Terug naar diensten
Mieren bestrijden

Mieren bestrijden

Wanneer mieren uit hun winterslaap ontwaken en de eitjes die door de koningin zijn gelegd uitkomen, trekken ze in drommen naar de dichtstbijzijnde warme plek. Meestal is dit een woning. Ook ’s zomers kunnen ze zeer actief zijn, vooral wanneer de ramen en deuren opengaan en ze overal heerlijke geuren ruiken. In beide gevallen heb je al snel last van een mierenplaag.

Mieren bestrijden kun je zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Zo weet je in ieder geval zeker dat ook de koningin en de mieren diep in het nest zijn aangepakt. Weet je nu al dat het jouw voorkeur heeft om het mieren bestrijden uit te besteden? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker om een ongedierteverdelger in jouw regio te vinden. Of bel naar 085 106 1600 om je te laten matchen!

Weet je nog niet zeker hoe je mieren het beste kunt bestrijden? In dit artikel vind je verschillende tips and tricks die je kunt gebruiken om dit probleem op te lossen.

Direct een ongediertebestrijder nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Kosten mieren bestrijden

Professioneel mieren bestrijden kost normaal gesproken tussen de 100 en 300 euro. Voor deze prijs komt de ongediertebestrijder bij je langs om het mierennest uit te roeien.

Hoeveel het bestrijden kost, is afhankelijk van waar het mierennest zich bevindt en hoe eenvoudig het te bereiken is. Zo is mieren bestrijden goedkoper als ze in je tuin zitten dan wanneer ze zich in je plafond of muren hebben verschanst. Vraag daarom altijd een offerte op voor een schatting van de daadwerkelijke kosten.

Zelf mieren bestrijden is natuurlijk een stuk goedkoper; een mierenlokdoos kost je maar 5 euro, hoewel je er dan niet zeker van kunt zijn dat alle mieren daadwerkelijk zijn uitgeroeid.

Mieren bestrijden op 5 manieren

Mieren bestrijden kun je doen op verschillende manieren: je kunt hiervoor gif gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijkere aanpak. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen, dus zetten we die hieronder voor je op een rijtje.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ongediertebestrijder in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Methode 1: Mieren bestrijden met mierenpoeder of mierenkorrels

De meeste soorten mierenpoeder of mierenkorrels die je kunt kopen bevatten een giftige stof waaraan een geurig bestanddeel is toegevoegd. Mieren houden van zoetigheid, dus komen ze hierop af.

Als je kiest voor poeder, blijft het aan de mieren plakken en nemen ze het zo mee hun nest in. Wel gaan veel mieren al dood voordat ze weer bij het nest aankomen, waardoor je mierenlijkjes kunt tegenkomen.

Mierenkorrels daarentegen zijn wat groter; deze worden eerst teruggebracht naar het nest, waar ze vervolgens door de mieren gezamenlijk worden opgegeten. Hierdoor zal een groot deel van het mierennest sterven.

Methode 2: Mieren bestrijden met azijn

Nu is mieren bestrijden met gif niet de meest milieu- of diervriendelijke methode, dus mocht je daarmee zitten, dan kun je ook proberen de mieren in eerste instantie met azijn te verjagen. Azijn zal mieren niet snel doden; ze hebben alleen een hekel aan de zure geur en zullen hun nest verlaten als je azijn rondom of in de ingang van dat nest giet.

Niet alleen kun je azijn gebruiken om mieren te bestrijden die al binnen zijn; je kunt het ook gebruiken om ze te weren. Mocht je het niet te erg vinden stinken, dan kun je wat (schoonmaak)azijn op oppervlaktes sprenkelen waar je geen mieren wilt hebben.

Methode 3: Mieren bestrijden met zout

Mieren bestrijden met zout: de meningen zijn erover verdeeld of het echt werkt. Proberen kan echter zeker geen kwaad. Zout kun je op verschillende manieren als bestrijdingsmiddel inzetten.

Om mieren te bestrijden kun je bijvoorbeeld het zout mengen met kokend water en dat in het mierennest gieten. Veel mieren zullen doodgaan van het kokende water, terwijl sommige achterblijvers in contact komen met het zout en daardoor uitgedroogd raken.

Ook kun je zout juist mengen met suiker en dat neerzetten op het pad van de mieren. Mieren houden niet van zout, maar wel van suiker, dus zal de zoete geur ze aantrekken en ze ertoe aanzetten om het zout op te eten. Volgens sommige bronnen zou dat de mieren moeten doen exploderen!

Zout is potentieel niet de krachtigste manier om mieren te bestrijden, zeker niet om een heel nest uit te roeien, maar het schaadt huisdieren en kinderen in ieder geval niet. Bovendien heeft het geen storende geur, in tegenstelling tot azijn.

Methode 4: Mieren bestrijden met baking soda

De werking van baking soda of bakpoeder is een combinatie van die van zout en azijn.

In de eerste plaats kun je baking soda gebruiken om mieren te bestrijden door ze ernaartoe te lokken met wat suiker. Een beetje azijn erbij maakt het middel extra krachtig. Net als bij het zout zullen de mieren het niet overleven wanneer ze dit mengsel opeten.

