Terug naar prijzen
Kosten CV ketel vervangen

Kosten CV ketel vervangen

Wat zijn de kosten voor het laten vervangen van een CV ketel?

Het vervangen van een CV ketel kost gemiddeld tussen de 1.000 en 2.300 euro. De kosten bestaan uit de prijzen voor het plaatsen van de ketel en de prijs voor de ketel zelf.

Is jouw CV ketel stuk? Of is de CV ketel aan vervanging toe? In dit artikel vind je alle informatie over de prijzen voor het plaatsen van een nieuwe ketel en geven we je handige tips.

Om de meest geschikte cv monteur bij jou in de buurt te vinden kun je de MyGo Matchmaker gebruiken. Via de Matchmaker krijg je een overzicht van de specialisten bij jou in de buurt die het beste matchen met jouw klus. Je kunt ook verschillende aanbieders met elkaar vergelijken door meerdere offertes aan te vragen. Bellen voor een offerte kan ook bij MyGo. We zijn te bereiken op 085-432 00 32.

Prijzen CV ketels per type ketel

Bij het vervangen van de CV ketel voor nieuwe ketel kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

  • VR ketel
  • HR ketel
  • HRe ketel  

Wat is het verschil tussen deze ketels?

VR Ketel

Een verbeterde rendementsketel (VR) kan ongeveer 89% van het verbruikte stroom omzetten in nuttige warmte. Hiermee wordt de warmte bedoeld die door de CV wordt afgestaan in bewoonde ruimtes.

HR Ketel

Bij een hoge rendementsketel (HR) ligt dit boven de 100%. Dat heeft te maken met de warmte die vrijkomt bij condensvorming. Hierdoor houd je met een HR ketel je stookkosten lager dan met een VR ketel.

HRe Ketel

Een HRe ketel kan naast warmte ook elektriciteit leveren. Dit kost meer gas maar het rendement is gelijk aan een HR ketel.

CV ketel vervangen: de kosten

Tabel 1: De kosten van een nieuwe CV ketel per type.

CV ketel

Gem. prijs ketel

Prijs montage

Prijs vervanging

VR ketel

€ 800 - € 1300

€ 500 - € 900

€ 1300 - € 2100            

HR ketel

€ 900 - € 2300

€ 500 - € 900

€ 1400 - € 3100

HRe ketel

€ 9000

€ 500 - € 900

€ 9500 - € 9900

Verschillende klassen CV ketels

Solo of combiketel

Om te beginnen wordt er een onderscheid gemaakt in combiketels en solo CV ketels. Met een solo CV ketel kun je alleen je huis verwarmen. Deze ketel levert dus geen warm water. Hiervoor is een extra geiser nodig. Een combiketel kan beide.

CW-waarde

Er bestaat ook een verschil in de hoeveelheid water die een CV ketel per minuut kan verwarmen. Dit wordt aangeduid met de CW-waarde.

De CW-waarde van een cv-ketel staat voor comfort warm water. De waarde geeft aan hoeveel warm water de CV ketel kan leveren per minuut. Een hogere waarde betekent een krachtiger waterstraal uit de kraan of douchekop.

Tabel 2: Dit betekenen de CW-waardes

CW-waarde

Gem. prijzen

Liters p/m

Warm water tegelijk in keuken en douche of bad

Cw3

€ 1000 - € 1.300

10 liter p/m

Niet tegelijk

Cw4

€ 1.100 - € 1.500

13 liter p/m

Beperkt tegelijk

Cw5

€ 1.300 - € 1.900

17 liter p/m

Beperkt tegelijk

Cw6

€ 1.700 - € 2.300

20 liter p/m

Wel tegelijk

 

CV ketel vervangen: Prijsvoorbeeld

Om een idee te geven van de kosten wanneer je een CV ketel laat vervangen volgen hier twee prijsvoorbeelden.

Bij een laag warmwaterverbruik

Je hebt een bescheiden woning en woont op jezelf. Daardoor is je huis snel warm en gebruik je weinig warm water. Omdat je meestal alleen bent gebruik je ook niet vaak warm water op meerdere plaatsen tegelijk.

Een CW3 klasse ketel is in dit geval een geschikte CV ketel. Deze ketel geeft voldoende warm water per minuut voor ieder gebruik in de keuken of de badkamer, alleen niet tegelijk. Je kiest voor een voordelige HR combiketel. De prijs voor je nieuwe CV, inclusief installatie, komt dan ongeveer uit op 1.400 euro.

Bij een hoog warmwaterverbruik

Je hebt een gezin met drie kinderen. Hierdoor is er behoefte aan warm water op meerdere plekken in huis tegelijk. Omdat dit met je oude ketel maar beperkt gaat, laat je een nieuwe plaatsen.

Een CW6 klasse ketel is in dit geval een geschikte keuze. Hiermee heb je in verschillende vertrekken tegelijkertijd warm water. Je besluit te kiezen voor een combi HR ketel uit een hogere prijsklasse. Zo kun je voordelig je huis verwarmen en heb je in meerdere vertrekken tegelijkertijd warm water. De prijs voor je nieuwe CV ketel is dan, inclusief installatie, ongeveer 2.900 euro.

