Terug naar diensten
Gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Een nieuw gazon aanleggen kan veel toevoegen aan een tuin. Het biedt structuur, een decor voor bloemen en struiken in bloei en eventueel extra ruimte voor kinderen en huisdieren. Wil je het gazon echter zelf aanleggen of besteed je het liever uit? Wanneer moet je daarmee beginnen en wat gaat het ongeveer kosten? Op deze pagina geven we antwoord op al je vragen.

Ben je op zoek naar een hovenier die kan helpen met de aanleg van een gazon? Gebruik dan de MyGo Matchmaker om direct in contact te komen met gespecialiseerde hoveniers. Je kunt offertes aanvragen, een online vragenformulier invullen of een terugbelverzoek bij een hovenier plaatsen. Wil je liever meteen worden doorverbonden met een hovenier? Bel dan naar 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Gazon aanleggen in je tuin

Gazon aanleggen prijs

De prijs van een gazon aanleggen is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst maakt het uit of je kiest voor graszoden, graszaad of kunstgras. De prijzen van deze methoden kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Daarnaast maakt het ook uit of je het gazon zelf wilt aanleggen of dit wilt laten doen door een professionele hovenier.

Een hovenier rekent gemiddeld zo’n 35 tot 55 euro per uur voor zijn diensten. De materiaalkosten moeten hier nog bij worden opgeteld. Een nieuw gazon aanleggen kost je dan gemiddeld zo’n 5 tot 25 euro per vierkante meter. Daarbij geldt: hoe meer vierkante meters gras er moeten worden gelegd, hoe lager de prijs per vierkante meter in verhouding wordt.

Naast het aanleggen van een nieuw gazon kun je ook een hovenier inschakelen voor het verwijderen van een oud gazon. Je bent dan gemiddeld 2 tot 4,5 euro per vierkante meter kwijt, afhankelijk van de grootte van je gazon. Wil je je gazon laten bemesten, dan kost dat gemiddeld 35 euro per keer.

Gazon zelf aanleggen prijs

De prijs die je betaalt als je zelf een gazon aanlegt, bestaat alleen uit materiaalkosten. Graszoden kosten gemiddeld 2 tot 5 euro per vierkante meter, graszaad is vaak al te verkrijgen vanaf 10 euro per kilo. Je kunt er daarbij van uitgaan dat een kilo graszaad genoeg is voor 30 à 40 vierkante meter gazon. Voor kunstgras betaal je veruit het meest, namelijk gemiddeld 10 tot 35 euro per vierkante meter.

Wil je het aanleggen van een gazon toch uitbesteden aan een hovenier? Met onze Matchmaker vind je direct verschillende hoveniers bij jou in de regio. Je kunt offertes aanvragen of een terugbelverzoek bij een hovenier laten aanmaken. Wil je liever meteen telefonisch contact met een hovenier? Bel dan naar 085 106 1600.

Gazon aanleggen in je tuin

Gazon aanleggen wanneer

Over het algemeen wordt aangeraden om een gazon in de warmere maanden aan te (laten) leggen. Welke specifieke maanden het beste zijn, hangt voornamelijk af van de methode die je kiest: je kunt namelijk graszaad laten zaaien, graszoden laten leggen of een gazon van kunstgras laten aanleggen. Hieronder vind je bij elk van die drie methoden een korte uitleg over de meest geschikte timing.

Belangrijk om hierbij te vermelden, is dat hoveniers vaak al meerdere maanden in de agenda volgepland hebben. Kies je ervoor om het aanleggen van je gazon uit te besteden, dan is dus aan te raden om op tijd een afspraak met een hovenier in te plannen. Door onze Matchmaker te raadplegen, zie je meteen welke hoveniers bij jou in de buurt beschikbaar zijn voor de klus.

Gras zaaien

Wanneer je ervoor kiest om graszaden te zaaien voor een natuurlijk gazon, ben je redelijk afhankelijk van het weer. Over het algemeen wordt aangeraden om gras te zaaien wanneer de bodem vochtig is. Idealiter plant je het gras iets voor een verwachte regenbui, zodat de zaden door de regen goed in de bodem vast komen te zitten. Te vochtige dagen zijn echter geen goed idee, omdat de zaden dan weg kunnen stromen.