Onder normale omstandigheden vinden mieren baking soda echter vooral vies ruiken, waardoor ze het zullen willen vermijden. Je kunt het dus ook op plekken strooien waarvan je niet wilt dat er mieren komen. En eten ze het om onbekende redenen toch op, dan is dat mooi meegenomen.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een ongediertebestrijder in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Methode 5: Mieren vakkundig laten bestrijden

Heb je geen vertrouwen in bovenstaande methodes om mieren te bestrijden, of hebben ze niet gewerkt? Dan is het tijd om een professionele ongedierteverdelger in te schakelen. Die professional komt dan bij je langs en zoekt uit waar het mierennest/de mierennesten zich bevindt/bevinden. Op basis daarvan wordt vervolgens een mierenbestrijdingsplan opgesteld. Zo wordt je mierenprobleem altijd op de best mogelijke manier aangepakt, zonder dat er mieren ontkomen en zonder dat je de gezondheid van je huisdieren in gevaar brengt.

Wil jij de mieren bij jou in huis vakkundig laten bestrijden? Met de MyGo Matchmaker vind jij eenvoudig de voordeligste ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

5 tips om mieren te voorkomen

Nu kun je mieren bestrijden, maar je kunt ook proberen een mierenplaag te voorkomen. Hoewel deze tips niet volledig foolproof zijn, zou je hier een heel eind mee moeten komen – vooral als je ze combineert met bijvoorbeeld azijn of baking soda!

Tip 1: Mors je eten of drinken, ruim het dan meteen op

Mieren komen op de geur van eten en drinken af, zelfs is het maar een klein beetje. Daarom is het belangrijk om een morsvlek meteen én goed op te ruimen, zodat deze niet blijft geuren en mieren aantrekt. Daarbij kun je een vlek in een vloerkleed vaak goed schoon krijgen met zout of baking soda: twee middeltjes waar mieren absoluut niet van houden.

Tip 2: Bewaar eten op een luchtdichte plaats

Ook eten en drinken dat niet op de grond gemorst is kan mieren aantrekken als het geurt. Daarom kun je koekjesverpakkingen en brood beter in een luchtdichte trommel of zak stoppen. Anders wordt de kans een stuk groter dat je mieren over je keukenkastjes zult zien lopen!

Tip 3: Zorg ervoor dat vuilnisbakken goed zijn afgedekt

Vuilnisbakken zijn natuurlijk wel de geurigste plekken die er zijn. Voor mensen ruiken ze niet aanlokkelijk, maar voor mieren zeker wel! Kies daarom altijd voor een vuilnisbak met een solide vuilnisbak, laat je vuilnisbak niet openstaan en vervang de vuilniszak regelmatig (ook als deze niet helemaal vol is). Vergeet ook niet om af en toe de vuilnisbak goed schoon te maken, zodat hier geen geurige vochtrestanten in achterblijven.

Tip 4: Blokkeer toegangswegen naar je huis

Mieren komen huizen meestal binnen langs kieren onder deuren of ramen. Heb je je deuren en ramen eigenlijk amper open, maar heb je toch steeds last van een mierenplaag? Dan moeten ze ergens anders vandaan komen. Kieren onder je deuren kun je in ieder geval blokkeren met tochtstrips. Daarbij kun je kieren in muren kitten om te voorkomen dat mieren ze als toegangsweg gebruiken.

Tip 5: Trek een krijtstreep op plekken waar mieren komen

Trek een krijtstreep door het standaardpad van de mieren heen (of strooi daar wat talkpoeder) en ze zullen niet meer langs die route willen lopen. Mieren lopen namelijk altijd langs een vast geurspoor, dat je met het krijt onderbreekt. Je zou dus met krijt een complete cirkel om je huis heen kunnen trekken, maar je kunt ook gewoon een ononderbroken streep rondom je raam of deur zetten; dat zou genoeg moeten zijn om mieren te weren!

Waarom is mieren bestrijden van belang?

Mieren zijn vieze beestjes: van dichtbij zien ze er griezelig uit en als je de verkeerde mierensoort treft kunnen ze je ook nog eens bijten, bijvoorbeeld wanneer je je hand op een deurklink legt waar net een mier loopt. Dat zijn alleen niet de enige redenen om mieren te bestrijden. De echte redenen voor waarom het bestrijden van mieren zo belangrijk is, luiden als volgt:

Mieren bestrijden om voedselvergiftiging tegen te gaan

Mieren dragen talloze ziektekiemen met zich mee, zowel inwendig als aan de buitenkant van hun lichaam. Wanneer ze afkomen op jouw voedsel en daarvan besluiten te gaan eten, kunnen die ziektekiemen direct op je voedsel terechtkomen. Had je nou niet door dat er mieren zaten en neem je vervolgens een hap van dat aangevreten eten, dan kun je in het ergste geval last krijgen van voedselvergiftiging. Om voedselvergiftiging langs deze weg te voorkomen is mieren bestrijden dus noodzakelijk.

Mieren bestrijden om schade in huis te voorkomen

Mieren graven tunnels, in je muren en onder je woning. Daarbij knagen sommige mierensoorten, net als termieten, graag aan je balken. Door zo’n mierenplaag niet te bestrijden, geef je de mieren eigenlijk vrij spel om je woning te beschadigen. Op termijn kunnen bepaalde stukken van de vloer hierdoor gaan verzakken, wat je veel reparatiekosten zal opleveren. Mieren bestrijden is dus nodig om schade aan je huis te voorkomen.

Snel een ongediertebestrijder in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Mieren bestrijden? MyGo helpt je graag

Kamp jij met een mierenplaag waar je dringend van af wilt komen? Laat die mieren bestrijden door een ongedierteverdelger van MyGo! Met onze online MyGo Matchmaker zie jij in één oogopslag welke ongedierteverdelgers die vieze beestjes voor je kunnen komen verdelgen. Zo weet je zeker dat de mieren ook echt bestreden zijn.

Ook telefonisch kunnen we je bijstaan. Bel daarvoor naar 085 106 1600 en dan zoeken wij voor je uit waar mieren bestrijden voor jou het voordeligst is.