelfde neer. In principe is vinylbehang namelijk een iets luxueuzere uitvoering van vliesbehang. Beide bestaan uit twee lagen, die afzonderlijk van elkaar losgehaald moeten worden.

Het vliesje of de vinyllaag kun je als het goed is gewoon lostrekken; daar zijn deze voor bedoeld. Lukt dit niet goed, dan is het goed om te weten dat vinylbehang waterafstotend is. Wil je dit behang verwijderen door het los te weken, prik dan eerst wat gaatjes in de bovenlaag zodat het water goed doordringt.

De onderlaag kun je daarna hetzelfde behandelen als “normaal” behang: deze is gemaakt van papier en moet losgeweekt worden.

Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen is in de meeste gevallen niet nodig. Juist door de sterke structuur van dit behang vormt het een zeer geschikte onderlaag, bijvoorbeeld om overheen te stucen.

Het fijne aan glasvezelbehang is dat het wordt vastgeplakt met lijm op waterbasis, dus wil je het toch verwijderen, dan moet dat eenvoudig kunnen. Gebruik ook daarvoor een stoommachine, water of een afweekmiddel. Laat je het afweekmiddel zelfs tot 24 uur lang zitten, dan kun je glasvezelbehang in het beste geval in één keer met behulp van een plamuurmes verwijderen.

Papierbehang verwijderen

Papierbehang verwijderen doe je, net als eigenlijk alle andere soorten behang, het beste met warm water. Dit type behang kan wel enigszins hardnekkig op je muur blijven zitten, ook als je het goed hebt laten weken. In dat geval kan een harde borstel of een plamuurmes een uitkomst bieden om de laatste stukjes behang te verwijderen.

Voordelen behang laten verwijderen

Nu hebben we je uitgelegd hoe je zelf behang kunt verwijderen, maar weet wel dat de realiteit vaak iets minder eenvoudig is dan hoe het klinkt. Behang laat in de meeste gevallen nu eenmaal restanten achter op de muur en als je niet voorzichtig bent, kunnen er beschadigingen ontstaan. Daarom heeft je behang door een professional laten verwijderen absoluut voordelen, zeker als die professional je muur daarna opnieuw moet behangen of verven.

  • Het gaat veel sneller dan wanneer je het zelf doet. Zelf behang verwijderen kan zeer tijdrovend zijn. Vaak moet het water urenlang intrekken om echt effect te hebben en zelfs dan trek je vaak slechts kleine stukjes behang los. Een professional gebruikt zijn speciale gereedschappen om behang van je muur te verwijderen en heeft bovendien veel ervaring. Hierdoor bespaar je veel tijd, maar ook moeite.
  • Je kunt er zeker van zijn dat er geen restjes achterblijven. Bij het zelf behang verwijderen is het vrijwel niet te voorkomen dat er wat hardnekkige (lijm- of papier)resten op je muur achterblijven. Dit verhindert opnieuw behangen of verven, omdat je dan toch oneffenheden blijft zien. Een professional verwijdert al deze behangrestanten van je muur en maakt deze weer keurig glad.
  • Bij het verwijderen van het behang raakt de muur niet beschadigd. Als je behang te hardnekkig verwijdert, kun je per ongeluk onderliggend stucwerk beschadigen. Bovendien kan een gipswand gaan barsten, zeker als je water hebt gebruikt om je behang te verwijderen. Een professional is hiervan op de hoogte en zal er alles aan doen om je muur niet te beschadigen.

Kosten behang laten verwijderen

Je behang laten verwijderen door een professional kost gemiddeld circa 5 euro per m2. Wel kan deze prijs oplopen als het behang heel hardnekkig vastzit, als het behang waterbestendig blijkt te zijn, of als er veel verschillende lagen behang op je muur zitten. Dan kun je eerder uitgaan van 20 euro per m2.

Bovendien komt een behangspecialist je muur vaak opnieuw behangen. Die prijs zit niet inbegrepen bij het verwijderen van het behang, maar moet wel meegenomen worden. Over wat behangen kost, kun je in dit artikel meer lezen.

Tot slot rekenen veel vakmensen voorrijkosten, vooral bij de wat kleinere klussen. Die worden meestal per kilometer berekend, hoewel jouw klusjesman ook een vaste prijs voor bepaalde regio’s kan hanteren.

Behang laten verwijderen: tips om kosten te besparen

Wees je bewust van het behang dat je op de muur hebt zitten. De kosten van behang verwijderen zijn sterk afhankelijk van hoe eenvoudig of lastig het afhalen is. Heb je bijvoorbeeld waterafstotend behang, dan moet je uitgaan van een wat hogere prijs. Ook als je muur sterk beschadigd raakt bij het verwijderen van behang komen er snel extra kosten bij voor het weer vullen van je muur.

Vraag je af welke extra klussen de behangspecialist moet uitvoeren. Vaak komt een behangspecialist niet alleen behang verwijderen. Meestal gaat het hier om schilders, die je muur naderhand ook weer kunnen repareren, schilderen of opnieuw behangen. Al die handelingen hebben invloed op je kosten, dus vergeet die niet mee te rekenen.

Houd rekening met eventuele voorrijkosten. Als je behangspecialist ver moet rijden, kan simpel behang verwijderen opeens een duur klusje worden. Zoek daarom uit binnen welke regio je behangspecialist actief is, of hij voorrijkosten hanteert en zo ja, hoe hoog die zijn. Het verstandigst is om een behanger bij jou in de buurt te kiezen, om zo op voorrijkosten te besparen.

Vergelijk verschillende offertes met elkaar. Voordat je een vakman inschakelt, is het slim om verschillende offertes op te vragen voor jouw klus. Zo weet je wat behang verwijderen je gaat kosten. Offertes vergelijken doe je eenvoudig op MyGo, via de MyGo Matchmaker.

Laat een van MyGo’s professionals je behang verwijderen

Je behang verwijderen: doe je het zelf of besteed je het toch uit? Als je liever een vakman inschakelt, maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker om eenvoudig behangspecialisten in jouw regio van elkaar te vergelijken. Zo zie jij direct wie het voordeligst is! Geef je de voorkeur aan telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600 en dan schakelen wij je door naar de behanger voor jouw klus.