Terug naar blog
Beroep van de week: MAKELAAR

Beroep van de week: MAKELAAR

1 jun. '22 Door MyGo redactie

Elke woensdag zetten we een beroep in spotlight op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Makelaars bemiddelen met name bij de verkoop, koop, huur of verhuur van vastgoed zoals woningen, kantoren, winkels, grond en monumenten. Naast vastgoed kan een makelaar ook bemiddelen bij verzekeringen, registergoederen en op de goederentermijnmarkt.

Er zijn verschillende typen makelaars, waaronder:

Makelaars hebben de kennis en expertise om jou te begeleiden tijdens het kopen, verkopen, verhuren of huren van bijvoorbeeld een woning. Het inschakelen van een makelaar is niet verplicht. Echter is het in veel situaties verstandiger. Ze nemen veel tijd uit handen en weten waar ze op moeten letten. Ook helpen ze bij onderhandelingen. Gemiddeld kost het inschakelen van een makelaar tussen de 1,3 en 2,5 procent van de prijs van de woning.

WERKZAAMHEDEN

Makelaars bespreken altijd de wensen en behoeften van de consument waarvoor hij/zij werkt. Op basis hiervan gaat de makelaar te werk.

Verkoopmakelaar – verkoopmakelaars taxeren je huis en adviseren over de juiste verkoopprijs. Vervolgens bepalen ze de juiste verkoopstrategie, zetten ze de woning te koop en gaan ze actief op zoek naar geïnteresseerde kopers. Hierbij plannen en voeren ze de bezichtigingen van het huis uit. Wanneer een potentiële koper een bod wilt uitbrengen zal de makelaar onderhandelingen uitvoeren.  Wanneer jij akkoord gaat met het bod, de prijs en voorwaarden zal de makelaar het koopcontract opstellen en laten tekenen.

Aankoopmakelaar – aankoopmakelaars zoeken en selecteren, op basis van de besproken wensen en behoeften van de klant, geschikte woningen. Makelaars hebben goede connecties en zijn op de hoogte van de woningmarkt waardoor ze snel en goed kunnen helpen bij het vinden van een geschikte woning. Makelaars kunnen, indien gewenst, mee naar bezichtigingen. Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan kan de makelaar een bod en de onderhandelingen uitvoeren. Al met al nemen ze het gehele aankooptraject uit handen.

Verhuurmakelaar – verhuurmakelaars kennen de lokale woningmarkt en adviseren je over een geschikte huurprijs. Makelaars promoten de woning onder geschikte potentiële huurders. Vervolgens begeleiden ze bezichtigingen en screenen ze de potentiële huurders. Wanneer er een geschikte huurder is gevonden stellen ze een huurovereenkomst op, voeren ze nog een laatste inspectie uit en doen ze de sleuteloverdracht.

De meeste makelaars en makelaarskantoren zijn zowel aan- als verkoopmakelaar. Hierbij geldt dat ze dit niet samen mogen zijnniet beide rollen op zich mogen nemen voor bij de verkoop van ééndezelfde woning; dit is ten strengste verboden binnen het NVM. In dit geval zou een makelaar met zichzelf onderhandelen waar kopers en verkopers verschillende behoeftes hebben.

OPLEIDING

Makelaar is geen beschermd beroep. Dit betekend dat iedereen zich makelaar mag noemen en mag adviseren en bemiddelen over bijvoorbeeld de koop van vastgoed.

Er komt echter veel kijken bij het beroep waardoor een relevante opleiding een must is. Daarnaast sluiten goede makelaars zich aan bij een branchevereniging zoals de NVM, VBO of VastgoedPRO. Deze brancheverenigingen stellen kwaliteitseisen aan haar leden waardoor je zonder opleiding geen lid kunt worden.

Om makelaar te worden kun je de HBO opleiding Management Economie en Recht of Vastgoed en Makelaardij volgen. Deze brede economisch-juridische opleidingen gaan in op alle werkzaamheden en kennis die je als makelaar moet kunnen uitvoeren/kennen. 

Wil je makelaar worden via een korte weg? Dan kun je kiezen voor een deeltijd beroepsopleiding makelaar. Deze opleidingen kun je volgen met een mbo+/hbo niveau zonder voorkennis. Makelaars werken meestal binnen een makelaarskantoor of als zelfstandige.

WIST JE DAT?

…het gemiddelde salaris gemiddeld 3600 euro bedraagt?
Het salaris van een makelaar varieert tussen de € 3.070 en € 4.155 per maand op basis van een werkweek van 40 uur. Dit verschilt voor alle makelaars per regio, ervaring, opleidingsniveau en de commerciële vaardigheden. Het salaris voor BOG-makelaars liggen hoger.

…de rente stijgt voor hypotheken
Hogere rente zorgt voor kopers voor een lagere maximale hypotheek. Hierdoor hebben mensen minder te besteden voor een huis. Doordat de rente stijgt merken makelaars dat het aantal bezichtigingen daalt.

…makelaars werken met courtage?
Courtage is het bedrag dat de makelaar vraagt voor zijn dienst. Wanneer er sprake is van een koophuis betaal je meestal een percentage tussen de 1,3 en 2,5 procent. Hoe duurder het huis, hoe meer courtage je zult betalen. Bij huurhuizen rekenen makelaars vaak 1x de maandhuur.  

MYGO MATCHMAKER

Wil jij een huis (ver)kopen? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een geschikte makelaar bij jou in de regio. Bel je liever? Dan staan de medewerkers van het MyGo servicecenter je graag te woord op het nummer  085 106 1600.