Terug naar diensten
Tuinhuis laten verven of beitsen

Tuinhuis laten verven of beitsen

Je houten tuinhuis heeft het vaak zwaar te verduren. Het moet regen, wind, vrieskou, en zon kunnen verdragen. Je kunt je tuinhuis echter goed en redelijk eenvoudig beschermen tegen weersinvloeden door het te (laten) beitsen. Ook bestaan er manieren om je tuinhuis te verven. Wat het verschil is tussen je tuinhuis te beitsen of verven, en wat de kosten zijn, lees je in dit artikel.

Direct een schilder nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Tuinhuis beitsen

Is je houten tuinhuis aangetast door de elementen en wil je het laten beitsen? Dan heb je de keuze tussen transparante en dekkende beits. Maar welke beits voor jouw tuinhuis kies je dan? Voor het antwoord op die vraag moet je twee zaken afwegen. Welke ‘look’ heb je voor je tuinhuis voor ogen? En hoeveel onderhoud wil je aan je tuinhuis besteden? Transparante beits heeft minder voorbereiding, maar meer onderhoud nodig. De beits vormt namelijk geen totaal dekkende laag op de houten buitenzijde, en trekt in het materiaal. De dunne olie is vrij eenvoudig aan te brengen, en er zijn weinig voorbereidingen nodig. Je hoeft vooraf meestal enkel het hout schoon te maken. Gevolg is echter wel dat je tuinhuis sneller een nieuwe laag beits nodig heeft. Bij een transparante beits blijft naast de houtstructuur ook de houttekening zichtbaar.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct de beste schilder in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Wanneer je je tuinhuis met een dekkende beits wilt laten behandelen is er meer voorbereiding nodig, maar heb je vervolgens wel minder onderhoud. De dekkende beits vormt namelijk wel een dekkende laag op het houten frame. Op zich valt deze beits ook vrij vlot aan te brengen, maar voor een goed resultaat dient het hout wel vooraf geschuurd, geëgaliseerd en gereinigd te worden. De dekkende beits beschermt het hout echter beter dan een transparante beits, waardoor je minder snel opnieuw een schilder moet inhuren om je tuinhuis te beitsen. Bij een dekkende beits blijft alleen de houtstructuur van het tuinhuisje zichtbaar. De houttekening verdwijnt onder de beitslaag.

Tuinhuis laten verven of beitsen

Tuinhuis schilderen

Naast het beitsen van je tuinhuis kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je tuinhuis te laten verven.  Verf geeft een heel andere ‘look’ aan je tuinhuis dan beits. Beits is namelijk dunner dan een gewone lakverf, waardoor deze dieper in het houtwerk zal trekken. Het gevolg is dat de beschermlaag minder snel zal afbladderen dan wanneer je je tuinhuis laat schilderen met een lakverf. Door het te laten verven heb je echter wel de mogelijkheid om het hout in het kleurenpalet van jouw keuze te laten schilderen. Je houdt dan alleen niet de houtstructuur van het tuinhuis in stand, wat bij beitsen wel het geval is. Kortom, als je houdt van de warme uitstraling van hout, kies dan voor beits in plaats van verf. Wie zijn tuinhuis wil laten schilderen is ook gebonden aan een goede voorbereiding. Die start met een grondige inspectie van de ondergrond. Het hout dient opgeschuurd te worden, alvorens het te laten schilderen.

Snel een schilder in jouw regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Kosten tuinhuis laten verven of beitsen

Laat je het beitsen van je tuinhuis liever over aan een professionele schilder? De vakspecialist dient je vooraf graag van advies over de juiste beits of verf voor jouw tuinhuis. Maar hoeveel kost nu een professionele buitenschilder? Het tarief voor deze vakspecialist bedraagt gemiddeld € 45 à 55 per m² (incl. materiaal en btw). De uiteindelijke kosten voor het laten beitsen of schilderen van jouw tuinhuis zal verder afhangen van de oppervlakte en bijvoorbeeld ook de staat van het hout. Daarnaast zijn het aantal lagen bepalend voor de eindprijs. Onderstaande tabel is dus enkel een richtlijn.

Tuinhuis laten verven of beitsen Gemiddelde prijs
Beitsen per m2 €45 (inclusief materiaalkosten)
Verven per m2 €55 (inclusief materiaalkosten)