Terug naar diensten
Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken: het is een onderwerp dat niet vaak besproken wordt. Toch is het verstandig om je zonnepanelen eens in de zoveel tijd schoon te maken of dat door een professional te laten doen. Klim je zelf liever niet op het dak om je zonnepanelen te regelen? Dan biedt een specialistische schoonmaker de uitkomst.

Met MyGo vind jij eenvoudig een schoonmaakbedrijf bij jou in de buurt dat aan zonnepanelen schoonmaken doet. Ga naar de MyGo Matchmaker en zie meteen welke bedrijven in jouw regio actief zijn. Dan hoef je ook zelf geen gevaarlijke kunsten uit te halen.

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Of je zonnepanelen moet schoonmaken, hangt eigenlijk sterk af van de weersomstandigheden. Als het vaak regent, worden je vanzelf schoon en dan is je zonnepanelen schoonmaken niet nodig. Echter, schoon moeten ze zeker wél zijn, want vieze zonnepanelen vangen minder zonlicht op en wekken daardoor minder energie op.

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken hoeft niet vaak te gebeuren, in ieder geval niet in Nederland. Omdat het in ons land vaak regent, worden zonnepanelen al snel schoongespoeld. Regent het echter een lange tijd niet of zit er buitengewoon veel vogelpoep op je zonnepanelen, dan is het verstandig om wel te doen. De bedrijven die zonnepanelen verschaffen suggereren dat je het eigenlijk maar eens per 2 of zelfs 5 jaar zou hoeven doen.

Bovendien concludeerden onderzoekers van de universiteit van San Diego dat het weinig zin heeft om een paneel meerdere malen per jaar te reinigen. Zij baseerden die kennis op panelen die tijdens een droge periode van 145 dagen niet waren schoongemaakt en slechts 7,4% rendement verloren. De kosten van dit verloren rendement wegen voor de meeste particulieren niet op tegen de kosten van het reinigen. Wanneer je je zonnepanelen dus eens in de 2 à 3 jaar een schoonmaakbeurt geeft, is dat voldoende.

Zit jouw huis echter in een gebied met veel luchtvervuiling? Dan kan je zonnepanelen vaker schoonmaken misschien wel handig zijn.

Hoe weet je of het tijd is om je zonnepanelen schoon te maken?

Wil je zeker weten dat je zonnepanelen optimaal gebruikt worden? Check dan je monitoren om te kijken hoeveel stroom je produceert. Is het zonnig, maar produceer je minder dan voorheen? Dan is het misschien wel tijd om je zonnepanelen schoon te maken. 

Is zelf zonnepanelen schoonmaken verstandig?

De bedrijven die zonnepanelen verschaffen raden je af om zelf je zonnepanelen schoon te maken. Nu kan dit zeker wel, maar dan moet je wel weten welke schoonmaakmiddelen je wel en niet kunt gebruiken. Bovendien is het belangrijk dat je je er veilig bij voelt om op het dak te klimmen en dat je niet instabiel bent. Zou je één van deze voorwaarden met ‘nee’ beantwoorden, laat dan je zonnepanelen schoonmaken door een professional.

Hoe maak je zelf zonnepanelen schoon?

In principe kun je zonnepanelen schoonmaken het beste doen met lauw, ontkalkt water en een zachte spons of borstel. Daarmee verwijder je de meeste stofdeeltjes en viezigheden voldoende om te stellen dat je zonnepanelen schoon zijn. Bij echt hardnekkige vlekken, zoals bij vogelpoep op je zonnepanelen, kun je kiezen voor een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Gebruik in ieder geval geen gewone schoonmaakmiddelen of kraanwater, want beide kunnen je zonnepanelen aantasten.

Voordelen zonnepanelen laten schoonmaken

Het laten reinigen van je zonnepanelen door een zonnepanelen specialist brengt veel voordelen met zich mee.

