Terug naar diensten
Bijen bestrijden

Bijen bestrijden

 

Bijen in of om je huis? Zeker als het om een bijennest gaat, kan het je woonplezier behoorlijk verpesten. Nu zijn bijen een beschermde diersoort in Nederland en ze mogen alleen door een imker geweerd worden. Ga het daarom vooral niet zelf doen. Bijen kunnen uit angst boos worden en je aanvallen. Ben je op zoek naar een deskundige imker bij jou in de buurt? Via MyGo matchmaker kun je 24/7 op zoek naar een imker. Bellen kan ook: 085 106 1600. Ons klantcontactcentrum helpt je graag verder.

Kosten bijen verwijderen.

Een bijennest verwijderen, zal gemiddeld tussen de €. 150,- en €. 500,- kosten. Natuurlijk is dit afhankelijk van de grootte van het probleem. Een klein nest dat eenvoudig verwijderd kan worden zal niet veel meer dan €. 80,- kosten.

Is het echt een bij? Of is het een wesp of een Hoornaar?

Weet je zeker dat je met bijen te maken hebt? Vaak wordt de wesp of de hoornaar verward met de bij. Een hoornaar is in een grote wesp. De wesp en de hoornaar zijn ten opzicht van de bij wat ranker. Ze hebben een wat gladder lijf en fellere kleuren. Bijen zijn wat dikker en behaard.

Voor het eventueel bestrijden van de diertjes is het verschil echt belangrijk. De wesp en de hoornaar zijn veel agressiever dan de bij.

Bijen bestrijden

Een bijennest is gaan zwermen. Wat nu?

Als een bijennest volwassen is, zal deze gaan zwermen. De helft van een bijenvolk zal dan uitvliegen en een nieuw plekje zoeken. Er worden dan nieuwe koninginnen geboren die allemaal een eigen kant op zullen gaan, waardoor er snel nieuwe volken ontstaan. Het is belangrijk snel in actie te komen bij het ontdekken van een bijennest. Voordat de overlast nog veel groter zal worden. 
Is het probleem al erg groot?

  • Sluit ramen en deuren.
  • Kinderen en huisdieren kun je beter op afstand houden.
  • Bel snel een lokale ongediertebestrijder of imker.

Zijn bijen gevaarlijk?

Bijen zijn zeker niet gevaarlijk. Vaak denken we dat het bijen zijn die ons lastigvallen als we een lekker zoet drankje drinken. Toch is dat niet zo. In tegenstelling tot wespen komen bijen niet op ons eten af. Bijen zijn namelijk alleen geïnteresseerd in bloemen voor stuifmeel en nectar. Als je bijen met rust laat, zullen ze je niet steken. Alleen als ze bedreigd worden zullen ze aanvallen.

Toch een bijensteek? Wat moet je doen.

Als het goed is zie je de angel van de bij zitten. Schraap die weg met je nagel of met de botte kant van een mes. De plek van de steek kun je het beste koelen. Bij huidirritatie kun je een zalfje gebruiken. Wordt de steekplek heel erg dik? Raadpleeg dan een dokter.

Wat kan je zelf doen om bijen op afstand te houden?

Er is zeker een aantal keukenmiddeltje om bijen op afstand te houden.

  • Zet een bakje azijn (verwarmd) op tafel en ze zullen op afstand blijven.
  • Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en stop hier een paar kruidnagels in.
  • Snipper een ui en zet dit in een schoteltje op tafel, dit zal het ook goed doen.

Bijen bestrijden

Wat doet een Imker om bijen te verwijderen?

Is het probleem zo groot, dat je een imker nodig hebt? Deze zal,  afhankelijk van de plaats van het nest en afhankelijk van de bijensoort, kiezen voor verhuizen van het nest. Alleen als het niet anders kan, zal er gekozen worden voor verdelgen. Wanneer een imker een heel bijenvolk verhuist, zal de koningin worden gevangen en worden meegenomen. De rest van het volk zal dan vanzelf volgen.
Alleen als verdelgen de enige optie is, zal de ongediertebestrijder een speciaal soort gif gebruiken, dat door de bijen wordt verspreid. Dit gif zal het hele bijenvolk doden. Dit gif is niet schadelijk voor de mens.

Hulp nodig bij het bestrijden van bijen?

Of het nu om een wespennest, een bijennest, hommelnest of een hoornaar nest gaat. In eigenlijk alle gevallen is het goed om een professional in te schakelen. Ten eerste is het geen prettig en makkelijk karwijtje om dit zelf aan te pakken, daarnaast kan het gevaarlijk zijn, zeker als het niet op de goede manier gebeurt.  Voor goede hulp bij jou in de buurt, raadpleeg je gemakkelijk MyGo matchmaker. Bellen kan ook. Tijdens kantooruren, geheel vrijblijvend. 085 106 1600.