Een ander punt om op te letten, is dat er op de dag dat je de zaden plant niet te veel wind moet staan. Dat zorgt er namelijk voor dat er graszaad in de border van je tuin belandt. Ook moet de temperatuur niet te hoog en niet te laag zijn: minimaal 15 graden, maximaal 25. De periodes die worden aangeraden voor het zaaien van graszaden zijn dan ook het voorjaar (half april tot eind mei) en de nazomer/het najaar (half augustus tot begin oktober).

Een voordeel van gras zaaien in het voorjaar is dat je in de zomer die daarop volgt meteen al een mooi gazon hebt. Je hebt echter wel kans dat het graszaad niet goed kiemt, omdat de nachten niet warm genoeg zijn. Daarnaast kan onkruid jonge grassprieten makkelijker verstikken in die periode. Bij gras zaaien in het najaar heb je daar geen last van, maar heb je wel het nadeel dat je maanden moet wachten tot je volop van je gazon kunt genieten.

Gazon aanleggen in je tuin

Graszoden laten leggen

Kies je ervoor om graszoden te kopen en deze te (laten) leggen? Het leggen van graszoden kan gedurende een groot deel van het jaar. Alleen bij sneeuw en vorst zullen de graszoden het niet overleven. Als de grond bevroren is, kunnen de wortels van het gras immers niet de bodem ingroeien; dat gebeurt pas bij een temperatuur van 5 graden of hoger. Ook is er in de donkere winterperiode vaak te weinig licht, waardoor de graszoden eerder zullen krimpen dan groeien.

Voor de snelste groei en het mooiste resultaat wordt het wel aangeraden de zoden te leggen wanneer de temperatuur langere tijd boven de 15 graden heeft gelegen. De ideale periode is over het algemeen dus tussen maart en oktober. Worden graszoden in de zomer gelegd, dan moet dat op een bewolkte dag gebeuren en moet er direct na  het aanleggen goed worden gesproeid.

Kunstgras laten leggen

Wanneer je direct een mooie grasmat op je gazon wilt, is kunstgras kopen en laten leggen een goede oplossing. Veel mensen twijfelen over deze optie, omdat kunstgras jaren geleden nog niet dezelfde kwaliteit had als nu. De verschillen met echt gras zijn tegenwoordig echter nauwelijks meer te zien. Bovendien zijn er veel verschillende soorten kunstgras, waardoor er altijd een grasmat is die past bij jouw tuin.

Kunstgras kan tijdens elk seizoen gelegd worden, maar er moet wel rekening worden gehouden met verschillende omstandigheden. Het is bijvoorbeeld niet slim om kunstgras te (laten) leggen wanneer er vorst in de grond zit, omdat het dan lastig wordt om een egale ondergrond te krijgen. Ook is het niet handig om te doen in een periode met veel regen, omdat het zand dat op de ondergrond moet komen dan aan het gras vastplakt en slecht te verdelen is.

Het is aan te raden om kunstgras bij een temperatuur van 5 graden of hoger te leggen, omdat de kunstgraslijm dan optimaal zijn werk kan doen. Als het tevens een droge dag is, zal het onderdoek goed op zijn plek blijven liggen en zijn de grasmatten makkelijk te plaatsen. Meer informatie over kunstgras en de kosten daarvan vind je op onze pagina kunstgras aanleggen.

Gazon aanleggen in je tuin

Gazon aanleggen werkwijze

De werkwijze voor het aanleggen van het gazon is afhankelijk van de methode die je kiest. Hieronder geven we je een kort stappenplan bij elk van de drie methodes.

Graszaad zaaien

Bij gras zaaien zijn er twee opties, namelijk gras inzaaien en gras bijzaaien (wat ook wel doorzaaien wordt genoemd). Gras inzaaien gebeurt op kale grond, gras bijzaaien alleen op kale plekken die in de loop der tijd in het gazon zijn ontstaan. In beide gevallen moet worden gelet op de bodemtemperatuur (niet te laag) en het vochtgehalte in de bodem (niet te hoog).

