Terug naar diensten
Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud zonnepanelen

Wil je binnenkort zonnepanelen aanschaffen, maar weet je nog niet zeker of dit wel een goede investering is? En waar moet je op letten als je zonnepanelen hebt? Want hoe zit het precies met het onderhoud of de levensduur van een zonnepaneel? Wij leggen je het allemaal uit in dit artikel.

Ben je op zoek naar informatie over het (laten) schoonmaken van je zonnepanelen? Lees dan het artikel ‘Zonnepanelen schoonmaken’ voor meer uitgebreide informatie.

Wil jij direct iemand inhuren om je zonnepanelen te onderhouden of te laten schoonmaken? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Met deze tool vind je eenvoudig een bedrijf dat aan de onderhoud van zonnepanelen doet.

Zonnepanelen: onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij

Zonnepanelen hebben een nanocoating, een vuilafstotende laag. Zo blijft vuil niet liggen en wordt dit gemakkelijk weggespoeld. Hierdoor zijn ze ook onderhoudsarm. Het is nog wel aan te raden om regelmatig je zonnepanelen te laten controleren.

Daarnaast worden zonnepanelen vaak schuin geplaatst op het dak. Hoewel dit eigenlijk wordt gedaan voor optimale energieopbrengst, is een ander voordeel hiervan is dat ze makkelijk schoongespoeld worden door de regen.

Ook op platte daken worden zonnepanelen schuin geïnstalleerd. Zo liggen ze beter ten opzichte van de zon en worden ze nog steeds schoongespoeld door de regen. Als de zonnepanelen plat liggen, neemt het rendement met 10 à 20 procent af. Dat is natuurlijk niet ideaal. Voor een optimaal rendement bedraagt de ideale hellingshoek 35° (graden). In Nederland worden zonnepanelen soms ook wel onder een lagere hoek geplaatst dan de optimale 36°, namelijk 13°. Dat is nodig als ze anders te veel schaduw zouden geven. Daar zou het rendement van de andere panelen onder lijden. Een ander voordeel van de lagere hoek is dat deze zonnepanelen minder wind vangen, wat het risico op stormschade sterk verkleint.

Hoe vuiler je zonnepanelen, hoe lager de opbrengst. Als je zonnepaneel vies is, kan dit namelijk minder zonlicht opnemen. Volgens Seamus Curran, hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van Houston, kan een zonnepaneel tot 30% rendement verliezen in droge regio’s of regio’s met veel pollen of (fijn-)stof in de lucht.

Alles wat je weten moet over het onderhoud van zonnepanelen

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen leveren een lager rendement naarmate ze ouder worden. Over het algemeen wordt een levensduur van 25 jaar aangehouden. Een zonnepaneel dat nieuw uit de fabriek bijvoorbeeld nog 250 Watt leverde, is dan zo’n 20 à 25% rendement kwijt en levert nog slechts ongeveer 190 Watt.

Dat kun je in de specificaties vaak terugvinden als X% verlies na 12 jaar en Y% verlies na 25 jaar, of als Z% verlies per jaar. Het blijft dus van belang dat je de energieopbrengst goed in de gaten houdt via de monitor. Loopt het rendement terug en weet je zeker dat het zonnepaneel schoon is? Dan kan het tijd zijn om over te schakelen. Uit onderzoek van keuringsinstituut KIWA bleek dat het rendementsverlies in Nederland vaak sneller verloopt. Zij concludeerden in 2013 dat de meeste panelen de 20 jaar niet zouden halen.

Omvormers hebben een kortere levensduur dan zonnepanelen. De levensduur is bij omvormers afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat. De gemiddelde levensduur van een omvormer ligt tussen de acht en twaalf jaar.

Zonnepanelen laten onderhouden

Heb jij op basis van dit artikel of onze andere artikel besloten dat je zonnepanelen onderhouden moeten worden? Online kun je dan gebruikmaken van de MyGo Matchmaker om gematcht te worden met een bedrijf dat zonnepanelen onderhoudt. Ook telefonisch kun je je laten matchen; bel daarvoor naar 085 106 1600.