Cv aanleggen kosten

Cv aanleggen kosten

Wat kost een nieuwe cv ketel?

De aanleg van een nieuwe cv installatie  kost gemiddeld tussen de 1.400 en de 10.500 euro. De kosten hangen af van het type cv ketel dat je kiest. Een HR ketel en een HRe ketel zijn in aanschaf duurder dan een VR ketel, maar zorgen op de lange termijn voor meer energiebesparing en daarmee een lagere rekening. Jaarlijks betaal je bij een VR ketel gemiddeld 1.350 euro aan stookkosten; bij een HR en HRe ketel liggen die kosten rond de 1.150 euro.

De monteurs van MyGo kunnen alle bekende cv merken (onder andere Intergas, Nefit, Vaillant, Ferroli en Remeha) leveren en plaatsen tegen scherpe tarieven. Je kunt bij hen terecht voor advies over de meest geschikte ketel voor jouw situatie. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Direct een cv monteur in uw omgeving?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Prijsopbouw cv installatie aanleggen

Er zijn verschillende soorten cv-ketels, elk met een ander rendement en een andere prijs. Het rendement geeft aan hoeveel energie een cv ketel daadwerkelijk omzet in warmte. Bij een rendement van 90% gaat er dus 10% energie verloren en bij een rendement van 100% wordt alle energie in warmte omgezet.

In de onderstaande tabel is te zien wat een cv ketel installeren kost. De installatie is pas klaar wanneer het hele verwarmingssysteem is aangelegd. Het kan zijn dat daarvoor extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, zoals het leggen van leidingen of het verplaatsen van radiatoren. We hebben de kosten voor die extra werkzaamheden ook in de tabel gezet. Alle bedragen zijn inclusief materiaalkosten en btw. 

Tabel 1: kosten en rendement van cv ketel installatie 

Onderdeel/werkzaamheid Gemiddelde kosten Rendement
VR ketel €900 - €1.600 +90%
HR ketel €1.000 - €3.000 +100%
HRe ketel €10.000 +100%
Installatiekosten cv ketel €500 - €1.000  
Radiator plaatsen / vervangen €140 - €300 per radiator  
Vloerverwarming aanleggen €50 per m2  
Wandverwarming aanleggen €50 - €100 per m2  
Leidingen aanleggen / verleggen €200 - €600 per ruimte  

Soorten cv ketels

In tabel 1 zie je dat er verschillende soorten cv ketels zijn, waarbij de HR en de HRe de meest zuinige varianten zijn. De verschillende typen cv ketels hebben de volgende eigenschappen:

 • VR ketel. De verbeterd rendement (VR) ketel heeft een hoger rendement dan een tradiationele ketel, maar is niet zo zuinig als een HR ketel. Dit type ketel is vooral geschikt wanneer je geen afvoermogelijkheid hebt op de plek waar je cv ketel staat. Er worden twee typen VR ketels onderscheiden:

 1. Gesloten VR ketel. Een gesloten ketel haalt lucht van buiten je woning, zodat er geen extra ventilatie nodig is.
 2. Open VR ketel. Een open ketel haalt lucht met ventilatie uit de ruimte. Dit is geschikt voor situaties waarin er geen mogelijkheid is tot afvoer naar buiten.
 • HR ketel. De hoog rendement (HR) ketel wordt in Nederland het meest gebruikt. Er gaat geen energie of warmte verloren; de waterdamp wordt juist gebruikt voor verdere verwarming. Een vereiste voor dit type ketel is dat er een afvoermogelijkheid is. 
 • HRe ketel. Met de hoog rendement elektriciteit (HRe) ketel wek je je eigen elektriciteit op, wat dit een ontzettend milieuvriendelijke optie maakt. Bovendien bespaar je flink op je gasverbruik, waardoor de investering op lange termijn rendabel is. Vooral voor huishoudens met een jaarlijks gasverbruik van hoger dan 1.600 m3 is de HRe ketel geschikt.

