Terug naar blog
Groenblijvende bomen

Groenblijvende bomen

29 sep. '21 Door MyGo redactie

Groenblijvende bomen zijn de ideale oplossing als je het hele jaar door tegen een groen tuin wilt aankijken. Wij geven je informatie over verschillende soorten groenblijvende bomen, hoe je ze moet planten en hoe je ze zo mooi mogelijk houdt.

Wil je advies van een hovenier over de meest geschikte groenblijvende boom voor jouw tuin? Met MyGo vind je snel een hovenier bij jou in de buurt. Raadpleeg onze online Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Groenblijvende bomen

Groenblijvende bomen worden ook wel wintergroene bomen of bladhoudende bomen genoemd en houden het hele jaar door hun bladeren vast. Hun bladeren zijn vaak dikker en steviger dan die van bladverliezende bomen.

Hoewel je voor groenblijvende bomen doorgaans iets meer betaalt dan voor bladverliezende boomsoorten, zijn ze de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt doordat ze veel verschillende voordelen bieden. Hieronder hebben we die voordelen voor je op een rij gezet. Groenblijvende bomen…

 • … kunnen het hele jaar door geplant worden
 • … zijn makkelijk te snoeien
 • … groeien goed op vrijwel elke grondsoort
 • … besparen je veel harkwerk
 • … zorgen ervoor dat je geen inkijk meer in je tuin hebt
 • … stimuleren het ecosysteem van je tuin: vogels vinden groenblijvende bomen een ideale schuilplek
 • … overleven de winter zonder enige vorm van bedekking (winterhard)
 • … zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, waardoor er altijd wel een optie is die geschikt is voor je tuin

Soorten groenblijvende bomen

Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten groen blijvende bomen verkrijgbaar. Hieronder hebben we de populairste soorten voor je op een rij gezet, inclusief de Latijnse benamingen waarmee ze vaak worden aangeduid.

Aardbeiboom

(Arbutus Unedo)

 

Olijfboom

(Olea Europaea)

 

Chinese waaierpalm

(Trachycarpus Fortunei)

 

Olijfwilg

(Elaeagnus Ebbingei)

 

Cidergomboom

(Eucalyptus Gunnii)

 

Parasolden

(Pinus Pinea)

 

Glansmispel

(Photinia x Fraseri)

 

Portugese laurier

(Prunus Lusitanica Angustifolia)

 

Grove den

(Pinus Sylvestris Watereri)

 

Rhododendron

(Rhododendron Arboreum)

 

Kurkeik

(Quercus Suber)

 

Steeneik

(Quercus Ilex)

 

Laurier Caucasica

(Prunus Laurocerasus Caucasica)

 

Tulpenboom

(Magnolia Grandiflora)

 

Laurierkers

(Prunus Laurocerasus Etna)

 

Venijnboom

(Taxus Baccata)

 

Laurier novita

(Prunus Laurocerasus Novita)

 

Wie de voorkeur geeft aan een tropische sfeer in de tuin en een boom met grote bladeren wil, komt bij de laurierboom, tulpenboom, Chinese waaierpalm en olijfwilg uit. Wil je liever bomen met kleine of smalle blaadjes voor een subtiele opvulling van je tuin, dan zijn de olijfboom, cidergomboom, venijnboom, steeneik en kurkeik goede opties.

Alle groenblijvende boomsoorten in de tabel hierboven hebben (donker)groene of grijzige bladeren, op de glansmispel na (die heeft bladeren die gedurende het jaar verkleuren van groen naar rood en terug). Geef je de voorkeur aan groenblijvende bomen waar bloemen aan groeien, dan heb je de keuze tussen de olijfwilg, tulpenboom, laurierbomen, aardbeiboom, rhododendron en olijfboom.

Wil je weten welke groenblijvende bomen het meest geschikt zijn voor jouw tuin? Met de MyGo Matchmaker vind je snel en moeiteloos een hovenier bij jou in de buurt die je kan adviseren. Klik op de Matchmakerknop of bel naar 085 106 1600.

Groenblijvende bomen

Groenblijvende bomen in een kleine tuin

Wil je wel graag het hele jaar door een groene tuin, maar is de tuinoppervlakte die je hebt niet zo groot? Ook dan zijn er nog meerdere mogelijkheden, omdat er meerdere groenblijvende kleine bomen bestaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de rhododendron of de glansmispel, die allebei gemiddeld twee meter hoog worden.

Ook de Chinese waaierpalm is een goede optie. Hoewel die boomsoort normaal gesproken best groot kan worden, blijft hij in ons klimaat gemiddeld maar twee meter hoog. Heb je nog iets meer ruimte over, dan kun je kiezen voor onder andere een magnoliaboom (drie meter hoog), olijfwilg (drieënhalve meter hoog), steeneik (vier tot acht meter hoog) of de kurkeik (vijf tot zeven meter hoog). 

Groenblijvende bomen op stam en winterhard

In de bomenwereld wordt de term op stam gebruikt om bomen met een lage stam aan te duiden (vaak met een maximumhoogte van 2,5 meter). Die stam wordt gemeten vanaf de bovenkant van de pot tot aan het begin van de boomvertakkingen.