Prijsverschillen tussen merken

Er zijn prijsverschillen tussen de verschillende merken CV ketels. Over het algemeen zijn de ketels van Atag en Nefit kostbaarder dan de CV ketels van Bosch, Daalderop en Vaillant. De prijs voor een CV ketel van AWB, Ferroli of Intergas ligt vaak nog lager.

Een verschil in prijs hoeft overigens niet te betekenen dat de kwaliteit van een voordelige ketel minder is dan die van een CV ketel met een hogere prijs. Voor meer informatie over de verschillende merken kun je terecht bij een vakman in de buurt.

Vind direct een goede specialist(e) voor advies over de CV ketel, of hulp bij het installeren hiervan, met de MyGo Matchmaker. Neem gemakkelijk contact op met de CV monteur naar keuze of vraag eerst één of meerdere offertes aan. Wordt je liever telefonisch geholpen met zoeken naar een goede vakman? Bel dan naar 085-432 00 32.

Terugverdientijd CV ketel

Wanneer je ketel al wat ouder is, ongeveer vanaf 10 jaar, wordt het rendement van je CV minder. Hierdoor verbruikt de ketel meer energie om het huis te verwarmen. Het kan dus voordelig zijn om je ketel vanaf een bepaalde leeftijd al te vervangen om te besparen op je energiekosten. Zelfs wanneer je oude ketel op het oog nog prima functioneert.

Met een energiezuinige HR ketel kun je de aanschafprijs namelijk al binnen een aantal jaar terugverdienen. Met een nieuwe HR ketel mag je uitgaan van een gemiddelde besparing op de stookkosten van 20 tot 30 procent. Voor een gemiddeld huishouden komt dit neer op een besparing van ongeveer 300 euro per jaar. Dit betekent dat je een HR ketel in de meest ideale situatie al na iets meer dan 4 jaar hebt terugverdiend.

Onderhoudscontract voor CV ketel

Het periodiek onderhoud van je CV ketel wordt door vakmensen aangeraden. Dit voorkomt onnodige slijtage door verkeerde instellingen, een niet tijdige interne schoonmaak en het verkleint de kans op storingen.

Je kunt al een onderhoudscontract afsluiten vanaf gemiddeld 5 euro per maand. Dit kun je direct regelen bij de installatie van je nieuwe CV. De monteur komt dan eens in de één a twee jaar langs om de CV ketel na te lopen. Bovendien geeft de monteur je voorrang bij het verhelpen van eventuele storingen en defecten.

Wil je ook gedekt zijn voor de kosten van onderdelen die bij een eventuele reparatie nodig zijn? Dat kan gemiddeld al voor een prijs van 11 euro per maand.

Tips van MyGo

Vervangen cv-ketel: welk seizoen?

Het meest geschikte moment om een CV ketel te vervangen is in de zomer. Meestal heb je vanwege de hogere temperaturen geen omkijken naar je ketel in de zomer. Omdat problemen zich vaak pas voordoen in het najaar wanneer de ketel weer actiever gebruikt wordt is het handig om dit voor te zijn. Bovendien zijn CV monteurs in het najaar en de winter vaak erg druk, en kunnen wachttijden soms erg lang zijn.

Meerdere offertes aanvragen

Om de prijzen van verschillende vakmensen met elkaar te vergelijken kunt je meerdere offertes aanvragen. Daarmee krijg je een goed overzicht welke vakman de klus het meest voordelig kan uitvoeren.

Een CV ketel huren

Een nieuwe CV ketel is een flinke investering. Als je de aanschafprijs aan de hoge kant vindt is het huren van een CV ketel misschien een optie. Je huurt gemiddeld al een CV ketel voor 25 - 35 euro per maand. Dit bedrag is inclusief de plaatsing van de ketel, het onderhoud en de garantie.

Subsidie HRe

Wanneer je kiest voor een HRe ketel kun je een subsidie tot € 4.000 euro ontvangen. Daardoor kun je tot 40% besparen op de aanschafprijs. Kijk voor meer informatie eens op de energiesubsidiewijzer.

Een vakman bij jou in de buurt

Een CV ketel plaatsen is een aardige klus. Daarom is het raadzaam een vakman te benaderen voor advies of voor het laten plaatsen van je nieuwe CV ketel.

Als je op zoek bent naar een geschikte vakman bij jou in de buurt is de MyGo Matchmaker een handig hulpmiddel. Met de Matchmaker krijg je goed overzicht welke specialisten bij jou in de buurt gespecialiseerd zijn in de door jou gewenste klus. Je kunt vakmannen met elkaar vergelijken door profielen en recensies door te nemen. Je kunt gratis en vrijblijvend verschillende offertes aanvragen om prijzen met elkaar te vergelijken. Liever telefonisch contact? Onze klantenservice helpt je graag met het vinden van de juiste vakman. Ons telefoonnummer is 085-432 00 32.