Het zaaien van graszaad begint met het goed omspitten van het stuk grond waar het nieuwe gazon moet komen. Als hier al gras ligt, kan de bestaande grasmat ook worden doorgespit; het gras zal vergaan en als een natuurlijk compost dienen. Om de bodem extra vruchtbaar te maken, kunnen meststoffen worden toegevoegd. Daarna wordt het gazon in vakken verdeeld en kan worden begonnen met graszaad strooien. Het graszaad wordt goed ingeharkt en er komt een laagje zand of zanderige aarde overheen. Dat zorgt ervoor dat vogels de zaden niet op proberen te eten. Na het zaaien moet de grond direct nat worden gemaakt en gehouden. Dit kun je doen door de grond enkele keren per dag lichtjes te sproeien.

De eerste weken na het zaaien mag je niet op de aarde lopen. Dat kan er namelijk voor zorgen dat stukken gras niet of minder goed kiemen, wat kale plekken in het gazon tot gevolg kan hebben. Vier tot zes weken nadat het gras is opgekomen, kun je het gazon voor het eerst maaien. Maak het gras echter niet koster dan 5 cm, om te voorkomen dat je jong gras met wortel en al uit het gazon trekt. De laatste stap is om het gras regelmatig te bemesten, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Gazon aanleggen in je tuin

Graszoden leggen

Voordat een gazon met graszoden wordt gelegd, moet eerst het juiste aantal graszoden worden aangeschaft om het gehele gazon mee te bedekken. Daarna moeten eventuele oude graszoden worden verwijderd en wordt de grond ongeveer 10 tot 15 centimeter diep omgespit. Hierna moet het gazon een aantal weken openliggen, waarbij opkomend onkruid telkens moet worden verwijderd.

De bovenlaag van ongeveer 2 cm moet wordt vervolgens nogmaals doorgespit of geharkt. Daarna wordt er compost of vruchtbare potgrond doorheen gemengd, waarna de gehele ondergrond zo plat mogelijk wordt gemaakt. De zoden worden goed natgemaakt en zo dicht mogelijk tegen elkaar uitgerold, zodat ze zich in een aantal weken stevig vast kunnen hechten.

Na het leggen van de graszoden moeten ze goed nat worden gehouden, wat je kunt doen door ze twee keer per dag te sproeien. Na twee weken kun je dit afbouwen. De grond moet vervolgens regelmatig worden bemest (gemiddeld twee keer per seizoen) en gemaaid (houd daarbij de ondergrens van 4,5 cm voor het gras aan).

Kunstgras leggen

Net als bij het aanleggen van een gazon met graszaad of graszoden, is het bij een kunstgras gazon belangrijk dat eventueel oud gras eerst wordt verwijderd. De grond wordt tot ongeveer 5 cm diep omgespit en geëgaliseerd met een hark. Daarna wordt er bestratingszand aangebracht en met behulp van een wals wordt die zandlaag uitgevlakt. De volgende stap is het graven van een gleuf om de gehele oppervlakte van het gazon, voor de kantopsluiting. De kantopsluiting is de afscheiding die ervoor zorgt dat het kunstgras niet in contact komt met onkruid.

Na de voorbereidende werkzaamheden wordt het onderdoek neergelegd. Daarbovenop komt het kunstgras, dat na het uitrollen goed moet worden rechtgetrokken. De naden van de kunstgrasmatten worden vervolgens gelijmd en de matten worden aan elkaar vastgeplakt. Ze kunnen eventueel nog worden bijgesneden, zodat ze perfect op het gazon passen.

De laatste twee stappen zijn het vastslaan van het kunstgras met speciale haken en het opborstelen van de matten. Je hebt dan de zekerheid dat de grasmatten echt stevig in de grond vastzitten en dat ze er zo natuurlijk mogelijk uitzien.

Vind een hovenier bij MyGo

Je kunt zelf een gazon aanleggen, maar je kunt ook een gazon laten aanleggen door een hovenier. In de MyGo Matchmaker vind je hoveniers bij jou in de buurt die je gazon voor je kunnen aanleggen of je advies kunnen geven. Je kunt in de Matchmaker offertes of prijsopgaven opvragen of een online vragenformulier invullen. Tijdens openingstijden kun je ook bellen naar 085 106 1600, dan verbinden we je door met een hovenier in je omgeving.