Terug naar diensten
Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

Wil je binnenkort zonnepanelen aanschaffen, maar weet je nog niet zeker of dit wel een goede investering is? En waar moet je op letten als je zonnepanelen hebt? Want hoe zit het precies met het onderhoud of de levensduur van een zonnepaneel? Wij leggen je het allemaal uit in dit artikel.

Onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij

Zonnepanelen hebben een nano coating, een vuilafstotende laag. Zo blijft vuil niet liggen en wordt dit gemakkelijk weggespoeld. Hierdoor zijn ze ook onderhoudsarm. Het is nog steeds wel aan te raden om regelmatig je zonnepanelen te laten controleren. Daarnaast worden zonnepanelen vaak schuin geplaatst op het dak voor optimale energie opbrengst. Nog een voordeel hiervan is dat ze makkelijk schoongespoelt worden door de regen.

Ook op platte daken worden zonnepanelen schuin geïnstalleerd, zo liggen ze beter ten opzichte van de zon en worden ze ook schoon gespoeld door de regen. Als de zonnepanelen plat liggen neemt het rendement met 10 à 20 procent af. Dat is natuurlijk niet ideaal. Voor een optimaal rendement bedraagt de ideale hellingshoek 35° (graden). In nederland worden zonnepanelen over het algemeen vaak ook wel onder een lagere hoek geplaatst dan de optimale 36°. Standaard worden ze vaak geplaatst onder een hellingshoek van 13 graden. Dat is nodig omdat ze anders teveel schaduw geven. Daar zouden de andere panelen last van hebben. Een ander voordeel hiervan is dat ze minder wind vangen, wat het risico op stormschade sterk verkleint.

Hoe vuiler je zonnepanelen, hoe minder opbrengst. Als je zonnepaneel vies is kan deze namelijk minder zonlicht opnemen. Volgens Seamus Curran, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Houston, kan een zonnepaneel tot 30% rendement verliezen in droge regio’s of regio’s met veel pollen of (fijn-)stof in de lucht.

Hoe vaak een schoonmaakbeurt?

Net zoals bij ramen is het mogelijk dat er een waas op de panelen komt. Hierdoor kun je minder goed door het raam heen kijken. Dit is hetzelfde bij zonnepanelen. Hoe meer waas over je zonnepaneel, des te minder energie de zonnepanelen ontvangen. Onderzoekers van de universiteit van San Diego concludeerden dan het weinig zin heeft om een paneel meerdere malen per jaar te reinigen. Zij baseerden die kennis op panelen die tijdens een droge periode van 145 dagen niet waren schoongemaakt en slechts 7,4% rendement verloren. De kosten van dit verloren rendement wegen voor de meeste particulieren niet op tegen de kosten van het reinigen. Wanneer je je zonnepanelen dus eens in de 2-3 jaar een schoonmaakbeurt geeft is dat voldoende.

Zit jouw huis echter in een gebied met veel luchtvervuiling? Dan kan het, zoals eerder genoemd, misschien wel handig zijn om vaker schoon te maken. Wil je zeker weten dat je zonnepanelen optimaal gebruikt worden? Check dan je monitoren om te kijken hoeveel stroom je produceert. Is het zonnig, maar produceer je minder dan voorheen? Dan is het misschien wel tijd voor een onderhoudsbeurt.

Schoonmaken

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten bij het schoonmaken van je zonnepanelen. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen of een ruwe schoonmaakborstel. Daardoor kan mogelijk de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen. Schoonmaken met een zachte spons en lauwwarm water is voldoende. Let er ook op dat je niet leunt op je zonnepanelen tijdens het schoonmaken, en er zeker niet op loopt. Dat kan zorgen voor schade aan de panelen (micro-cracks).

Vergeet de omvormer niet

Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt ook een omvormer aan bod. Dit is een belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat je de energie van je zonnepanelen in je huis kunt gebruiken. Daarnaast zorgt de omvormer ervoor dat het overschot aan energie terugkomt bij het elektriciteitsnetwerk. De omvormer is dus erg belangrijk bij het gebruik van zonnepanelen en deze moet ook schoon gemaakt worden.

Zorg ervoor dat je de omvormer jaarlijks stofvrij maakt, met name bij de luchtingangen. Zo voorkom je belemmering in de ventilatieroosters. Zorg er ook voor dat de ruimte waar de omvormer zich in bevindt stofvrij blijft. Indien de ruimte niet stofvrij is, wordt er aangeraden om meer dan een keer per jaar de omvormer stofvrij te maken.

Levensduur

Zonnepanelen leveren een lager rendement naarmate ze ouder worden. Over het algemeen wordt een levensduur van 25 jaar aangehouden. Een zonnepaneel dat nieuw uit de fabriek bijvoorbeeld nog 250 Watt leverde, is dan zo’n 20 à 25% rendement kwijt en levert nog slechts ongeveer 190 Watt.

Dat kun je in de specificaties vaak terugvinden als X% verlies na 12 jaar en Y% verlies na 25 jaar, of als Z% verlies per jaar. Het blijft dus van belang dat je de energieopbrengst goed in de gaten houdt via de monitor. Loopt het rendement terug en weet je zeker dat het zonnepaneel schoon is? Dan kan het tijd zijn om over te schakelen. Uit onderzoek van keuringsinstituut KIWA bleek dat het rendementsverlies in Nederland vaak sneller verloopt. Zij concludeerden in 2013 dat de meeste panelen de 20 jaar niet zouden halen.

Omvormers hebben een kortere levensduur dan zonnepanelen. De levensduur is bij omvormers afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat. De gemiddelde levensduur van een omvormer ligt tussen de acht en twaalf jaar.