Naast de keuze tussen verschillende typen cv ketels heb je nog verschillende andere mogelijkheden. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet:

 • Solo of combi cv ketelEen solo cv ketel wekt alleen warmte op voor de centrale verwarming, een combi ketel genereert ook warmte voor warm kraanwater. Bij een combi cv ketel is dus geen aparte boiler of geiser nodig, waardoor het geheel minder ruimte in beslag neemt en in verhouding voordeliger is. 
 • Comfort waarde. De comfort waarde (CW) van een ketel geeft aan hoeveel warm water er tegelijk gebruikt kan worden. Bij een CW van 3 kun je niet gelijktijdig in de keuken en de douche gebruikmaken van warm water. Bij een CW van 4 of 5 kan dat in beperkte mate. Een CW van 6 betekent dat je overal in het huis tegelijk warm water kunt gebruiken.
 • Vermogen. Welk vermogen je cv ketel nodig heeft, hangt af van de volgende factoren: het type cv ketel, de grootte van je woning, het verwarmingsgebruik, de isolatie en de CW. Twijfel je welk vermogen er in jouw situatie nodig is? Vraag dit na bij een cv specialist via de MyGo Matchmaker.

Soorten verwarming

De kosten van de cv aanleg hangen af van de verwarmingstoestellen die je kiest. De meest gebruikte variant is de radiator. Het plaatsen van een radiator kost ongeveer 140 tot 200 euro. Doorgaans wordt aangehouden dat er in iedere ruimte minstens één radiator nodig is. 

Andere opties zijn vloerverwarming en wandverwarming. Beide verwarmingstoestellen zijn namelijk zogeheten LTV’s (Lage Temperatuur Verwarming). Dit houdt in dat ze niet zo warm worden als een radiator en de warmte evenredig over de ruimte verdelen. Ze zijn daardoor zuiniger dan een radiator en kunnen in combinatie met een duurzame warmtebron (zoals een warmtepomp of zonneboiler) veel energiekosten besparen. Het aanleggen van vloerverwarming kost gemiddeld 50 euro per vierkante meter, voor wandverwarming betaal je tussen de 50 en de 100 euro per vierkante meter. 

Direct de best passende cv monteur in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.
 

Cv ketel onderhoud

Het onderhoud van je centrale verwarming kost ongeveer 70 euro per jaar. Het is belangrijk om dat onderhoud regelmatig te laten uitvoeren, omdat het de kans op storingen verkleint en voor een optimale werking van je cv ketel zorgt. Ook is je ketel veiliger en gaat hij langer mee, waardoor je niet snel een nieuwe ketel hoeft aan te schaffen. Bij een onderhoudsbeurt aan een cv-ketel worden meestal de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 • Controle veiligheid rookgasafvoer.
 • Afstelling gastoestel.
 • Controle waarden zuurstof (O2), koolstofdioxide (CO2) en koolmonoxide (CO).
 • Controle op lekkages.
 • Ontluchting ketel en radiatoren.

Bespaartips: voordelige centrale verwarming

Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten als je zo voordelig mogelijk centrale verwarming wilt laten aanleggen. Hieronder vind je handige tips van MyGo:

 • Ketel huren in plaats van kopen. Lukt het niet om een cv ketel aan te schaffen? Dan kun je alsnog op de energiekosten besparen door een ketel te huren in plaats van te kopen. Als je een cv ketel huurt betaal je maandelijks zo’n 30 euro, inclusief de installatie van een geschikte cv ketel, het onderhoud en een garantieperiode.
 • Onderhoudscontract afsluiten. Als je een onderhoudscontract afsluit bij een cv specialist, ben je tegen een klein bedrag per maand (meestal tussen de 3 en 10 euro) verzekerd van regelmatig onderhoud. Daarmee voorkom je dat je op relatief korte termijn een nieuwe cv nodig hebt. 
 • Situatieopname laten uitvoeren. Het is verstandig om een situatieopname te laten uitvoeren door een cv specialist voordat je daadwerkelijk een nieuwe cv ketel laat installeren. De specialist weet dan precies wat er moet gebeuren, waardoor je later in het traject niet voor financiële verrassingen komt te staan. 
 • Offertes opvragen. Je kunt flink op de kosten van jouw cv aanleg besparen door eerst  offertes bij verschillende cv specialisten op te vragen en prijzen te vergelijken. Via de MyGo Matchmaker kun je verschillende offertes aanvragen.

MyGo helpt je graag met cv ketel installatie

De prijzen voor aanleg van centrale verwarming hangen uiteraard ook af van de monteur die je kiest. MyGo helpt je graag aan de beste en voordeligste cv monteur bij jou in de buurt. Via de MyGo Matchmaker kun je offertes van verschillende cv monteurs aanvragen, zodat je prijzen met elkaar kunt vergelijken. Ook kun je een online vragenformulier invullen, telefonisch een afspraak maken of een terugbelverzoek laten aanmaken.

Cv monteur in uw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker of bel gratis met 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!