Direct hulp
Terug naar diensten
Soorten sloten

Soorten sloten

Goed hang- en sluitwerk is erg belangrijk om jezelf en je eigendommen goed te beschermen. Je wilt inbrekers natuurlijk buiten de deur houden. Er zijn veel soorten hang- en sluitwerk die goed functioneren. Een meerpuntssluiting is hier één van en zorgt dat ongewenste gasten buiten de deur blijven. Als je meerdere sloten op een deur hebt dan heeft een inbreker namelijk meer tijd nodig om je woning binnen te dringen. Een meerpuntssluiting is slechts één slot, het is dus erg belangrijk dat je een slot met het SKG keurmerk aanschaft.

Hoe werkt een meerpuntssluiting?

Meerpuntssluitingen worden bediend via één punt, dit is de sleutel in het slot. De sleutel staat in verband met alle sluitingen in de deur. Je hebt verschillende soorten sloten, bijvoorbeeld sloten die kruk- of cilinderbediend zijn. Bij een krukbediende deur druk je de deurkruk naar beneden of omhoog om vervolgens met de sleutel de deur te openen of de sluiten. Een slot dat cilinderbediend is, werkt gewoon met een sleutel.

Voordelen van dit slot

Een meerpuntssluiting biedt veel voordelen ten opzichte van een standaard cilinderslot.

  • Je opent en sluit de deur met één draai met de sleutel
  • Alle sluitingen in de deur kun je in één keer openen of sluiten
  • Dit slot is erg sterk en werkt goed tocht- en geluidwerend

Meerpuntssluiting monteren

Het monteren van een meerpuntssluiting is een klus die vakkundig moet worden uitgevoerd. Schakel hier dus een vakman voor in, want het is niet eenvoudig om een meerpuntssluiting te plaatsen.

Cilindersloten

Een cilinderslot is een prima slot. Het biedt goede bescherming tegen inbraak en het is betaalbaar. Er bestaan echter ook weer verschillende soorten cilindersloten. De meest bekende zijn de profielcilinder, schroefcilinder en de motorcilinder. Wat cilindersloten allemaal gemeen hebben is dat het slot door middel van een cilinder open gaat. Op welke manier het slot open gaat, daar zit het verschil. Hieronder lees je wat het verschil is tussen de verschillende sloten.

Verschillende soorten en maten

Profielcilinders bestaan er in verschillende maten. De standaard maat wordt gebruikt voor stompe houten deuren met een dikte van ongeveer 40 mm. De inbraakveiligheid van een profielcilinder wordt voornamelijk bepaald door het veiligheidsbeslag waarmee het slot wordt beschermd. De meeste cilinders kunnen worden geknakt of afgebroken waardoor inbrekers redelijk makkelijk binnenkomen. Dit is een populair manier van inbreken omdat het eenvoudig en snel is. Als de cilinder door SKG-goedgekeurd veiligheidsbeslag wordt beschermd dan is deze methode van inbraak niet mogelijk.

Knopcilinder, certificaatcilinder en seniorencilinder

Andere bekende soorten profielcilinders zijn onder andere de knopcilinder, certificaatcilinder en seniorencilinder of ‘zorg-‘cilinder.

Knopcilinder

Een knopcilinder wordt vanaf de binnenkant met een knop bediend, hiervoor heb je dus geen sleutel nodig. Een knopcilinder kun je het beste niet aanbrengen op deuren waarin of waarnaast ramen zitten, omdat het slot dan in een handomdraai geopend is. Er bestaan ook elektronische knopcilinders die het slot automatisch vergrendelt of ontgrendelt, dit wordt een motorcilinder genoemd

Certificaatcilinder

Een certificaatcilinder, heeft een bijgevoegd certificaat. Deze heb je nodig om sleutels te kunnen bijmaken. Dit certificaat heeft de vorm van een pasje. Hierdoor kan dus niet elke sleutelbezitter achter je rug om een sleutel laten bijmaken en houd je het overzicht over de hoeveelheid sleutels. Handig als je bijvoorbeeld een bedrijfspand hebt! Het slot en de sleutels die je eventueel wilt laten bijmaken, zijn wel duurder dan een gewoon cilinderslot.

Seniorencilinder of ‘zorg’-cilinder

Een seniorencilinder is van buiten te openen met een sleutel wanneer er aan de binnenkant ook al een sleutel in het slot zit. Zo kan familie of thuiszorg het slot altijd open draaien. Ook biedt dit slot voordelen wanneer je jezelf buitensluit en nog een reservesleutel hebt liggen bij een kennis, dan kan je toch nog met deze sleutel naar binnen zonder de hulp van een slotenmaker in te moeten schakelen.

Zoek op professionele slotenmaker in de regio. Vergelijk vakmensen bij Mygo of bel direct voor een afspraak: 085 106 1600.