Terug naar diensten
Gazon aanleggen

Gazon aanleggen

Een gazon aanleggen kan veel toevoegen aan de tuin. Het bied structuur, een decor voor bloemen en struiken in bloei en eventueel extra ruimte voor kinderen en huisdieren. Maar wil je dit gazon zelf aanleggen, of het liever laten doen? Wanneer moet je daarmee beginnen? En wat gaat dit ongeveer kosten? Op deze pagina geven we antwoord op al jouw vragen.

Ben je direct op zoek naar een hovenier die kan helpen met het ontwerpen en/of aanleggen van een gazon? Gebruik dan de MyGo Matchmaker om direct in contact te komen met gespecialiseerde hoveniers. Vraag offertes aan of neem contact op per telefoon of e-mail. Heb je liever direct telefonische hulp bij het uitzoeken van een hovenier? Bel naar 085-432 00 32.

Inhoudsopgave

Gazon aanleggen wanneer

Het gazon aanleggen kan over het algemeen het beste in de warmere maanden. Welke maanden het beste zijn is voornamelijk afhankelijk van de methode die je kiest voor het aanleggen van je gazon.

Kies je ervoor om graszoden te kopen en deze te (laten) leggen? Graszoden leggen kan over het algemeen het hele jaar door. Alleen wanneer het vriest zullen de graszoden het niet overleven. Voor de snelste groei en het mooiste gazon als resultaat word het wel aangeraden de zoden te leggen bij een temperatuur van boven de 15 graden over langere tijd. De ideale periode is over het algemeen dus tussen april en september.

Wanneer je kiest om graszaden te zaaien voor een natuurlijk gazon, dan ben je iets sterker afhankelijk van het weer. Over het algemeen wordt aangeraden om gras te zaaien wanneer de bodem vochtig is en de temperatuur niet te hoog (maximaal 25 graden) en niet te laag (minimaal 15 graden). De periodes die worden aangeraden zijn dan ook het voorjaar en het najaar. Idealiter plant je het gras iets voor een verwachte regenbui. De regen zorgt er dan voor dat de zaden wat steviger in de bodem komen te zitten.

Gazon aanleggen prijs

De prijs van een gazon aanleggen is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst maakt het uit of je kiest voor graszoden, graszaden of kunstgras. De prijzen tussen deze soorten gras kunnen namelijk behoorlijk verschillen. Daarnaast maakt het ook uit of je het gazon zelf wilt aanleggen of dit wilt laten doen door een professionele hovenier. Een hovenier rekent gemiddeld zo’n 35 tot 55 euro per uur voor zijn diensten. De materiaalkosten moeten hier nog bij worden gerekend. Voor het aanleggen van gras betaal je dan gemiddeld zo’n 5 tot 20 euro per vierkante meter.

Je kunt een hoop besparen op de arbeidskosten wanneer je de tuin zelf alvast voorbereid op de werkzaamheden. Ruim het gedeelte waar de hovenier moet werken alvast op en verwijder eventueel zelf het gras alvast.

Gazon zelf aanleggen prijs

De prijzen van zelf een gazon aanleggen kunnen variëren alleen op de inkoopprijs. Gemiddeld koop je graszoden al vanaf 2 tot 5 euro per vierkante meter. Over het algemeen zijn graszaden goedkoper dan graszoden. Graszaad is vaak al te verkrijgen vanaf 10 euro per kilo. Een kilo graszaad is hierbij genoeg voor 30 a 40 m2 gazon. Een gazon aanleggen met graszaden is wel meer werk dan met graszoden.

Vind eenvoudig een professionele hovenier bij MyGo. Met onze Matchmaker vind je direct een lijst met hoveniers bij jou in de regio. Vraag offertes aan, neem contact op met de hovenier of bel eerst naar ons service center via 085-432 00 32 om telefonisch aan een goede hovenier geholpen te worden.

