Terug naar blog
10 tips voor een onderhoudsvrije tuin

10 tips voor een onderhoudsvrije tuin

16 sep. '21 Door MyGo redactie

Het klinkt veel mensen als muziek in de oren: een levendige tuin waar je amper tijd en moeite in hoeft te steken. Wij laten tien onderhoudsvriendelijke tuin ideeën zien waarmee je zelf zo’n tuin kunt realiseren.

Wil je liever dat iemand anders je tuin omtovert tot een onderhoudsvrij paradijs? Met MyGo vind je daarvoor snel een hovenier bij jou in de buurt. Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar +31851061600 .

Tip 1: een overzichtelijk tuinontwerp

Een onderhoudsvrije tuin vraagt om een duidelijke en overzichtelijke indeling. Daarbij wordt vaak de vuistregel gehanteerd dat een derde van de tuin verhard is en de overige oppervlakte bedekt wordt met groen. Op die manier zorg je ervoor dat water voldoende de bodem in kan trekken, wat wateroverlast in natte periodes voorkomt. Door het vele groen draag je bovendien bij aan de biodiversiteit en kun je op warme dagen in een koele tuin zitten.

Tip 2: kunstgras

Wil je een strak groen gazon dat er altijd netjes bij ligt zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen? Dan is kunstgras ideaal. Het is tegenwoordig nog amper te onderscheiden van echt gras, maar kost een stuk minder tijd en moeite. Maaien is niet nodig: je hoeft alleen af en toe wat mos en bladeren te verwijderen.

Tip 3: bestrating in de vorm van grind of grote tegels

Voor het verharde deel van je tuin heb je verschillende opties. Grind is een aanrader: het kost weliswaar wat tijd om het aan te (laten) leggen, maar daarna heb je er amper omkijken naar. Je hoeft het alleen af en toe even door te harken om te voorkomen dat onkruid zich erin nestelt. Grindtuinen zijn niet alleen waterdoorlatend, maar ook goed bestand tegen droogte. Een extra tip is om grindmatten neer te leggen voor het grind wordt gestort, zodat het gelijkmatig over de grond wordt verdeeld.

Tegels (van keramiek, basalt of graniet) zijn ook een goede optie. Wel is de term ‘onderhoudsvriendelijk’ daarop wat minder van toepassing dan op grind. Het aanleggen ervan kost best wat tijd en je moet ze vervolgens eens in de zoveel tijd schoonmaken en het onkruid uit de voegen halen. Er zijn echter producten op de markt gebracht om dat proces makkelijker te maken, namelijk vochtwerende polish (tegen groene aanslag) en epoxyhoudende voegmortel (tegen onkruid).

Tip 4: een schutting van hardhout

Een onderhoudsvrije én duurzame manier om je tuin te begrenzen, is door een hardhouten schutting te (laten) plaatsen. Hardhout gaat met gemak 20 tot 25 jaar mee. Het enige dat je er zelf aan hoeft te doen, is jaarlijks een laag olie aanbrengen om verkleuring te voorkomen.

Ben je op zoek naar een hovenier bij jou in de buurt die een schutting voor je kan plaatsen? MyGo helpt je graag. Je kunt online 24/7 onze Matchmaker raadplegen of bellen naar ons nummer +31851061600 .

                onderhoudsvriendelijke tuin

Tip 5: een onderhoudsvrije haag

Wil je je tuin niet met een schutting afscheiden van andere stukken grond, dan is een haag een goede oplossing. Voorbeelden van haagsoorten die het hele jaar door groen blijven en langzaam groeien, zijn de taxus en hedera. Je hebt dan een groene wand in je tuin zonder veel tijd kwijt te zijn aan snoei- en knipwerk.