Bomen op stam zijn ideaal als je wel hoogteverschil in je tuin wilt aanbrengen, maar niet meteen een enorm grote en hoge boom wilt planten. Je kunt ze op zichzelf in je tuin plaatsen, maar ze staan ook mooi in een border met verschillende kleinere planten eromheen. Alle groenblijvende boomsoorten die in de tabel hierboven genoemd worden, zijn op stam verkrijgbaar. Populaire opties voor groenblijvende bomen op stam zijn laurierbomen, glansmispels en olijfbomen.

Wil je een hovenier bij jou in de buurt inschakelen die je kan helpen bij je bomenkeuzes? Raadpleeg dan de online MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.

Groenblijvende bomen

Het planten van groenblijvende bomen

Groenblijvende bomen kun je op elk moment in het jaar planten. Het is bovendien een eenvoudig proces, dat uit vier stappen bestaat. Hieronder hebben we die stappen voor je op een rij gezet.

Stap 1: graven

Graaf een ruim gat in de grond, waar het wortelgestel of de kluit van de boom makkelijk in past. Verwijder indien nodig harde grond om het gat heen, zodat je zeker weet dat water goed weg kan lopen.

Stap 2: plaatsen

Plaats de boom op de juiste diepte in het gat, tot het punt waarop de verkleuringsrand op de boomstam niet meer zichtbaar is. De verkleuringsrand geeft aan hoe diep de boom bij de kwekerij in de grond heeft gestaan. Heeft de boomstam niet zo’n rand? Zorg er dan voor dat je de boom diep genoeg plaatst om geen boomwortels meer te zien.

Stap 3: vullen

Vul het gat met een mengsel van aanplantgrond en de grond die je hebt uitgegraven. Door die twee grondsoorten te mengen, zorg je voor de meest vruchtbare aarde.

Stap 4: vastzetten

Plaats twee boompalen om de boom heen, op een afstand van 30-40 cm van de boomstam. Duw de palen eerst tot minimaal een derde de grond in met een grondboor en sla ze vervolgens vast met een hamer. Verbind de palen ten slotte met boombanden en nagels aan elkaar. Je weet nu zeker dat de wortels van de boom niet afscheuren of scheefwaaien.

Bomen planten: tips van MyGo

Wie na het planten zo lang mogelijk van de bomen in diens tuin wil genieten, moet op meerdere punten letten. Hieronder vind je enkele tips voor het planten van (groenblijvende) bomen:

Als de grond waar de boom in moet erg nat is, is het verstandig om een drainage in je tuin aan te leggen. Is dat niet mogelijk, dan kun je de boom het beste wat hoger in de grond planten. De wortels van de boom moeten dan voor de helft onder en voor de helft boven de grond staan. Bedek het blootliggende deel van de wortels vervolgens goed met aarde, zodat ze optimaal beschut zijn.

Bij een boom met kluit mag je de ijzeren korf of de jute doek om die kluit niet verwijderen. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat het wortelgestel beschadigd raakt of dat de kluit elkaar valt.

Kies je ervoor om één boompaal bij de boom te zetten in plaats van twee, dan moet die paal aan de windkant van de boom komen te staan. Zorg er ook voor dat je de boom niet volledig in de (oosten)wind plant, want dan kan hij uitdrogen of beschadigd raken door de kou.

Het verzorgen van groenblijvende bomen

Het onderhoud van groenblijvende bomen bestaat uit drie onderdelen: bemesten, bewateren en snoeien. Doorgaans wordt aangeraden om groenblijvende bomen elk jaar een keer te bemesten, zodat de grond zo vruchtbaar mogelijk blijft.

Naast de bemesting hebben groenblijvende bomen elk seizoen water nodig. Hun bladeren hebben een continue sapstroom, wat inhoudt dat ze het hele jaar door vocht verdampen. Voor het bewateren van grondblijvende bomen wordt het volgende schema aanbevolen:

 • Herfst/winter: 1 keer per week een emmer water
 • Lente: 2 keer per week een emmer water
 • Zomer (lage temperaturen): 2 - 3 keer per week een emmer water
 • Zomer (hoge temperaturen): 3 - 4 keer per week een emmer water

Naast het bewateren van groenblijvende bomen wordt aangeraden om ieder jaar de dode, kruisende en beschadigde takken te snoeien. Dit moet gebeuren tussen maart en september; in de winter kunnen de bomen vorstschade oplopen als je ze snoeit. Ook moet je erop toezien dat je alleen snoeit met schoon en scherp snoeigereedschap, zodat er geen infecties bij de boomtakken veroorzaakt worden.

Hulp van een hovenier

Wil je graag een tuin vol groen blijvende bomen, maar besteed je het planten en verzorgen daarvan liever uit aan een expert? Met MyGo vind je eenvoudig een geschikte hovenier bij jou in de buurt die je kan helpen.

Je kunt onze Matchmaker 24/7 online raadplegen en tijdens openingstijden zijn we te bereiken op het nummer 085 106 1600.