Gazon aanleggen werkwijze

Ook de werkwijze van het aanleggen van het gazon is afhankelijk van het soort gras dat je kiest. Het leggen van graszoden is minder werk dan het planten van graszaden, maar is ook iets duurder.

Graszoden laten leggen

Bij het aan (laten) leggen van graszoden ga jij of de hovenier als volgt te werk. Eerst moet bepaald worden waar het gazon moet komen te liggen. Schaf vervolgens het juiste aantal graszoden aan om het gazon volledig te kunnen bedekken. Nu moet de grond ongeveer 10 tot 15 centimeter diep goed worden omgespit. Dit moet een aantal weken rustig blijven liggen, en opkomend onkruid moet worden verwijderd. Voor het leggen van de zoden kan de bovenlaag van ongeveer 2 cm nog eens worden los gespit of geharkt. Meng dit met compost of vruchtbare potgrond en maak het plat.

Als je nu de grond nog even goed nat maakt voor het leggen van de zoden, en de zoden goed aan drukt tegen de grond, zullen de zoden zich in een paar weken stevig vast hechten. Blijf het gazon gedurende deze weken wel dagelijks sproeien om de beste hechting te realiseren.

Graszaad planten

Het zaaien van graszaad levert ook het nodige werk op. Weer begin je met het goed omspitten van het stuk grond waar het nieuwe gazon moet komen. Als hier al gras ligt kan je de bestaande grasmat ook door spitten. Het gras zal vergaan en als een natuurlijk compost dienen. Je kunt nog wat extra preparaten of meststoffen toevoegen aan de bodem om deze extra vruchtbaar te maken.

Zaai hierna de graszaden. Zorg er wel voor dat er nog een laagje zand of zanderige aarde op de zaden wordt gestrooid. Anders zullen vogels de zaden proberen te eten. Na het zaaien moet de grond direct nat worden gemaakt. Dit kan door te zaaien vlak voor een regenbui of door het nieuwe gazon goed te sproeien. Gras zaaien kan het beste worden gedaan tussen de maanden maart en mei of tussen de maanden augustus en oktober.

De eerste weken na het zaaien mag je niet lopen op de aarde. Dit kan er namelijk voor zorgen dat stukken gras niet of minder goed kiemen. Wat lelijke kale plekken in je gazon tot gevolg kan hebben. Vier tot zes weken nadat het gras is opgekomen kun je het gazon voor het eerst maaien. Maak het gras echter niet koster dan 5 cm, om te voorkomen dat je jong gras met wortel en al uit het gazon trekt. Andere tips zijn om het gazon nog eens te bemesten na de eerste maaibeurt en om het gras regelmatig te maaien. Samen zorgt dit voor een sterke en gezonde grasmat, waar je lang plezier van hebt.

Kunstgras gazon aanleggen

Wanneer je direct een mooie grasmat op je gazon wilt hebben, en niet weken wilt wachten tot alles is gehecht, is kunstgras aanleggen een goede oplossing. Veel mensen vinden kunstgras geen optie omdat kunstgras jaren geleden nog niet dezelfde kwaliteit had als nu. De verschillen met echt gras zijn tegenwoordig echter nauwelijks meer op te merken. Bovendien komt kunstgras tegenwoordig in een hoop verschillende soorten, zodat er altijd een grasmat is die past bij jouw tuin. Lees meer over kunstgras en de kosten hiervan op onze pagina over kunstgras aanleggen.

Vind een hovenier bij MyGo

Voor het aanleggen van een gazon kan je altijd de hulp inschakelen van een hovenier. In de MyGo Matchmaker vind je hoveniers bij jou in de buurt die kunnen helpen met je gazon aanleggen of adviseren hierover. Vraag gemakkelijk offertes aan om de prijzen te vergelijken of neem direct telefonisch of per mail contact op met een geschikte hovenier. Ons service center kan bovendien telefonisch helpen met het uitzoeken van de meest geschikte specialist(e) voor jouw klus. Bel daarvoor naar 085-432 00 32.