Terug naar diensten
Stormschade

Stormschade

Wij hebben in Nederland soms te maken met barre weersomstandigheden. Gelukkig heb je daar geen last van als je veilig in je woning zit. Of toch wel? Stormschade is een veelvoorkomend probleem waar menig huiseigenaar mee te maken krijgt. Er zijn meer dingen die stuk kunnen gaan dan je in eerste instantie denkt.

Gevolgen stormschade

Tijdens een storm kun je aan een groot aantal objecten in of om de woning stormschade oplopen. Wat veel voorkomt is schade aan het dak, en vooral aan pannendaken. Er kunnen pannen van je dak afwaaien, er kunnen delen van je dakkapel loslaten of de schoorsteen kan beschadigd raken. Denk ook aan eventuele zonnepanelen en het loswaaien van dakbedekking van je platte dak. Voor dergelijke zaken kun je een dakdekker inschakelen.

Ook in de tuin kan er veel stormschade optreden. Zo kan je schutting loswaaien of een boom  uit de grond gerukt worden. De planten en struiken kunnen wegwaaien of je grasmat wordt omhoog gewaaid. Hierna heb je doorgaans een hovenier nodig om groot onderhoud te plegen.

Het glas van je woning is ook gevoelig voor stormschade. Er kunnen takken van afgewaaide bomen door de ruiten waaien bijvoorbeeld. Dit komt ook vaak voor bij autoruiten. Een glaszetter kan van dienst zijn om het glas te herstellen of te vervangen. Voor autoglas heb je vaak een specialistische autoglaszetter nodig.

Stormschade verzekering

Een storm kan veel schade opleveren en dit moet uiteraard hersteld worden. Dat brengt vaak hoge kosten met zich mee. In hoeverre dit vergoed wordt door je verzekeraar, middels de opstal- of inboedelverzekering, is afhankelijk van een aantal factoren.

De verzekeraar zal allereerst kijken naar de windkracht die is gemeten door het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut). Als de gemeten windkracht hoger is dan 7 is er sprake van een officiele storm en wordt de schade die daar uit voortvloeit vergoedt. Wanneer er slechts een kleine plaatselijke storm was en de KNMI heeft daar geen meting voor uitgevoerd, kijkt de verzekeraar vaak naar het aantal meldingen dat zij krijgen vanuit die specifieke regio. Als dat er genoeg zijn zien zij dat vaak als bewijs van een storm. De inboedelverzekering vergoedt alle losse spullen, de opstalverzekering vergoedt alle schade aan het huis en alles wat daar aan vast zit. Ook gevolgschade wordt vergoed vanuit de opstalverzekering. Wanneer je bijvoorbeeld waterschade hebt als gevolg van een daklekkage die veroorzaakt is door een storm, wordt dit ook vergoed.

Helaas wordt niet alle stormschade vergoed en zijn er uitzonderingen. Als je de schade zelf had kunnen voorkomen heb je geen recht op een vergoeding. Hierbij moet je denken aan een slecht onderhouden dak, openstaande ramen en deuren tijdens een storm, of een slecht bijgehouden boom. Zorg dus ten allen tijde dat alles in en om je woning in orde is.

Schakel een vakman in via MyGo

Mocht je verzekeraar niemand aandragen om de schade te herstellen, hebben wij van Mygo altijd de juiste vakman beschikbaar. Deze vind je via onze matchmaker, maar je kunt ons ook bereiken op 085 – 432 00 32. Tevens is er de optie om ons contactformulier in te vullen, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.