 • Hoger rendement. Professioneel gereinigde zonnepanelen zorgen ervoor dat je zonnepanelen optimaal energie opwekken. Vuile zonnepanelen kunnen tot wel 8 procent minder energie opwekken.
 • Net en schoon uiterlijk. Wanneer je zonnepanelen regelmatig professioneel worden gereinigd, zorgt dit voor een mooi en fris uiterlijk. Hierdoor ziet je woning er ook aantrekkelijker uit.
 • Langere levensduur. Zonnepanelen die vaak schoongemaakt worden, gaan langer mee.
 • Meer winst. Hoe langer je zonnepanelen meegaan, hoe meer winst ze je opleveren.
 • Eerder defecten opsporen. Wanneer je je zonnepanelen door een professional laat reinigen dan kan deze meteen je zonnepanelen controleren op eventuele defecten. Hierdoor kunnen mankementen aan je zonnepanelen eerder worden opgespoord en hersteld.
 • Geen krassen op je zonnepanelen. Bij het zonnepanelen schoonmaken is het erg makkelijk om er krassen op te maken, bijvoorbeeld omdat je bijtend schoonmaakmiddel hebt gebruikt of omdat je iets te hardhandig bent geweest met de borstel. Een specialist is zich hiervan bewust en zal je zonnepanelen dus niet beschadigen tijdens het schoonmaken. 
 • De stand van de zonnepanelen wordt niet per ongeluk gewijzigd. Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, worden ze bij voorkeur in een hoek tussen de 30 en 35 graden gemonteerd. Zo vangen ze het meeste zonlicht op. Als je er tijdens het schoonmaken op zou leunen, zou je ze per ongeluk kunnen bijdraaien.
 • Je hoeft niet zelf op het dak te klimmen. Dat je niet zelf op het dak hoeft te klimmen om je zonnepanelen schoon te maken is eigenlijk het grootste voordeel van een specialist. Meestal is een specialist verzekerd of heeft hij in ieder geval voldoende ervaring met veilig op daken werken, terwijl de meeste mensen dat niet hebben. Daarom kan zelf zonnepanelen schoonmaken gevaarlijk zijn. 

Wat kost zonnepanelen laten schoonmaken?

De gemiddelde prijs voor je zonnepanelen laten reinigen ligt tussen de 50 en 80 euro per keer, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat gereinigd moet worden en op welke verdieping de zonnepanelen liggen. In onderstaande tabel zie je een aantal prijsvoorbeelden van zonnepanelen laten reinigen door een professional.

Aantal zonnepanelen

Gemiddelde prijs (1e verdieping)

Gemiddelde prijs (2e verdieping)

3

€ 55

€ 65

6

€ 60

€ 70

9

€ 63

€ 73

12

€ 65

€ 75

16

€ 70

€ 80

Naast regelmatige reiniging van je zonnepanelen is regelmatig onderhoud ook belangrijk. Let er wel op dat bovenstaande prijzen indicaties zijn. De werkelijke prijzen op jouw offerte kunnen verschillen en zijn tevens afhankelijk van hoe vuil jouw zonnepanelen zijn.  Bij het schoonmaken van je zonnepanelen zal de professional tevens de omvormer reinigen en stofvrij maken.

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen (laten) schoonmaken? MyGo geeft tips

Zonnepanelen schoonmaken kun je zelf doen of uitbesteden, hoewel uitbesteden eigenlijk wel de voorkeur heeft. Voor beide opties geven we in dit gedeelte wat tips om zeker te overwegen.

Tips voor zelf zonnepanelen schoonmaken

Ga voorzichtig met de zonnepanelen om. Zonnepanelen zijn heel kwetsbaar. Ze beschadigen al snel als je er te hardhandig mee bent. Ga je zelf je zonnepanelen schoonmaken, gebruik dan nooit een harde borstel en zeker geen standaard schoonmaakmiddel. Die kunnen namelijk krassen veroorzaken. Leun daarnaast niet op of tegen je zonnepanelen aan, want daardoor kunnen ze ombuigen of breken.

Wees voorzichtig met jezelf. Meestal worden zonnepanelen op het dak gemonteerd, dus zul je het dak op moeten om ze schoon te maken. Als je je evenwicht verliest, kan dat heel gevaarlijk zijn. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk blijft van de rand en dat je niet zoveel kracht uitoefent dat je zou kunnen uitschieten. Nu moet je sowieso geen kracht uitoefenen op zonnepanelen, maar ook voor je eigen veiligheid is dat van belang.