Tip 6: onderhoudsvriendelijke planten

Planten zijn een belangrijk onderdeel van elke tuin. Wie daar zo min mogelijk tijd aan wil besteden, kan kiezen voor wintergroene planten (ook wel winterharde planten genoemd). Die planten trekken zich niks aan van de seizoenen en temperatuursveranderingen, waardoor je tuin er altijd kleurrijk bij ligt. Voorbeelden van wintergroene planten zijn lavendel, kattenkruid, begenia’s, hortensia’s, geraniums en vlinderstruiken. Houd je meer van het idee van een moderne tuin met één vaste kleur, dan kun je kiezen voor siergras.

Voor een onderhoudsvriendelijke tuin is het aan te raden om een klein aantal verschillende plantensoorten te kiezen en die in groepjes bij elkaar te zetten. Elke plantensoort heeft immers ander onderhoud nodig. Kies je te veel verschillende soorten en plant je die kriskras door je tuin, dan kost het onderhouden daarvan je veel tijd en moeite.

Wil je een professioneel beplantingsplan laten maken door een hovenier bij jou in de buurt? Met MyGo vind je snel en zonder moeite een geschikte hovenier. Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar +31851061600 .

Tip 7: geen potten, maar plantenbakken

Hoewel planten in een pot een leuke aanblik geven, vergen ze veel onderhoud. Je moet ze continu water geven, bemesten en overpotten. Bovendien vriezen potten vaak stuk in de winter.

Door voor plantenbakken te kiezen, blijft je een hoop tijd en moeite bespaard. Je hebt de optie om verschillende plantensoorten bij elkaar te zetten en hoeft er na het plaatsen amper meer naar om te kijken. Vul je plantenbakken met wintergroene planten zoals siergrassen, dan heb je zelfs het hele jaar door kleur en levendigheid in je tuin.

                onderhoudsvriendelijke tuin

Tip 8: borders en opsluitbanden

Naast plantenbakken is er nog een manier om verschillende plantensoorten met elkaar te combineren, namelijk door borders aan te leggen (ook wel bloemperken genoemd). Vaak worden borders gevuld met verschillende soorten wintergroene planten en grassen. Je kunt ze prima laten verwilderen zonder dat ze er chaotisch uit gaan zien.

Wil je de borders duidelijk van de rest van je tuin(paden) afscheiden en de lijnen van je tuinontwerp goed naar voren laten komen, dan kun je er opsluitbanden omheen (laten) plaatsen. De bestrating en planten in je tuin komen dan niet onnodig met elkaar in aanraking.

Tip 9: bodembedekkers

Hoe meer planten er in de grond van je tuin staan, hoe kleiner de kans wordt dat onkruid zich een weg door die grond weet te banen. Met bodembedekkers kun je op een eenvoudige manier een groot deel van je tuingrond ‘vergroenen’, omdat ze in de breedte groeien. Je hoeft er alleen in het eerste jaar wat onkruid tussenuit te plukken; daarna bedekken ze de volledige grond en krijgt onkruid geen kans meer. Voorbeelden van bodembedekkers zijn de struikroos, de goudaardbei, de kleine maagdenpalm en het dikkemanskruid.

Tip 10: groenblijvende bomen

Er is niet alleen op het gebied van planten, maar ook op het gebied van bomen een optie voor onderhoudsvrije tuinen. Veel bomen laten in de herfst hun bladeren vallen en zorgen daarmee voor harkwerk. Er bestaan echter ook verschillende groenblijvende boomsoorten, die het hele jaar door groen kleuren en hun bladeren behouden. Ze zorgen niet alleen voor schaduw en levendigheid, maar hebben ook erg weinig onderhoud nodig. Af en toe een emmer water is voldoende. Voorbeelden van groenblijvende bomen zijn olijfwilgen, glansmispels, steeneiken en beverbomen.

Een onderhoudsvrije tuin laten aanleggen door een hovenier

Wil je graag een onderhoudsvriendelijke tuin, maar besteed je de aanleg daarvan het liefst uit? Met MyGo vind je eenvoudig een geschikte hovenier bij jou in de buurt die je kan helpen. Je kunt onze Matchmaker 24/7 online raadplegen en tijdens openingstijden zijn we te bereiken op het nummer +31851061600 .