Terug naar tips
Zelf Gazon Aanleggen

Zelf Gazon Aanleggen

Ben je van plan om zelf een gazon aan te leggen, maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kan aanpakken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je een bruikbaar stappenplan voor het aanleggen van een nieuw gazon. Het is allereerst belangrijk om van tevoren voor jezelf duidelijk te hebben wat je wensen precies zijn.

Nieuw gazon

Wil je het gras zelf inzaaien of graszoden leggen? En moeten deze dan van gras zijn of kunstgras? Het doel van jouw gazon moet ook helder zijn, voordat je begint met leggen. Afhankelijk van de functie die jouw nieuwe grasmat heeft, kan je kiezen uit duizenden verschillende soorten gras. Zo kan je bijvoorbeeld het beste grove soorten gebruiken voor een gazon waar veel en actief op gelopen gaat worden. Daarentegen kies je voor fijne grassoorten als je een siergazon wilt, dit ziet er mooier uit, maar hier kan je beter niet op lopen. Naast sier- en sportgazon kan je ook kiezen voor speel- of schaduwgazon. Ook is het belangrijk om te weten of je een sproeisysteem wilt aanleggen. Dit moet namelijk gebeuren, voordat je het gazon aanlegt. Laat je inspireren door verschillende tuin thema's van de hovenier en bespreek jouw wensen zodat je de juiste mix krijgt voor het beste resultaat.

Stappenplan gazon aanleggen

Zodra je jouw wensen duidelijk hebt uitgewerkt, kan je het gazon gaan aanleggen met behulp van onderstaand stappenplan. Om de grond goed voor te bereiden kan je het beste een paar weken van tevoren beginnen met deze voorbereidingen. Op die manier heeft de grond tijd om in te klinken.

1.      Gebruik stokken en touw om de omtrek van jouw nieuwe gazon uit te zetten.

2.      Begin met het omspitten van de grond. In principe doe je dit één spade diep. Echter, als het om een verharde grond gaat kan je beter twee of drie spaden diep graven. Verwijder vervolgens wortels, stenen en rommel.

3.      Laat de grond daarna minstens twee weken met rust, zodat het geleidelijk kan inzakken.

4.      Verwijder daarna al het onkruid.

5.      Tot slot hark je compost, gazonmest en potgrond door de bovenste laag van de grond. Zorg dat dit goed aangestampt wordt. De grond is nu gereed om in te zaaien of de graszoden te leggen.

Stappenplan Graszoden aanleggen

Graszoden zijn grasmatten die je kant en klaar kan kopen en in de tuin kan leggen. Zorg er wel voor dat je dit binnen 24 uur na aankoop doet, want in opgerolde toestand blijven ze niet langer dan een dag in goede conditie. Het aanleggen van graszoden kan je vrij gemakkelijk zelf doen, maar het vereist wel een goede voorbereiding en nazorg.

1.      Leg de graszoden strak tegen elkaar aan en laat ze verspringen. Snijd ze vervolgens in de gewenste vorm met een graszodensnijder.

2.      Zorg voor een goede aansluiting met de grond eronder.

3.      Vul de naden met potgrond. Op die manier groeien de zoden tegen elkaar aan.

4.      Maak de zoden goed nat.

5.      Het aanleggen is klaar. Loop niet op de zoden totdat deze zijn vastgegroeid. Dit kan twee tot drie weken duren. In de tussentijd besproei je de zoden minstens één en zo nodig twee keer per dag. Til daarna een hoekje op om te zien of de zoden daadwerkelijk vast zitten.

Stappenplan Gras zaaien

Het zaaien van je eigen gazon is de goedkoopste optie. Het duurt wel wat langer dan graszoden, maar dan heb je ook wat! De beste periode om je gras te zaaien is in het voor- of najaar. Dat zijn dus de maanden maart tot eind mei of half augustus tot eind oktober. Graszaad groeit namelijk het beste bij een bodemtemperatuur van 10 graden. Gebruik onderstaand stappenplan om jouw groene tapijt op de juiste manier aan te leggen.

1.       Op de verpakking van je graszaad vind je een aantal aanwijzingen, lees deze goed door. Let erop dat je niet te dik of te dun zaait. Het is belangrijk om altijd zo gelijkmatig mogelijk één keer in de lengte en een keer in de breedte te zaaien.

2.       Als je een stevige rand wil, kan je daar wat extra graszaad neerleggen.

3.       Zorg ervoor dat je wat zaad overhoudt, zodat je wat kan bij kan zaaien indien er plekken zijn waar het gras niet goed is opgekomen.

4.       Stamp vervolgens het graszaad voorzichtig aan en geef het gazon vervolgens water met een tuinsproeier.

5.       Zorg ervoor dat de grond vervolgens goed vochtig blijft en loop nog niet over het jonge gazon. Het duurt ongeveer 2 weken voordat het eerste graszaad zal ontkiemen.

6.       Wanneer het gras ongeveer 8cm lang is, kan je het voor de eerste keer 1 cm maaien. Herhaal dit totdat er ongeveer twee maanden verstreken zijn. Daarna kan je het pas echt korter maaien.

Hou er rekening mee dat er in het begin veel onkruid in het jonge gazon zal groeien. Dit vermindert naarmate je het gras regelmatig maait. Mocht je toch je gazon professioneel aan laten leggen of voor tuinonderhoud een hovenier inschakelen, kijk dan in de Matchmaker van Mygo of neem telefonisch contact op via: 085 106 1600.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Meest gelezen

Image

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

Dakgoot zelf vervangen in 8 stappen

Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!