Vergeet de omvormer niet. Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt ook een omvormer kijken. Dit is een belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat je de energie van je zonnepanelen in je huis kunt gebruiken. Daarnaast komt het overschot aan energie dankzij de omvormer terug bij het elektriciteitsnetwerk. De omvormer is dus erg belangrijk bij het gebruik van zonnepanelen. Ga je je zonnepanelen schoonmaken, dan moet de omvormer dus ook schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat je de omvormer toch minstens jaarlijks stofvrij maakt, met name bij de luchtingangen. Zo voorkom je belemmering in de ventilatieroosters. 

Tips voor zonnepanelen schoonmaken uitbesteden

Laat je zonnepanelen niet te vaak schoonmaken. Zonnepanelen schoonmaken hoeft niet te vaak te gebeuren. Dit hoeft eigenlijk alleen als ze echt vies zijn, en om de paar jaar. Vind je je zonnepanelen erg stoffig, maar weet je dat het binnenkort gaat regenen, laat dan schoonmaken dan maar even zitten. Weet je aan de andere kant dat er een zeer droge zomer aan zit te komen, dan is schoonmaken misschien wel verstandig.

Houd rekening met de reisafstand. Als je voor het zonnepanelen schoonmaken kiest voor lokale professional, kun je vaak besparen op de voorrijkosten. Sommige specialisten zullen helemaal geen voorrijkosten rekenen binnen die regio, terwijl anderen in ieder geval een lagere prijs zullen hanteren.

Wees je bewust van een mogelijke meerprijs. Hoe lastiger je zonnepanelen te bereiken zijn, hoe meer je betaalt voor het schoonmaken ervan. Bij een huis met meerdere verdiepingen moet de schoonmaakspecialist verder klimmen, dus ook dan betaal je meer.

Laat je zonnepanelen schoonmaken op het juiste tijdstip. Zonnepanelen schoonmaken kan het beste worden gedaab in de ochtend of avondschemer, als de zon niet meer zo fel is. Zonnepanelen kunnen namelijk erg warm worden in de zon, wanneer de panelen dan schoongemaakt worden kunnen er vlekken ontstaan.

Vergelijk offertes van specialisten met elkaar. Pas als je meerdere offertes met elkaar hebt vergeleken weet je waar je je zonnepanelen het voordeligst kunt laten schoonmaken. De prijzen hiervoor kunnen per bedrijf namelijk sterk verschillen. Gelukkig ben je voor het vergelijken van offertes bij de MyGo Matchmaker aan het juiste adres.

Zonnepanelen schoonmaken: overige tips van MyGo

 • Controleer regelmatig of je zonnepanelen schoonmaken noodzakelijk is. Controleer 2 à 3 keer per jaar of er vuil zoals vogelpoep of bladeren. Vooral wanneer je dicht bij een drukke weg woont, kan er veel vuil en stof ontstaan. Bladeren of vogelpoep kan ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder energie opwekken.
 • Monitor je zonnepanelen. Vooral als de energieopwekking van je zonnepanelen opeens minder wordt, kan het verstandig zijn je zonnepanelen te monitoren en te controleren hoeveel stroom je opwekt en of er eventuele mankementen zijn. In dat geval kan het tijd zijn om je zonnepanelen schoon te maken.
 • Zet het zonnestroomsysteem uit voor het schoonmaken. Zorg er altijd voor dat de stroom van je zonnestroomsysteem is uitgeschakeld voordat je dit gaat of laat schoonmaken.
 • Heb je te veel energie opgewekt? Als je meer energie hebt opgewekt dan dat je hebt verbruikt is er sprake van terugleveren. Dit wordt salderen genoemd. Deze vergoeding bedraagt 6 cent per kWh, let er wel op dat dit exclusief btw en energiebelasting is. Deze tarieven kunnen veranderen op basis van marktontwikkelingen.

Zonnepanelen schoonmaken? MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken een regionale schoonmaakspecialist die aan zonnepanelen schoonmaken doet en die aan jouw wensen voldoet. De online Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact is ook mogelijk. Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.