Terug naar diensten
Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zijn je zonnepanelen vies? Bladeren, vogelpoep en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder goed werken. Schone zonnepanelen leveren gemiddeld een extra rendement van 3 procent op. MyGo helpt je hierbij graag. Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken een zonnepanelen specialist bij jou in de buurt. Wil je liever direct telefonisch contact? Dat kan! Bel MyGo dan op 085 432 00 32.

Wanneer zonnepanelen laten schoonmaken?

Het is aan te raden je zonnepanelen ten minste eens in de vijf jaar te laten reinigen door een professional. Wanneer je je zonnepanelen jaarlijks laat schoonmaken levert dit een extra rendement van zo’n 3 procent op. De beste tijd van het jaar om zonnepanelen schoon te maken is het begin van de lente omdat je van april tot oktober de meeste zonuren hebt. Goed gereinigde zonnepanelen zorgen ervoor dat je zonnepanelen optimaal stroom opwekken. De zonnige periode zorgt voor zo’n 75 procent van de totale jaarlijkse opbrengst. Het is wel zaak hierbij te letten op de weersomstandigheden. Regent het veel? Dan hoeven de zonnepanelen minder vaak gereinigd worden. Zonnepanelen liggen immers in een bepaalde hellingshoek, hierdoor zal het regenwater het vuil wegspoelen. Ook beschikken zonnepanelen over een vuilafstotende laag waardoor er weinig vuil op de zonnepanelen blijft liggen. Voor het schoonmaken van zonnepanelen dient speciaal osmose water te worden gebruikt, hierin zit geen kalk wat de zonnepanelen kan beschadigen.

Soorten vervuiling op zonnepanelen

De meest voorkomende vervuilingen op je zonnepanelen zijn:

 • Vogelpoep
 • Bladeren
 • Bruine vlekken door takjes of bladeren
 • Groene aanslag
 • Mos
 • Algen

Zonnepanelen schoonmaken

Voordelen zonnepanelen laten schoonmaken

Het laten reinigen van je zonnepanelen door een zonnepanelen specialist brengt veel voordelen met zich mee.

 • Hoger rendement. Professioneel gereinigde zonnepanelen zorgen ervoor dat je zonnepanelen optimaal energie opwekken. Vuile zonnepanelen kunnen tot wel 8 procent minder energie opwekken.
 • Net en schoon uiterlijk. Wanneer je zonnepanelen regelmatig professioneel worden gereinigd zorgt dit voor een mooi en fris uiterlijk. Hierdoor ziet je woning er ook aantrekkelijker uit.
 • Langere levensduur. Zonnepanelen die vaak schoongemaakt worden gaan langer mee.
 • Meer winst. Hoe langer je zonnepanelen meegaan hoe meer winst het je oplevert.
 • Eerder defecten opsporen. Wanneer je je zonnepanelen door een professional laat reinigen dan kan deze meteen je zonnepanelen controleren op eventuele defecten. Hierdoor kunnen mankementen aan je zonnepanelen eerder worden opgespoord en hersteld.

Wat kost zonnepanelen laten schoonmaken?

De gemiddelde prijs voor je zonnepanelen laten reinigen ligt tussen de 50 en 80 euro per keer, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat gereinigd moet worden en op welke verdieping de zonnepanelen liggen. In onderstaande tabel zie je een aantal prijsvoorbeelden van zonnepanelen laten reinigen door een professional.

Aantal zonnepanelen

Gemiddelde prijs (1e verdieping)

Gemiddelde prijs (2e verdieping)

3

€ 55

€ 65

6

€ 60

€ 70

9

€ 63

€ 73

12

€ 65

€ 75

16

€ 70

€ 80

Naast regelmatige reiniging van je zonnepanelen is regelmatig onderhoud ook belangrijk. Let er wel op dat bovenstaande prijzen indicaties zijn. De werkelijke prijzen op jouw offerte kunnen verschillen en zijn tevens afhankelijk van hoe vuil jouw zonnepanelen zijn.  Bij het schoonmaken van je zonnepanelen zal de professional tevens de omvormer reinigen en stofvrij maken.

Zonnepanelen op woning

Waarmee rekening houden?

Wanneer je het schoonmaken van je zonnepanelen laat uitbesteden kan het verstandig zijn rekening te houden met de volgende zaken:

 • Reisafstand. Kies voor een lokale professional om te besparen op de voorrijkosten
 • Meerprijs. Hoe lastiger je zonnepanelen te bereiken zijn, hoe meer je betaalt. Ook als je zonnepanelen zich op de tweede verdieping bevinden.
 • Tijdstip. De zonnepanelen kunnen het beste schoongemaakt worden in de ochtend of avondschemer, als de zon niet meer zo fel is. Zonnepanelen kunnen namelijk erg warm worden in de zon, wanneer de panelen dan schoongemaakt worden kunnen er vlekken ontstaan.

Tips van MyGo

 • Controleer regelmatig je zonnepanelen. Controleer 2 a 3 keer per jaar of er vuil zoals vogelpoep of bladeren. Vooral wanneer je dicht bij een drukke weg woont kan er veel vuil en stof ontstaan. Bladeren of vogelpoep kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder energie opwekken.
 • Monitor je zonnepanelen. Vooral als de energieopwekking van je zonnepanelen opeens minder wordt kan het verstandig zijn je zonnepanelen te monitoren en te controleren hoeveel stroom je opwekt en of er eventuele mankementen zijn.
 • Zet het zonnestroomsysteem uit. Zorg er altijd voor dat de stroom van je zonnestroomsysteem is uitgeschakeld voordat je deze laat schoonmaken.
 • Ga niet staan of zitten op je zonnepanelen. Wees voorzichtig met je zonnepanelen. Als je gaat zitten of staan op je zonnepanelen kunnen deze beschadigt raken.
 • Heb je te veel energie opgewekt? Als je meer energie hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt is er sprake van terugleveren. Dit wordt salderen genoemd. Deze vergoeding bedraagt 6 cent per kWh, let er wel op dat dit exclusief btw en energiebelasting is. Deze tarieven kunnen veranderen op basis van marktontwikkelingen.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken zonnepanelen reiniging die aan jouw wensen voldoet bij jou in de buurt. De online Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact is ook mogelijk. Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 432 00 32.